woensdag 29 december 2010

Morgen, overmorgen, de dag erna en de dag daarna


Zo.
Vandaag, dat weten jullie al.
Gisteren ook, maar eerst toch maar opnieuw. Foto's vergeten. Ja, toen de pan bijna leeg was dacht ik er aan, maar dat zag er niet uit.
Zalm, taugé, gefrituurde aardappelpartjes, aioli.
Lek zalm, want met zo'n recept gebruik je een blik. Vang vocht op.
Olijfolie, sjalot, knof...
Versgemalen korianderzaad, getoast nigella...
Witte wijn en zalmblikvloeistof, klein stukje visbouillonblokje.
Gedroogde tomaat, heel fijn, droge soort, dus niet uit de olie; iets kortgesneden ikan teri en udang kering.
Frituurpan op het vuur (bij ons althans).
Zalm in de pan, de bakpan, niet de frituurpan, ff, taugé. Roeren en vuur uit.
Frituur aardappelpartjes of friet of schijfjes of blokjes.
Serveer bij de zalm, waarover flink goed uitgelekte groene peperbolletjes.
En met aioli.



Vond vandaag bij Super d B deze Dendrobium nobile. 4 €. Nooit eerder gezien en er stond er ook maar een, verweesd tussen de gebruikelijke Phalaenopsis'. Vreemd. Ziet er totaal anders uit dan de "gewone" Dendrobiums die ik heb, maar die iha toch ook als D. nobilis worden aangeduid.
Nou ja.
Op een etiket staat ook ergens dat het niet voor consumptie geschikt is. Niet halal zeg maar. "Niet kosher" hoeft er niet bij hoor.

Maar goed.

Morgen ei, pasta en een héle mooie gedroogde paddo-mix uit Brussel. Met veel eekhoorntjesbrood, althans funghi porcini zal het wel zijn, en dat aangevuld met de ontdekking van het jaar, gedroogde oesterzwam. Dat heb je meer trouwens, dat een vage paddo echt super wordt na droging. Uhh, de ene oesterzwam is de andere niet. Om nog maar helemaal niet te spreken over de oesterzwammen die ik pluk op omgevallen populieren in de Pyreneeën...



Funghi porcini, varkenspaddestoelen, Italiaans eekhoorntjesbrood. Langwerpiger dan de Franse, cèpes, waar de steel ook nog relatief dikker en korter is. Soms trouwens veel dikker, en dan is de hoed relatief veel kleiner. Subsoorten... Doen het ook ondermekaar, gatsie...

Overmorgen wild zwijn bief (en alweer: niet vanwege de "feestdagen", ik hep geen "feestdagen", maar omdat je het nu ken kope) met die groene asperges die ik nog had (bittertje) en met rozijnen geweekt in Malaga. Dat is een zoetje wat ongetwijfeld fors zal zijn tov die asperges. Daar moet dus een zuurtje bij. Geen idee nog wat. Appelazijn?

Dag na overmorgen aardappel en prei, gegratineerd met, lijkt me, Cabrales.
Dag daarna een of andere mooie soepige saus met daarin zoutevis, lontong blokjes en vraagteken-groenten.



Cèpes

Recept
Tsjongejonge, dat werd tijd... Ik bedoel, wat doen we hier anders?
Hazelnoot-bonbons
200 gram roomboter, 3 eetlepels bruine suiker, 3 eierdooiers, 3 eetlepels Amaretto en 3 eetlepels water door elkaar kloppen.
400 gram pure chocolade au bain Marie smelten.
Mengen met de eerder gemaakte massa (niet meer au bain Marie), en met 375 gram gehakte hazelnoten.
200 cc room kloppen tot yoghurt-dikte en dat er ook doorheen werken.
Goed koelen en een uur laten opstijven in de koeling.
Bonbons ervan spuiten op aluminium folie op een plaat en enkele uren in de vriezer zetten.
300 gram melk chocolade au bain Marie smelten en er de bonbons doorhalen.
Kort terug in de vriezer.
Laten ontdooien in de koeling.



Eekhoorntjesbrood. De Nederlandse dus. Weer totaal anders, de vuilakken...

Zag Lord of War. Over die Rus die Rusland niet en de USA wel aan de USA uitgeleverd wilde hebben vanuit Thailand. En die is uitgeleverd. Daarop heeft Pooh-Tin natuurlijk die twee ex-KGB'ers laten vergiftigen.

Waarom doet zo'n man zoiets? Nogal simpel. Anders wordt ie weggevaagd.

(Fantastisch verhaal: hij werd fors gevloerd, judo, door meisje van 14. Fantastisch verhaal 2: verscheen met nauwelijks door schmink te verhullen blauwe plekken...)

Maar goed, Lord of War. Kunne we kort over zijn. Een doormompelende en -zeurende film. Veel gekwaak in de trant van "Zo werkt dat" en tegelijkertijd is dat volkomen ónovertuigend. Niet zozeer omdat het fout is, maar vooral omdat het vaag, oncontroleerbaar is. "Wawa!"

Isabelle Caro overleden.
Wat moet je daarvan denken.
Mij lukt het niet wat anders te denken dan "Dat wilde ze toch?"



Wat zal men er van zeggen?

Twee zalmen hebben te Herwijnen
een lijvig boekwerk doen verschijnen
dat volgens dr Heineman
bedoeld is om het fijne van
de wereldtoestand uit te leggen.
Het heet: Wat zalmen ervan zeggen.


Eetclub 05 07 07
Peper-wodka, met
Russische zoetzure champignons
Minestrone
Omelet met zeekraal en tomatensaus, rijst
Fondue Neufchâteloise (schijfjes oud stokbrood, witte wijn, dat laten intrekken, geraspte kaas erover, oven)
Kanstanje-ijs (wow...)



Dit is, nee, wás die Munster. Vergat ik nog te posten. Erg lekker. AH, maar desondanks redelijk van prijs (of was het 35% korting?) en helemaal niet vlak van smaak.

Aioli
Maak in een blender of vijzel een pasta van vier tenen knoflook en twee in melk geweekte en uitgeknepen schijven oud stokbrood zonder korst. Eventueel drie schijven.
Doe in een kom en werk er een rauw eigeel door.
Maak er met olijfolie een mayonaise van.
Breng op smaak met citroensap, peper en wat zout.
Maak wat dunner, indien gewenst, met melk.

En nou ga ik koken, en wie weet valt me nog wat te binnen voor dit blog.

O ja! Els Enfarinats! De bebloemden. Gisteren!



En hier! (alle links hier in een nieuw venster).

Ja, dat kenne ze in Spanje, dat soort volksvermaak. Net als de Tomatina.



Hier.