donderdag 2 december 2010

Kijk.


Ik schreef dat ik vanavond (of morgen als de Spaanse les doorgegaan was) kip met jackfruit zou maken. Nu gaat de Spaanse les niet door maar heb ik om andere redenen zoals drukte geen tijd om te koken. Pizza mozzarella. Met sardien en kappertjes erop, zoiets.



Dit is die kip. Wat dat chocoladeijs rechts achter daar doet, geen idee.

Maar goed, ik schreef dat ik die kip in Jogja had gegeten en kijk: hier (alle links hier in een nieuw venster).

Heb trouwens met Janneke Vreugdenhil (waar is die gebleven?) ooit een discussie gehad over jackfruit vs. breadfruit. Waar het precies over ging weet ik niet meer. Ik meen dat ik jackfruit breadfruit noemde.

Altijd gedacht trouwens dat die twee familie zijn van de sirsak, soursup, zuurzak, maar dat is niet zo. Dat is familie van de enige vrucht die ik niet lekker vind, de annona, ook wel cherimoya. Viezer zoet bestaat niet.



Breadfruit

O, oei, het moet niet te Oosters worden hier. Recept.
Gremolata, Italië
Werk in een vijzel of met een staafmixer of in een blender door elkaar: knoflook, grof zeezout, peterselie (liefst platte) en olijfolie.
Serveer op groentensoep.
De Italiaanse variant van Taklia.
Taklia, Egypte
Grof zeezout met een deegroller walsen, samen met veel knoflook en korianderzaad.
Op zacht vuur bakken in wat geklaarde boter.
Eten bij linzen(soep), bij pompoensoep...



Gisteren.
Uhh, ik eet doperwten ipv. pasta, aardappelen, rijst, bonen... "Starchy".
Olijfolie, sjalot, gemberwortel (het wordt niet Oosters maar toch lekker erbij), wat groene lombok, knof.
Korianderzaad, mosterdzaad, piment (alles fijngedrukt).
Redelijk wat witte wijn, beetje paddo-blokje.
Proef.
Kleingesneden paddo's er bij (hierboven AH; beter dan van Super d B).
Pocheer er eieren in en snij die klein.
Doppers erdoor en gerookt paprikapoeder.
Gegeten met die -afgegoten- gari uit mirin + alcohol. Jammie!



Zag Welt am Draht van Fassbinder. Tsja. Watzalmenervanzeggen. Bekijk het zelf.
Overigens is het een -zeldzaam soort- compliment als je niet zegt goed of slecht maar zie het zelf.

Twee zalmen hebben te Herwijnen
een lijvig boekwerk doen verschijnen
dat volgens dr. Heinemann
bedoeld is om het fijne van
de wereldtoestand uit te leggen.
Het heet: Wat zalmen ervan zeggen.


Herwijnen. Schitterend. Wonen vrienden. Uiterst refo dorp. Zondags lopen ze midden op straat naar de kerk. Kwam een nieuwe burgemeester. Prima. Of die op het kasteel kon wonen. Prima. En meteen daarna bleek ie homo te zijn...

Trijntje Fop hier. Ja, gedicht is pas morgen, nou ja...



Peperstrooiers. Heten ze althans. Kreeg ik van iemand die zich oud begint te voelen en al z'n spul weg doet. Ik zei Rare gek, maar dat hielp niet.

Kast is trouwens een Groninger toogkast. Dat is geen kast met een toog (hoewel ie er wel een heeft) maar een kast voor achter de toog, tap. Glazen en flessen erin.

Recept
Sauce Gribiche
Wrijf een hardgekookte eierdooier fijn en maak er een soort mayonaise van door beetje voor beetje olijfolie doorheen te kloppen.
Als het dik geworden is er iets witte wijnazijn naar smaak doorwerken en daarna kappertjes, groene kruiden en stukjes eiwit.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer bij gekookt vlees, vis, friet...



Die kimchi stonk nog behoorlijk in de koeling (liet de pot open ivm. gasophoping / ontploffing bij verder fermenteren) maar nu is de stank weg. Lekker trouwens. Ga het eten overmorgen bij tofu (uhh, Quorn), rijst, yoghurt, curry.

Ongepubliceerd recept, dat is vandaag.
Kletskopjes
Heb ik in Frankrijk altijd veel succes mee.
30 g zachte roomboter
100 g witte basterdsuiker
20 ml melk
mespunt kaneel
mespunt zout
30 g blanke amandelen, fijngehakt
50 g bloem, gezeefd
Meng de boter met de basterdsuiker en de melk.
Roer de kaneel, het zout en de fijngehakte amandelen erdoor.
Meng de bloem erdoor en kneed het tot een egale deegbal.
Laat het deeg afgedekt een uur rusten in de koelkast.
Rol van het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad pillen van 1 cm doorsnede.
Met pillen draaien bedoelen banketbakkers een stuk deeg met de handpalmen tot een dunne sliert rollen,
op een met bloem bestoven werkblad.
Snijd de pillen in plakjes van 1 cm dik en leg ze op een licht ingevette bakplaat.
Druk ze iets plat.
Houd genoeg ruimte tussen de koekjes, de kletskoppen vloeien uit tijdens het bakken.
Bak ze slechts enkele minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Haal de kletskoppen direct na het bakken met een plamuurmes van de bakplaat en laat ze afkoelen op het aanrecht.
Bewaar in een afgesloten trommel.



Kletskopjes, Hernandez, woehahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Wat doen die buutelanders, die bruune trouwens in de Tweede Kamer?)

Links (ipv rechts!)
Rotterdam Zuid hier.
Amstelveens Poppentheater hier.
Botanische tuin, pardon, tuinen, Utrecht hier.
John Copeland hier. Blote wijve! Ja, soms want het is een dynamic page.
Nomaden hier.
FanTAStisch hier. Ik heb overigens ooit een maand of twee in Barneveld gewoond. Aardige mensen hoor. Alleen dat refo. Boer op de zaterdagmarkt, achter hem boerin, daarachter zoon met poliobeen, daarachter debiele dochter.
Ennuh, alle kroegen hebben een achteruitgang waar je uitkomend onzichtbaar bent...



Sirsak, soursop, zuurzak

Abstract USA hier.
Helene Kröller-Müller hebben we toch al gehad? Zoniet zie hier. Ergens.
Mondriaan - Escher hier. Ergens...
Sophie hier. Ergens. Goh, wat spannend!
Nijmeegse tram hier.



Cherimoya. Bah!