dinsdag 10 mei 2011

Perfect sausje, net gemaakt


Moest voor de buurvrouw, die iemand op bezoek kreeg waarvoor ze kibbeling had gekocht (nou ja, "kibbeling"; echte kibbeling is gemaakt van kieuwspier, zoals die zwakko's van Foodlog nog steeds niet begrijpen), kibbeling had gekocht dus, een sausje daarbij maken.
Mikte eea bij mekaar, maar ik moet zeggen, dit is het vermelden (saven dus) waard.
Yogonaise; desondanks nog wat yoghurt, forsch rode pesto, scheut medium, fijngewreven komijnzaad (steeds direct na fijnwrijven er doorheen roeren), wat bruin mosterdzaad.
Is indirect gebaseerd op mijn standaard slasaus mayo, yoghurt, medium, komijnzaad, Tabasco, Worcestershire, selderijzout. Maar die laatste drie ingrediënten waren hier volledig overbodig...



Dit maakten we vandaag, ik bedoel: leerden de cursisten maken, in de cursus Adobe Illustrator. Choo choo. Is toch ook iets van Dylan? Kan het niet vinden. New Pony zocht ik ook. Overal geblokkeerd. Vond wel dit (alle links hier in een nieuw venster).

Piepkuiken Rungis hier.

Mijn recept voor piepkuiken nu. Hou je vast.
Piepkuiken met Jakobsschelpen, poussin au coquilles Saint Jacques zeg maar...
Bak het kuiken rondom aan in een niet te grote gesloten gietijzeren pan (skillet), in wat boter en olijfolie, op niet te hoog vuur.
Het kuiken mag nauwelijks bruinen.
Kruid met peper en zout.
Pocheer ondertussen champignons in kippenbouillon, haal ze eruit en houd ze warm.
Breng, ook weer ondertussen, witte wijn met flink room aan de kook, met peper en zout.
Snijd het corail van de Jakobsschelpen en snijd het lijf in tweeën.
Pocheer de Jakobsschelpdelen in het wijn-roommengsel.
Haal ze uit de pan en houd ze warm.
Laat het mengsel inkoken met een flinke scheut van de bouillon.
Giet het vet uit de pan van het kuiken en flambeer het met Ierse whiskey.
Blus met witte wijn en draai het kuiken enkele keren rond in de vloeistof.
Giet er het gezeefde ingekookte vocht bij en laat dat, met het kuiken erin dus, verder inkoken.
Warm de champignons en de Jakobsschelpen op in de saus, terwijl je het kuiken fileert.
Serveer met de saus en met pommes paille, flinterdunne frietjes.

Bent u er nog?



Meel
Dag Maarten, natuurlijk ken ik Julian Freud, dat was een "Freudiaanse vergissing" van me, ha ha. Net zo'n grote jongen als Bacon, ietsje "menselijker'?? Ook weer niet, Bacon heeft portretten van die vriend van hem, die ook weer ietsje "rustiger" zijn. Ik moet bij deze schilders ook aan Soutine denken (De geslachte os) en een heel heel klein beetje, als we ook dames willen noemen, aan Frida Kahlo en Marlene Dumas.

Daar is, op dat denken, niks op tegen. In tegendeel.



Het portret van die Engelse koningin van Freud is prachtig. Toch heb ik opeens dat die schilderijen me naar de strot vliegen. Heb ik toevallig ook nog een heftige film "Vincere" zitten kijken. Wil ik ineens gewone dingen doen, de vijver schoonmaken, de hond kammen, enz. enz.
Het klopt hoor dat de vrouw de vijand van de kunst is. Het zijn alleen jongens die dergelijke schilderijen kunnen maken. Wij vrouwen zijn voor het compromis, het moet een beetje "gezellig" blijven. Zit er van oudsher in. Mannen zijn van het grote gebaar. Komen we uiteindelijk toch terug bij de opa van Freud. Die zal dat ongetwijfeld hebben kunnen uitleggen. Neemt niet weg dat het absoluut indrukwekkende schilderijen zijn die ze hebben afgeleverd. Ik ga de tuin in, L.


Op dat portret van die Engelse koningin heb ik wat tegen. Waarom zou je iets wat niet echt lelijk is lelijk willen maken? Komt bij dat mooier maken veel moeilijker is.

Tsja. Herlas laatst De Weense Kwakzalver, over Freud gesproken.
Schitterend. Ik denk dat de auteur familie is van de vrouw van Karel van het Reve.



Maar ja, vandaag Dylan. Heb een DVD met 60+ uur Dylan. Iemand interesse in een kopie?

Dylan weer hier.

Ik vergiste me gisteren. Die poort is niet aan de onderzijde nauwer, dat lijkt maar zo. Maar bekijk het goed, Het effect blijft hetzelfde.

Gisteren laat thuis, niks koken, garnalenkroketten, maar schreef ik al dat ik ze open sneed en er iets fish sauce over druppelde? Wow!