vrijdag 14 januari 2011

Nog een AH erlebnis


Kocht er een pak paddomix. Pover hoor (ik had beter moeten kijken). 50% kastanjechampignon, twee shiitake en de rest oesterzwam.

Vanavond boekweit pannekoek met een ei erdoor, gevuld met paddomix met een gekookt ei ook daar door.



Gisteren
Ćevapčići, Joegoslavië, of beter voormalig J.
Meng gelijke hoeveelheden lamsgehakt, rundergehakt en varkensgehakt. Dat lamsgehakt moet je bij een Islamitische slager kopen, dan smaakt het wat sterker en dat kan prima bij die twee andere soorten.
Doe op een tweepersoonsportie een eiwit erdoor, geperste of heel klein gesneden of geplette en kleingesneden knof, zout en bakpoeder. Geen idee waarom bakpoeder maar het hoort zo. Verder pikant paprikapoeder én zwarte peper.
Maak er korte dikke worstjes van, met eventueel nog wat gebroken beschuit er door.
Wrijf in met olijfolie en gril. Ik dacht niet aan mijn grilpannetje, dus ik bakte ze.
Maakte er mooie tomatensaus bij en gefrituurde aardappel-partjes.



Die tomatensaus was wel goed, maar ik had er beter nog wat kleingesneden zwarte olijf van de droge soort door kunnen doen.
En dat vlees was ongehoord lekker...

Morgen gebakken Chinese gedroogde vis, mie, peultjes. Overmorgen gerookte tofu, lontong, prei, en de dag daarna tomatenfondue (las daarover in NRC Next, nooit van gehoord) waardoorheen kaas, en met brood dus.

O, trouwens met en groep Waalse kinderen, die ik kende vanwege mijn ouder's flat in Knokke, op vakantie geweest. 1965. Waarheen? Joegoslavië. Ongelofelijk. 45+ jaar geleden. En natuurlijk Ćevapčići gegeten. En eieren gekookt in olie, of vertelde ik dat allemaal al?



Op de radio net Slagerij van Kampen (naam uit Kuifje; 10 x achter elkaar pakt Joost, of nee. hoe heet die tiepe, de telefoon op en hoort Spreek ik met Slagerij van Kampen?). Dat is een soort nep Kodo. Kodo hierboven en hier (alle links hier in een nieuw venster).
Hun mooiste nummer is Monochrome. Luisteren met koptelefoon.

Recept
Hollandaise
Zorg dat een pannetje kokend water klaarstaat.
Smelt een kop boter en houd warm.
Verwarm twee eetlepels witte wijnazijn (of eventueel dragon-azijn of citroensap) licht.
Klop drie flinke eierdooiers au bain Marie tot ze beginnen dik te worden.
Voeg een eetlepel kokend water toe en blijf kloppen tot het weer dik begint te worden; herhaal drie keer.
Doe er de azijn bij en haal van het vuur; klop flink.
Doe er kloppend langzaam de boter bij.
Kruid met zout en cayennepeper en blijf kloppen tot de saus goed dik is; serveer direct.
Als de saus grof schift: klop er een of twee eetlepels room door; blijf kloppen tot de saus weer glad is.
Als de saus fijn schift: doe in een blender. En blend dan dus.



Bij witte asperges is Florentijnse saus (normaliter is dat iets met spinzazie maar hier is het hollandaise met mandarijnsap) lekker, of Maltezer saus (idem, bloedsinaasappelsap).

Donderdags een nog ongepublicerd recept, maar dat werd dan dus vandaag dus met die Ćevapčići, en vrijdags een gedicht.

Du bist wie eine Blume
So hold und schön und rein;
Ich schau' dich an, und Wehmut
Schleicht mir ins Herz hinein.

Mir ist, als ob ich die Hände
Aufs Haupt dir legen sollt',
Betend, das Gott dich erhalte
So rein und schön und hold.

Heine

Kennst du den Berg und seinen Wolkensteg?
Das Maultier sucht im Nebel seinen Weg:
In Höhlen wohnt der Drachen alte Brut;
Es stürzt der Fels und über ihn die Flut,
Kennst du ihn wohl?
Dahin! Dahin
Geht unser Weg! o Vater, laß uns ziehn!

Goethe



Ook hier een wereld van verschil...

Komen elkaar tegen. Goethe: "Woran arbeiten sie jetzt, herr Heine?" -"An einem Faust herr Geheimrat!" Hahahahahah...

(Huhh? Hier.)

Zag op de markt mooie parelhoenders, zeg bij Holt (camp site hier) "Zal ik dat eens koken voor een petit commité?" Zondag de 30e. Bestelde er daarna drie voor de 28e, want we eten met zes man. In de oven, bedekt met speklapjes; op rooster en daaronder lekbak met krieltjes. Heet, niet te lang, zeer regelmatig bedruipen. Paddo-saus met forsch pado's erbij. Heb nog heel erg mooie wilde gedroogde oesterzwammen.



Kijk, dat bedoel ik, als ik het over Frankrijk en eten heb.
Menu 12 €. En verdomd, uitstekend eten, verdomd.
Gerookte zalm, bavette (bieflap uit de flank; snijden ze in Nederland niet zo), en appel-crumble na.
12 €. Inclusief 1/4 liter (prima drinkbare!) wijn én koffie...
Hoe kan dat zo goedkoop?
Simpel.
Keihard werken...