donderdag 7 april 2011

Gisteren


was het eten zo simpel en heerlijk dat ik vergat een foto te maken...



Vandaag wat foto's van de VVV Bordeaux. Deze toren (Pey Berland, naast de kathedraal) kon ik niet op. Arthrose knie na ongeluk... Andere foto's had ik om uiteenlopende redenen niet.

Vanavond
Een ongelofelijke hoeveelheid, 2,5 kilo of zo, meerval. Relatiegeschenk. Maak het -natuurlijk- ook voor anderen. Maak het als hoe Portugese kip aan het spit wordt voorbereid: drie keer, met een half uur ertussen, inwrijven met citroensap en na weer een half uur met olijfolie waar -in dit geval ietsje- piripiri doorheen gehusseld is. En dan dus de oven in.
Flageolets en kastanjechampignons ernaast.



Monument aux Girondins. Ik denk vanaf de zolderetage van het Huis van de Wijn.

Oei, o, wacht, gisteren wel aangekondigd maar helemaal vergeten!
Kook penne rigate met wat paddoblokje in het water.
Afgieten, koudspoelen, wat olijfolie erdoor.
Olijfolie, sjalot, knof...
Iets versgemalen koriander, iets fijngewreven komijn, wat gebroken piment, grove witte peper, laurier...
Wat droge sherry, wat gerookt paprikapoeder.
Proef. Zout? Wacht beter daarmee tot nadat de kaas erdoor is.
Flink fijngesneden bosui erdoor...
Mooi zacht geitenkaasje erin oplossen.
Pasta erin opwarmen.
Serveer met pesto en/of kappertjes.



Dit is typisch Bordeaux. Zo blauw als de vorige foto overdag, zo rood als deze foto 's avonds. Zie ook het blauw op de twee volgende foto's.

O, de planning ligt weer helemaal om hoor. Zelfs voor vanavond. Die meerval wordt bedekt met plakjes ontbijtspek.
En morgen = mooie tomatensaus (met rode wijn en verse kruiden) met daarin gepocheerde eieren, naast, jawel, friet.
En dan krijgen we nog kippenboutjes met polenta en ?groente, en tofu met rijst en straw mushrooms. Poeh...

Zag gisteren drie films, of liever gezegd probeerde drie films vol te houden wat drie keer niet lukte.
Jarhead, wat 'n zeurfilm...
The American: wat 'n slap gelul...
Festen. Tsja, vraag je je na een half uur af. Waar gaat het eigenlijk over. Hield deze wat langer vol, tot ik na nog een half uur nog steeds niet wist waar het over ging...



Grand Théâtre

Recept
Karper, gevuld; Hongarije; Sullo Toltve
Zet, als het kan, een karper altijd enkele dagen in schoon water voordat hij ter tafel gaat. Ik bedoel levend.
Haal de karper uit, werk er van binnenuit de graat uit, was en dep droog
Maak een pasta van heel fijngesneden witbrood zonder korst, uitgelekte en daarna geprakte ansjovis, geraspte ui, gehakte peterselie, boter en half pikant paprika-poeder.
Kwast de vis in met gesmolten boter en leg in een ovenschaal.
Bestrooi met half pikant paprika-poeder.
Bak een klein half uur op 190 graden.
Serveer met citroen.
Kan ook met snoekbaars of baars.



Porte Cailhau. In "mijn tijd" steeds maar steigers en straatwerkzaamheden en zo...

Donderdag. Ongepubliceerd recept.
Gelei van Japanse mispel
Die heftig geurende hardgele miniatuur kweepeertjes.
Snijd in vieren en kook met schil en al.
Als zacht: de hele handel in een vergiet waarin drie lagen kaasdoek.
Als het is uitgelekt ook nog uitknijpen. Heel goed uitknijpen.
Dan ongeveer 40% van het volume van het sap toevoegen aan rietsuiker.
Kook totdat het dik genoeg is en stop in potten op de normale wijze...

Galerie Schoots hier (alle links hier in een nieuw venster). Harbers hier. Mwahh. Mwahhmwahh...



Nergens in Bordeaux schreeuwende uithangborden of zo. Het Idee... Daar is onze stad veel te mooi voor!