vrijdag 29 juli 2011

Tsja




Bij die Dylan bootlegs kwamen natuurlijk ook de Nashville Sessions ter sprake, Dylan + Johnny Cash.
Big River hier (alle links hier in een nieuw venster).

O ja, had een 50 cent stuk uit Malta. Goh.

Ennuh, die correctie van laatst, dat het geen passievrucht was maar een guave, die verdient correctie. Kocht er vandaag een paar, ik zeg vtv Dat lijkt wel guave, zegt die vent Ja, dat klopte niet, uhh, het is wel chirimoya maar die waren niet goed. Deze wel. Hij snijdt er een door, en inderdaad. Kreeg er vier gratis mee.
Hij had ook, alhoewel bijna overrijpe, tamarrillo's. Ik zeg Weet u waar dat familie van is. Nee. Van aubergine. Heet in Indonesië terong (aubergine) api (vuur).



Recept
Kwartels met foie gras
Maak de borst maar nat.
Gebruik voor dit recept mooie grote kwartels, tenminste als het tamme zijn. Als ze wild zijn, veel beter, dan is wat kleiner geen probleem!
Haal de kwartels uit (bewaar hart en lever) en maak ze schoon.
Maak een truffel schoon en snijd uit het breedste deel even veel plakjes als je kwartels hebt; bewaar ze in plastic folie.
Hak de rest fijn en maak hiervan, met mousse van foie gras (uit blik, of maak zoals Mousse van gevogelte-lever), met harten en levers, redelijk veel peper en idem zout een farce, voldoende om de kwartels te vullen.
Vul de kwartels.



Naai ze dicht (naai ze!), pak ze in een geprepareerd wijnblad (Turkse winkel; vraag of het al gekookt is, zoniet haal het door kokend water), dat pakketje weer in een dunne lap bardeerspek en bind die goed vast.
Bak het spek rondom goudbruin in een droge pan.
Doe de kwartels in een braadpan waarin je boter hebt gesmolten.
Zet het vuur hoog; als de boter goed heet is voeg je op laag vuur een flinke scheut armagnac toe.
Deksel op de pan en aan de kook laten komen.
Schud de pan continue heen en weer zodat de kwartels door de armagnac rollen.
Voeg een flinke scheut kokend water toe, wat zout en wat peper, doe de deksel op de pan, laat aan de kook komen en laat op laag vuur een half uur staan.
Roer af en toe om.

(Ff tussendoor: morgen weer F 1! Ssst!)



(Het gaat weer helemaal zoals voorspeld, en ja "spannender".
Vrije training 1 Hamilton, Vettel, Alonso, Webber, Button.
Vr t 2 Ham, Alo, But, Web, Vet.
Hahaha! Mooi!)

Haal de kwartels uit de pan en houd ze warm.
Doe mousse van foie gras in de pan en laat die oplossen; gebruik voldoende om het kookvocht tot saus te verdikken.
Voeg wat truffel-jus toe als de truffel uit blik kwam (bah!) en zoniet nog wat kleingesneden truffel; voeg ook de schijfjes truffel toe.
Voeg de kwartels toe en breng bijna aan de kook, de kwartels één keer draaiend.
Serveer de kwartels met een schijfje truffel erop, en met de saus.



Stripmuseum Brussel
Gebruikte ik in een cursus vandaag.

Verdronken dorpen hier.

Gisteren. Zoete aardappel, kastanjechampignons, gerookte tofu.
Ik heb gekruid met vadouvan. Zie gisteren.
Pindaolie, paddo-stelen (platgedrukt), rode ui, knof, lombok...
Vadouvan.
Paddo-fond, wat droge sherry, sudder..., proef.
Zout? Ik gebruikte geen zout want die gerookte tofu is zout genoeg.
Frituurpan aanzetten.
Frituur niet te dunne en niet te grote zoete-aardappelchips.
Champignonhoeden in reepjes gesneden in de pan, ff, blokkies gerookte tofu idem, ff, proef.
Serveer het een met het ander.



Wordt vervolgd.

C1, planten nu. Zie donderdag. Dank!
A (en ik bedoel nou die gele, wat het uitmaakt dat dit A danwel B is ontgaat mij) is òfwel dat Barbarakruid waar ik het laatst over had, òfwel zwarte mosterd. De omhoog staande hauwtjes wijzen in de laatste richting
B eenjarige Iberis (amara?), mooi witbloeiend, of alles tussen lila en wit in. Maar een wilde plant? Mwah.
C da's een leuke! Een sieruitje, dus een bolletje. Allium sphaerocepahalon - dat kom je niet vaak tegen; een naam met 2 x ph erin. In het Nederlands ook wel trommelstok genoemd.
D Iets voor jou: wilde peen (Daucus carota). Inderdaad, een wilde plant. De wegbermen staan er momenteel vol mee. Een schermbloemige waarbij de schermen zo leuk omhoog vouwen als hij uitgebloeid raakt, of savons. Als een omgekeerde paraplu. Voorvader van onze worteltjes en niet te vergeten pastinaken.


Nogmaals dank. Maar voor "savons" zijn wij een bear with little brains... Zepen??

Markt.
"Jupiter" pruimen. Nou jullie weer.



Ik beloofde iemand The John Birch Society Blues op het blog te zetten, maar dat komt morgen.

En ik beloofde nog iets, maar dat ben ik gelukkig vergeten...