donderdag 10 maart 2011

Vanavond


Coq au Riesling, haantje in Riesling, of vermeldde ik dat al? Dacht van niet. Ja, vlees was aan de beurt en dan hep je dat...
Zag veel recepten voorbij komen (uhh, ik kwam er laatst in ene een recept van tegen en realiseerde me het niet te kennen).

Hieronder ingrediënten die voorbij kwamen (zeker niet altijd).
Kip, variërend van poten zonder vel tot een hele. Ik gebruik drumsticks met vel. Scharrel.
Room.
Flamberen met cognac wordt soms genoemd, maar dat mag van mij altijd.
Nootmuskaat (wordt soms genoemd).
Riesling natuurlijk. Proefde net. AH. Heel redelijk.



Dille komt af en toe langs. Onzin.
Peper, knof, sjalot.
Boter (half boter half olijfolie), eigeel (gebruik ik niet).
Bouillon (onnodig), bloem (onnodig).
Champignons (Zag een enkele keer oesterzwammen - prei. Goed idee. Maar dan wel geblancheerde prei).
Peterselie af en toe. Gebruik wat platte (AH).

Het moet geserveerd met Spätzle, maar ik heb zin in friet... Trouwens ik had gisteren al pasta en zaterdag of zondag ook...

Tsjee. Zie steeds advertenties Kras Reizen naar Andalusië, met onderstaande foto, of althans een foto van dat gebouw. Ik ken Andalusië goed maar dat gebouw niet. Blijkt het aan een plein in Sevilla te staan. Ken Sevilla vrij goed, maar 100% zeker heb ik dat plein nooit gezien...



Gisteren
Orecchieti, gekookt ei, in gevogeltefond gestoofde soepgroenten
Orecchieti [oreekieÈtti] dat is pasta, en dat zijn een soort halve schelpjes zeg maar. Ik denk dat het oortjes betekent. En die groenten had ik over van laatst, die groenten in die gevogeltefond, die zo bedwelmend lekker waren...
Eieren half zacht koken.
Pasta koken, afgieten, koud spoelen, wat olijfolie erdoor. Ja, ik kook en werk of schrijf hier tegelijkertijd, dus dan kan ik me niet permitteren oog op twee of drie pannen te moeten hebben ook nog.
Olijfolie, sjalot, gerookte knof, ietsje lombok.
Ietsje grof gemalen witte peper.
Groenten + fond erbij..., proef.
+ pasta..., + ei in stukjes.
Foto is de volgende dag, restje, koud, gemaakt. Ziet er dus prakkig uit.



Planning maar weer even.
Morgen ben ik in Stad, laat terug, óf naar die mooie Chinees óf een pizza. Heb er al een opleukpizza uitliggen, kijk eventueel op de markt naar ?vis en ?groenten voor erop.
Overmorgen gnocchi, sugar snaps en hele goeie Parmezaan, zondag pasta (linguini) alle vongole met flink platte peterselie erdoor en wat sla ernaast. Sla eet ik, nodig of niet, een keer per jaar. ("Ik ga een keer per jaar in bad, nodig of niet".)

Ben die kip in Riesling aan het koken. Wordt enorm lekker...

Vandaag, donderdag altijd een ongepubliceerd recept, maar dat wordt nu dus morgen of overmorgen, kip in Riesling.

Meldde laatst mooi artikel in Hollands Maandblad over Douwes Dekker, HM jaargang 18 (december 1976), Multatuli in Menado: de weg naar Lebak, Paul van 't Veer. Erg interessant. Dekker functioneert in Menado uitstekend en doet wat kneveling en zo betreft precies wat hij in Lebak had moeten doen. Maar niet deed, ik bedoel: hij handelde in Lebak overdreven en te snel. Karel van het Reve heeft daar ook over geschreven, meerdere malen zelfs.
Uhh, het artikel gaat over Dekker's tijd in Menado, niet in Lebak daarna.



En nu lees ik in Tirade jaargang 19, deel 2, Dirk de Vries, De mythe van Lebak. Dat is precies waar het om gaat. Lebak is een mythe. Als Dekker gewoon naar de Resident was gegaan met zijn klachten dan waren die uitgezocht, opgelost, klaar. En Dekker had waarschijnlijk ook nog promotie gekregen. Maar nee, het moest allemaal op Dekker's pijlsnelheid...

De Havelaar is prachtig geschreven, of althans minstens tot "Havelaar vaagde zich iets van het voorhoofd". Maar heel wat anders is de zaak Lebak en de meningen daarover.

Van 't Veer schetst Dekkers uitstekende functioneren in Menado. Ik denk dat Dekker, enerzijds na allerlei gedoe in eerdere posten (kastekort Natal) en anderzijds het succes in Menado, zich een soort van onaantastbaar voelde, en alsdus geconfronteerd met de misstanden in Lebak. Dat zou HIJ wel pijlsnel oplossen...



Hierboven Saïdjah en Adinda. De naamgeving duidt er al op dat Dekker niet echt thuis was in het Javaans.

Maar goed.
De Terug-Plezantclub hier (alle links hier in een nieuw venster).

Google op Ehwige Ruhe, en verdomd, vond niks... Het is me niet gegund...

Zag gisteren opnieuw Der Untergang. Erg mooi.
Hier.

At net die coq au Riesling. Wow...