woensdag 9 februari 2011

Zoutevis vanavond, bakkeljauw,


met tomatensaus, Surinaamse tomatensaus natuurlijk, gember-tomatensaus. Ook heerlijk bij kwie kwie.
Maar planning was met polenta. Maar ja, polenta is pappig, dus dan krijg je pap met saus. Dat schiet niet op...
Eigenlijk zou naan er erg lekker bij zijn, maar ja, gisteren had ik pitah. En eergisteren bladerdeeg. Foei...
Linzen! (Uhh, bakbanaan was ook mooi geweest...)



Eenpersoons kwie kwie. Pantservis want zeer woelige wateren. Kan uitsteeksels klem zetten om zich aan een stuk steen te vergrendelen. Probeer maar, als je er een hebt ontdooid. En kost trouwens geen ruk bij de toko.

Tip. Ontdooien, alle uitsteeksels (vinnen, kop staart) eraf knippen en buik open / leeg. Alle snijvlakken direct inwrijven met limoensap. Bakken tot bleek, verder verwerken.
Meerpersoons kwie kwie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ben een gratis website aan het maken, doe ik elk jaar 2 keer, voor een stichting of zo, nu verbeteren deze. Eigenaar / weldoener heeft oa. een meerval kwekerij. Stond net aan de deur met 2+ Kg meerval. Wat moet ik daarmee? Grootste deel in de vriezer. Als iemand hier in de buurt (Groningen) een idee heeft, dan hoor ik dat graag.



Las over zwarte knoflook. "is reukloos". Maar waarom vreet je het dan?

Egypte, mag ik daar wat over zeggen?
Fijn, mooi, dank.
Kijk, als die Mubarak vertrekt, dan moet je, grondwettelijk, in Egypte dan dus, binnen 60 dagen nieuwe presidentsverkiezingen houden. Maar dan krijg je dus, zie de grondwet, weer Mubarak-tiepes. Dus Mubarak moet blijven want anders kan je de grondwet niet veranderen vóór de komende presidentsverkiezingen...
Kijk...

Ff maar een Egyptisch recept. Taklia.
Voor over linzen en zo.
Grof zeezout met een deegroller walsen, samen met veel knoflook en korianderzaad.
Op zacht vuur bakken in wat geklaarde boter.
Eten bij linzen(soep), bij pompoensoep...



Dit is die meerval...

Gisteren
Pitah, ei, snijbonen (ter vervanging van die onkookbare Surinaamse peultjes).
Arachide olie, sjalot, lombok, knof...
Droge gemalen kokos erover, mengen, kort doorbakken.
Snijbonen (kleingesneden) erdoor op hoog vuur.
Groene curry pasta en wat fijngewreven komijnzaad.
1/3 medium sherry, 1/3 dry, 1/3 rijstwijn (Chinese soort met ook van sojabonen gemaakt).
Pocheer er na even de eieren in. Snij ze klein.
Pitah uit de oven.
Jammie!!



Die domheid van dat compleet ontzouten, waar ik het gisteren of zo over had, dat doen Surinamers ook. "Kokend water op zoutevis gieten"... Tsjongejonge. Maar ja, met al die Madame Jeanette pepers proef je de finesse toch niet meer.

Ongelofelijk trouwens, die Bouterse. Dat is echt een ontzagwekkende lul... Nationale dag en museum en dat soort dingen...

Las in de biografie van Stein Callenfels over een wild zwijntje geserveerd met gebakken kokosbloemen. Oh. Geen idee.

Pacific disk 2, deel 2, dat is nog niet echt helemaal duidelijk. Moet ik opnieuw zien, deels ten minste.
Tsjonge..