zondag 3 juli 2011

Huis De Beurs


want daarover stuurde PJ me een document, de tekst die je daar in het menu (de klapper bedoel ik) vindt.
Word file hier (alle links hier in een nieuw venster). Kreeg ook nog de tekst over de restauratie na de brand, maar die krijg ik niet open PJ. Is geen gewone doc file.



Santiago-route Brussel

Vanavond alweer kaas. Nou ja, so what. Gestoofde hele (kleine) sjalotjes, ovenkriel, geraspte mosterdzaadkaas. Drink er die Montepulciano bij die ik laatst kocht (zie 16 juni).

Gisteren (alweer eens vergeten foto's te maken; legde nu de camera voor vanavond al klaar) oranje puntpaprika, bladerdeeg, geraspte Goudse (omdat die geplande garnalen niet kookbaar bleken, zie gisteren).
Olijfolie, rode ui, knof, wat lombok.
Laurier, geplet piment, wijngewreven komijnzaad, ietsje paddoblokje (AH).
Wat witte wijn... Proef, en er mag zout ontbreken, zie het bijgerecht.
Puntpaprika stukjes erin, kort, en stukjes zwarte olijf, droge soort (je hoort wel eens dat ik zoveel hetzelfde erbij gebruik; dat is gelul, ik experimenteer met "hetzelfde" bij verschillende dingen. En trouwens binnenkort komt er gegarandeerd weer een Aziatische maand. Of zo).
Bladerdeeg wat ontdooien, bebloemen, uitrollen. In vette ovenschotel, paprikaspul erop, kaas erover enzovoorts.
At er Tianjin kool bij, gepreserveerd met knof. Mooie pot en kost "niks" bij de toko. Is ook erg lekker op jonge kaas en op radijs.



Santiago-route Bordeaux
Precies in het midden het symbool voor Bordeaux, de drie croissants (uhh, de croissant = "de groeiende" [maan, = lune] = de naam van de haven, Port de la Lune).

Herzag gisteren Mississippi burning. What's got four eyes ["i's"!] and still can't see? Mississippi...

Mail van L.
Kijk eens Maarten wat ik hier tegen kwam, groeten L. Hier in Eindhoven zijn er al een paar opnieuw die oude vos aan het lezen, ik kan mijn mond niet houden.
Volgt een link naar hier, Franse vertaling van De Vos.
Dank!

Over Vos gesproken, Matroos Vosch (of was het Matroosch Vos?) begint door te draaien. Hier.



Santiago-route Namen

Uhh, ik eet bij brood met kaas altijd partjes Tasty Tom (+ versgemalen Guérande zout en versgemalen Lampong peper; de essentie van de kwaliteit van die tomaatjes is gelegen in het zowat volledig rijpen aan de plant) en nu had ik vergeten die tomaatjes te kopen en wat blijkt: zonder tomaat smaakt die kaas ietsje beter... Nou ja, nou eet ik voortaan die tomaat maar tussen mijn kaas- en mijn vlees-boterham in. Toch?

O ja, dat vergat ik nog. Die paardenkaas van gisteren of zo, die deed me denken aan een voorval met een Spaanse, lang geleden. Die kreeg hier zult voorgeschoteld, en zocht het woord op in haar woordenboekje. Nou moet je je voor ogen houden dat zult grijs is, en dat de Spaanse vertaling luidt Varkenskaas. Hahahahaha d'r reactie...
Trouwens diezelfde had ik aan een baantje geholpen bij de familie van een arts, bracht haar erheen, stapte ze uit de auto, loopt naar de voordeur, kijkt naar de bel, komt terug en zegt "Hier woont geen Janssen, hier woont Nachtbel"...

And now for something completely different. Geen Santiago-route maar



Ine Veen.

PJ, ik ben de context onder welke je me dit stuurde kwijt, vrees ik. Worden er misschien démarches van mij verwacht?! (Uhh, mijn taalgebruik is enigszins onder invloed van de Luns biografie die ik nu lees. Uhh, vandaag ging het -hij is al Secretaris-Generaal van de NAVO- over "mediocre politicians such as Den Uyl".)(Niks tegen de PvdA hoor...)

Recepten

Kreeft met Caribische saus
Pel een kreeftstaart, snij het vlees in moten en bak die op half-hoog vuur gaar in olijfolie. Kan ook met zeeduivel.
Serveer met Caribische tomatensaus.

Tomatensaus, Caribisch
Bak in wat olie ui en knoflook.
Voeg stukjes groene paprika toe, roer even om op hoog vuur, zet het vuur laag en kruid met zout, peper, cayennepeper, laurier, koenjit en zoet paprikapoeder.
Laat even staan, af en toe omroerend.
Doe er geprakte tomaten bij en wat witte wijn.
Laat inkoken.
Serveer met kreeft of zo...

Salsa Romesco, Spanje.
Geen paprika, wel stukjes amandel en stukjes rode Spaanse peper.
Kruid met korianderblad en zout.



Soepbotten. Letterlijk en figuurlijk.

Op die Jean Villar kliniek in Mérignac hadden ze het Franse rugbyteam als klant en ook voetbal landskampioen Bordeaux. Ik zat er tussen allemaal van die vaag vriendelijk kijkende Lombroso kasten...
Was overigens een peperdure privé kliniek en verdomd, ik zweer het, nog nooit van m'n leven heb ik zó slecht gevroten...

'n Bekende van me was ergens anders in Frankrijk in een privé kliniek. O, drinkt u een fles wijn per dag? Nou, dat zullen we dan maar handhaven... In Mérignac was alcohol verboden (maar ja, ik ontsnapte...)(wat werd getolereerd; Meneer is gewend om in de buitenlucht te werken).

Vreemd eigenlijk. Ik lees heel erg graag Hermans, maar met zijn opvatting over Freud ben ik het 100% oneens. Ik ben een groot fan van Han Israels, auteur van De Weense Kwakzalver (Karel van het Reve: Dat Oedipus zijn vader wilde vermoorden, dat is wat Freud ervan gemaakt heeft. Oedipus wilde vooral zijn vader niet vermoorden)(Uhh, Han is familie van Karel's weduwe).
En soortgelijk: ik ben een groot fan van Karel van het Reve, maar zijn kritiek op de evolutietheorie is grote flauwekul.

Soms denk ik dat beiden deze/hun thema's enkel gebruikten om te stoken.



Huis De Beurs
Dank, PJ.

Sinds ik weet dat het daar zo'n linkse troep is ga ik m'n wijn drinken bij Bommen Berend!

O, trouwens, L: Ik heb sterk de indruk dat ik een mailtje van je kwijt ben,

Mail van B. Dank B!
Maandag 27 juni 2011, 's morgens om 8.15 uur op de fiets uit Goingaryp (omgeving Joure) vertrokken. 't Is mooi weer > korte broek en truitje > ha fijn! Via Terhorne, Irnsum, Grouw, Wartena, naar 't pontje van Suwâld over 't Margrietkanaal. Een aantal tientallen meters voor de aanlegsteiger moest ik de bel luiden. En ja hoor daar komt het pontje. 't Was nog vroeg, geen medereizigers, maar 't pontje komt me wel halen. Wat een luxe.
Dit pontje wordt gerund door 25 kapiteins. Er is zelfs een overschot aan vrijwilligers. Het pontje zet jaarlijks ongeveer tussen de 10.- en 15.000 mensen (wandelaars/fietsers) over. Voor de overzet wordt € 1,- gevraagd. Toch moet de kiosk in de kosten bijspringen. Zo kost een verzekering alleen al € 3.000,-
Op het dak van de pont staan zonnepanelen. Die voeden de twee accu's.
Ik vertelde de pontbaas glimlachend dat ik al een mooie reis had gehad en eigenlijk toe was aan een kop koffie; in Wartena was alles nog gesloten.... "Dan treffe jo it, oan de oare kant is krekt farske kofje setten". Ook de kiosk wordt gerund door... gastvrouwen!
Zo is er verder een klein haventje. Vanaf het terras was het genieten van de koffie en het fraaie uitzicht. Daarna de wouden door naar NS Hardegaryp, trein 10.44 > half 12 thuis > 37 km.
B


Uhh, is het niet hUrdegaryp?
Nogmaals dank, en je foto hieronder. Uhh, dat afschuwlijke bord, of wat was het, heb ik voor je weggephotoshopt.



Goingaryp

De laatste keer dat ik in Friesland was voer ik met een tjalkie langs Heeg en Woudsend.

Nu weet ik, wie gij zijt,
de Jongen die ik eenzaam zag te Woudsend en daarna,
nog op dezelfde dag, in een kafee te Heeg.
Ik hoor mijn Moeders stem.
O Dood, die waarheid zijt: nader tot U.

Gerard Reve, Herkenning

Citeerde het aan de schipper, een volkomen cultuurloos tiepe, maar die was toch onder de indruk. Een echt gedicht zal ie gedacht hebben.

Zo kan ie wel weer.