zondag 10 juli 2011

Eerst ff gisteren:


Dat Baskische muziekverhaal van gisteren vulde ik wat aan. Trikitixa [triekietIEsja]. Met nog wat vertalingen en opmerkingen en zo.

Recept
Kroketten iha (wat gisteren eigenlijk eerst had gemoeten, voor die van gisteren)
Maak een dikke basissaus (Béchamel maar met 1/3 warme bouillon, 1/3 warme melk, 1/3 witte wijn).
Gebruik runderbouillon als je rundvleeskroketten gaat maken, bouillon getrokken van fijngehakte ongepelde rauwe garnalen voor garnalenkroketten etc.
Meng rundvleesstukjes (rafeltjes stoofvlees, gaar natuurlijk) of gekookte gepelde garnalen (kook ze in de bouillon) of wat dan ook door de saus en laat goed koelen.
Vorm er kroketten van en paneer die.
Frituur de kroketten; serveer vleeskroketten met zoetzuur en/of mosterd; serveer garnalen- en viskroketten met citroen en gefrituurde platte peterselie.



Trikitixa

Spaanse kroketten
Stort de saus met de toegevoegde zaken in een ingevette + bebloemde braadslee en laat goed afkoelen.
Snijd in repen en die repen in rechthoekjes.
Schep ze met een spatel uit de braadslee, paneer ze, laat eventueel/liefst nóg eens koelen en bak ze in olijfolie (met wat boter tegen het vastbakken).
(Uhh, de essentie van dit recept is dat er in de klassieke Spaanse keuken niet wordt gefrituurd, maar in een half diepe pan met olijfolie "gebakken/gefrituurd" wordt. Vandaar platte kroketten.)

Zag Scarface. Ach...

Maakte wel wat moois van die bonen gisteren!
Olijfolie, gemberwortel..., knof, sjalot..., lombok...
Gebroken piment, laurier, wat rode wijn en wat groene kruiden...
Proef.
Stukjes zwarte olijf (droge soort), gedroogde tomaat uit de olie..., proef op zout.
Stukjes puntpaprika...
Blik Heinz Beanz...
Proef...
Maal er overjarige komijnekaas over...
Burp!



Joost Doornik, Huis De Beurs

Kreeg zo'n prijslijst van Warung Jawa [djawah] (eetwinkel Java) in Groningen. Surinaams-Javaans. Zie dat ik die keuken niet goed ken. Pietjel, Telo, Saoto soep, Bami soep, Gomma koekjes...

Homo's nu. Eindelijk.
Goedemorgen Maarten. Ik woon tegenover een bakker. Ik zit koffie te drinken en heb dus het zicht op alle mensen die op zaterdagmorgen hun brood voor het weekend gaan halen. Onder hen zijn ook de zeven mij bekende buurthomo's. Wat valt mij op? Alle "vrouwelijke" homo's lopen zoals ik vroeger, als kind, door de kamer liep voor de lol: twee stofdoeken onder mijn voeten en dan snel schuifelend over het parket. Heb je het beeld? Kleine pasjes, niet je voeten optillen, maar strak naast elkaar voortschuiven.
Er is hier ook een "Homorette"(een door mij bedacht woord voor homo-sauna) en ook een gedeelte van de bezoekers van deze zaak vertonen dezelfde loop! Waarom zou dat zijn? Ze doen geen vrouw na, wij lopen niet zo. Onderzoek wordt vervolgd, ik ga ze erop aan spreken. Dag, L.


Tsja, L., ik denk dat we hier raken aan het onderscheid tussen homo's, flikkers, nichten en valse nichten. Jij hebt daar nichten (en ongetwijfeld een forsch deel valse). Kirrend fluweelvolk. Hoe omschreef Reve het ook weer? Almaar dat geteem over Goh waar hep je díe broek gekocht?! En nooit eens een zinnig woord over (vul maar in). En nooit mag iemand wat weten, al zijn ze al in de 50...

Uhh, je hep ook valse hetero's hoor, maar wat minder. Die heb je veel meer in de categorie achterbaks, wat heel wat anders is dan vals.

Uhh, en wat dacht je van die vegetarische op de centen zijnde tuinbroeken?



Joost Doornik, Huis De Beurs

Enuhh, je schrijft '"vrouwelijke" homo's'. Zou ze, uhh, zou er wat in de weg zitten of zo?

O ja, de monopolie van Red Bull is gebroken. Eindelijk. Uhh, ik voorspelde het al. Ennuh, de uitslag Alonso Vettel Webber Hamilton Masa zou, had de race nog één ronde langer geduurd, zijn geweest Alonso, Webber, Vettel Massa Hamilton. Eindelijk wordt het weer interessant. En zéér interessant ook nog.

En o ja. Kookte net gnocchi van AH, (bloedworstsaus met Chinese aubergine) in water met ietsje paddoblokje. Er moet wat aan het recept veranderd zijn want A] ze kwamen -al kokend- niet -als gaar- bovendrijven, en B] ze smaakte werkelijk super perfect.



Joost Doornik, Huis De Beurs