zaterdag 23 juli 2011

Ff geen links, Ja?


Nee, ff geen links.

Thema. Geoxideerde witte wijn. Vanavond drie soorten. In mijn leven.
Soort 1 dat is wijn die ze in de buurt van Badajoz maken, dus noordwest van Jerez. Is donkergeel, en ff wennen. Voor emigrés maakten ze het in Navarra ook.
Soort 2 nu. Dat is heel speciaal. Je gaat eten in een restaurant op de 42e verdieping van een of andere toren in Jakarta. Je bestelt witte wijn. Die wordt met een pijlsnelle lift vanuit de kelder zoef! naar de 42e verdieping geschoten (weten die lui veel van wijn...). Opengetrokken, best redelijk, en dan in ene zie je die goudgele wijn donkergoudbruin worden.
Soort 3. Vandaag. Kreeg ergens een Australische witte wijn uit 2000, geen bewaarwijn maar gelukkig een plastic "kurk". Tsja. Goudbruin. Was wel te drinken, maar ik voorspelde (helft fles werd teruggezet in de koeling) dat het morgen mis zou zijn.
Ik houd u op de hoogte.



Vanavond wordt erg lekker. Die Chinese mie die je moet weken vóór het koken, verse shiitake en geweekte gedroogde, lelieknoppen en in reepjes gesneden platte omelet. Van zie hieronder.

Van Rondeeleieren. Wel een hoop gezeur hoor. De smaak is redelijk, niet super (wel de prijs). Je worstelt om het doosje open te krijgen, daarna hoor je "Wat een kleine eitjes, zeg!". En ik merkte eerder al op dat het doosje gemaakt is ongetwijfeld van iets super biologisch, maar je staat er wel een minuut of vijf op te springen voordat je het plat hep.

Formule I. Jaja! Einde Vettel...



Spannend.
Achtereenvolgens:
Alonso, Webber, Vettel, Massa, Hamilton
Webber, Alonso, Vettel, Massa, Schumacher
Vettel. Webber, Alonso, Hamilton, Button (retour McLaren?)
Webber, Hamilton, Vettel, Alonso, Massa.

Zag dat in het dorp een groot gebouw net naast het centrum gesloopt was. Daar heb ik vroeger wel eens vrijwilligerswerk gedaan, een soort herstellingsoord. Uhh, ik moest een tiepe in een rolstoel internet op helpen, maar ja, het enige waar die tiepe in was geïnteresseerd was sex (maar dat mocht in die gereformeerde tent niet) en BMW. Dus we waren erg gauw uitgepraat.
Maar goed. Er was pauze, het was zomer, tuintje, lekker buiten zitten. Allemaal vruchtenplanten! Aardbeien, frambozen, bessen, you name it. Ik plukken! Maar niemand wilde er van eten. Hoezo niet? "Dat kan je niet eten. Dat komt niet uit de winkel".
Verdomd.



Daar istie weer, Esplá, de lafaard!

Zag Memoires of a Geisha.
Ik weet het allemaal niet. Dieptriest en zo, maar ja, wat doe je er aan?
"Without its misteries, my story cannot survive", wat moet ik daarmee?

Allemaal erg tragisch, maar allemaal erg Japans en erg Aziatisch.

Iemand die in Azië armer is dan jij, dat is stront. Zo simpel is het.

En als je Europeaan bent, dan ben je dubbel stront.

Recept
Kwal zouten
Uhh, geloof het of geloof het niet: een heel belangrijk deel van de wereldbevolking eet kwal, te beginnen in de Balkan.
Betere Chinese toko: jelly fish. Die is dan al klaar voor gebruik.

Verwijder de tentakels en de mondopening.
Bestrooi een zijde goed met zeezout en leg met de ingezouten kant naar beneden op een schone plank.
Strooi flink zout op de bovenkant, leg daar een schone plank op en daarop een gewicht (wat het vocht plus het meeste zout uit de kwal moet persen.
Zodra er geen vocht meer uit de kwal komt deze in de zon te drogen hangen.



Echt erg lekker, en verdomd, je moet goeie tanden hebben om het te kunnen eten. Het is forsch kauwen...