zondag 1 mei 2011

Gisteren ben ik vergeten


foto's te maken van het koken. Tsja. En vanavond maak ik er geen want ik maak een opleuk-, een excuuspizza. Jammer trouwens dat Super d B die opleukpizza's (0,60 €) niet meer verkoopt. Althans niet hier in het dorp, wat ermee verband kan houden dat ze over een week vertrekken. Overgenomen door Poiesz.

Opleukpizza, ui, knof, pepperoncini door olijfolie (uit sardienblik) halen en erop, blik sardien, zwarte olijven, dat soort handel. Heb ook nog Tasty Tom's, die ik vroeger at bij brood met kaas. Kijk, het smaakt wel lekker bij mekaar, maar dat -uitstekende- brood met die -uitstekende- kaas smaakt beter zónder tomaat erbij. Die tomaat drukt de smaak weg.
Vroeger, ja, vroeger, toen was dat anders. Dan snee ik zo'n dikke plak vette kaas af, die bokste wel op tegen die tomaat...



(Wat is Photoshop CS5 intelligent! Deze foto (fles stond horizontaal) werd automatisch met fles verticaal geopend!).

Drink nu die wijn hierboven. Redelijk. Acceptabel voor de aanbiedingsprijs, net niet voor de normale (4 €). Maar ja, as je bio wil dan mot je meer betale!

O ja, dat eet ik ook niet meer sinds ik wat gezonder ben gaan eten (Uhh: niet minder lekker hoor! Nee, het idee...). Portugese uitsmijter zeg maar. Ui, knof en tomaat bakken, ei erdoor, ff, en dat over mooi boerenbrood.

Recept
Kip in cider, Galicië
Gedroogde pruimen zonder pit in kokend water doen, losroeren, en als het weer kookt van het vuur halen.
Acht uur laten weken.
In een aardewerken pot in wat olijfolie blokjes chorizo uitbakken en uit de pan halen.
De kip zonder vet staartstuk en zonder vleugelpunten rondom bruin braden in olijfolie in de pot en eruit halen.



Ui en knoflook aanbraden, en dan stevige rode paprika erbij of desnoods zoet paprikapoeder en verder wat cayennepoeder.
Kip erbij en in de de pan wentelen.
Cider erbij, goede droge, tot de kip half onder staat; regelmatig draaiend gaarkoken terwijl de cider langzaam inkookt.
Aardappelblokjes meekoken, en voor het binden wat platgedrukte stukken gekookte aardappel.
Op het laatst stukjes kippenlever erbij doen, stukken bloedworst (liefst droge, bv. Duitse) en stukjes (liefst verse, ik bedoel niet-gedroogde) chorizo. Die van AH is hier prima voor. Niet om zó te eten; te structuurloos.
Vlak voor het serveren de uitgelekte pruimen erin opwarmen en ook spul uit het zuur of uit pekel zoals paprika, groene pepers, augurk en zwarte olijven.



Spaanse cider "El Gaitero", de doedelzakspeler. Cider, doedelzak en blauwschimmelkaas is Keltisch. En in Noordwest Spanje wonen Kelten. De enige Kelten overigens die geen Keltisch meer spreken. Gallego [galjEEgo] spreken ze. Net zoals Limburgs tussen Nederlands en Duits staat, staat Gallego tussen Spaans en Portugees. De stad Orense heet in het Gallego Ourense; onbeklemtoonde ou = uitspraak o in het Portugees/Gallego. En omgekeerd.

Mail

Ik moet er niet aan denken aan het Oostblok, bah. Ik heb daar niets mee, net zo min als met Duitsland of Oostenrijk. Ik wil alleen maar naar Italië en met uitzondering Lissabon. Weet je nog dat dat de reden was dat ik ooit reageerde? Doet er niet toe, ik heb een aantal keren gelezen en gehoord dat Lissabon de moeite waard is. Echter, in principe, alleen nog maar Rome.

Rome was ik al twee keer, en Praag en Boedapest zijn enorm mooi.



Budapest

Hoe kom je er nou bij om in Limburg te willen wonen? Daar kom je toch nooit "tussen", vooral op die dorpen! Ervaar jij dat niet in dat Zuidhorn? Daaaag, L

Ja zeker ervaar ik dat in Zuidhorn, en als zuiderling ga ik dat zeker niet ervaren in Midden Limburg. Kompt bij dat ik enorm goed kan toepen...

Ennuh, zoek maar meer mensen die door mij, ervaren Lissabonnist, gratis door die stad gegidst willen worden. Nou ja, gratis: mijn vervoer en verblijf (ik prefereer erg sober) moeten wel betaald worden. Gulbenkian, tegelmuseum, Alfama, Fado, Torre de Belem...



Bij die bocht naar links voor, daar staat zo'n mannetje met een vlaggetje. Enkel spoor. Welke tram eerst mag...

Nou ja, ik hep der een hekel aan, maar ja, voor het algemeen belang zeg maar, gaita muziek. en aanverwant.

Gaita hier (alle links hier in een nieuw venster). En hier. En hier.

Bagpipes hier. En hier. En ja, de beroemdtse, ik vond hem, hier. Zie het begin, en ook tegen het eind.

Cornemuse, Frankrijk nu dus, hier. En hier (lijkt wel heel erg op Schots). En hier.



Praag

Morgen de draailier. En o ja, vergeet niet een Band of pipers te organiseren, om rond de tafel te paraderen en te spelen, als u Haggis eet! Smakelijk!

O ja, nog ff doedelzak Ierland!
hier. En hier. En hier.

(Zie ook 7 januari 2012)