woensdag 10 november 2010

En alweer!




Alleen hierin kan ik leven heet dit schilderijtje.
Stuurde het iemand ter adstructie van mijn Asperger. Titel is naar een gedicht van Carlos Drummond de Andrade (hier) van wie ook de, voor mij althans, onsterfelijke regels "Een huis waar niemand woont. / En ik maar roepen en kloppen."
Vraag me af of Iemand het wil hebben. Ik bedoel: het is heel goed dat soort dingen van je af te schilderen zeg maar. Uhh, ja, gesteld dat ik het nog kan vinden dan...

Vanavond polenta met zalm en uiensaus (van sjalot en bosui). Beetje stijl polenta met baccalà (zoutevis), van vrijdags avonds op het dorpsplein. Je vindt daarvoor veel recepten met tomaat zoals hier (alle links hier in een nieuw venster) maar dat bedoel ik niet. Ook niet met die koude, opgestijfde en dan gegrilde polentaplakken zoals hier. Meer zoals Baccalà alla Vicentina. Zie hier en (buis) hier. Je kan vinden dat het er vies uitziet, dat klopt wel een beetje, en je kan zeggen "Ik houd niet van pap", ik ook niet zeg ik dan, maar wel van polenta en van bubur (zie morgen).



Een huis waar niemand woont...

Planning. Morgen Spaanse les en met iemand ergens eten. Vrijdag iets met ei, bonen en groenten. Zaterdag de laatste en beslissende Formule 1 natuurlijk, althans de kwalificatie, en "Kipje rozijn" (search the blog) met gebakken -lijkt me- aardappelen en groenten. Zondag dus die beslissende Formule 1 en gegrilde haloumi met pasta en groenten.

Recept
Gestoofd wild zwijn, want daar kunnen we goedkoop aan komen met al die afschot.
Bak stukken stoofvlees (eventueel zelfs koteletten en bief) rondom bruin in boter.
Voeg rode wijn toe, schraap de aanbaksels los en stoof gaar met jeneverbessen, tijm, laurier, peterselie en iets foelie en kruidnagel.
Serveer bijvoorbeeld met schorseneren.

Gisteren.
Tsja, dat was die gemarineerde ananas x 2, en die tofu. Eerst maar die ananas.



Marinade 1, de rechtse, om zó te eten.
Dark soy, gemberstroop, limoensap, sambal setan (super hete; setan = satan).
Goed omroeren, uurtje, omroeren, uurtje, omroeren, blokjes ananas erin en omroeren-uurtje enkele malen herhalen.
Jammie! Gisteren bij, náást zeg maar, die tofu.

Marinade 2. Om de ananas te grillen. Nog niet geproefd, spul staat in de koeling.
Olijfolie, gemalen kruidnagel (ik gebruikte fijngeknepen kopjes), idem kaneel (wrijf fijn en meteen in de marinade; gebruik dus echte kaneel want dat supermarktspul is nepkaneel die niet fijnknijpbaar is), wat donkere honing (liefst donkere boekweithoning), limoensap, Franse (echte) mosterd. Mosterd is een emulsie, dus daar lost die honing in op, niet in die olie.
Zelfde verhaal als boven. Morgen of overmorgen bak (want ik maakte blokjes ipv plakken) ik het en u hoort nader.



Zag gisteren, althans poogde dat, Silent Hill te zien. Jezus wat een shit...
Hield het maar, het was al laat, op een stukkie Band of Brothers.
Wacht met spanning trouwens op de Pacific versie, zeg maar, van Band of Brothers. Al uit?



Gisteren nu, die tofu, eindelijk.
Koeping tikoes, muizenoortjes, soort elfenbankjes, toko, in stukjes breken (want ze zwellen x 3) en in heet water wellen. Links op de foto. Af en toe omroeren. Half uur. Afgieten en droog husselen.
Idem gedroogde shiitake. Rechts. Met de hoed naar beneden weken,, afgieten en zo, kleinsnijden en de steel niet gebruiken. Van verse wel maar van gedroogde niet.



Gedroogde lelieknoppen (betere Chinese toko) in een kommetje, kokend water erover, half uur, af en toe wat roeren, afgieten, drooghusselen.
Weekwater van shiitake bewaren, van de rest kan het weg (dat van die lelieknoppen is niet onaardig, maar niet in dit gerecht).
Arachide olie, sjalot, knof, gemberwortel, lombok.
Ietsje amchur (search the blog; zurig poeder van gedroogde onrijpe mango's).
Rijst, rauwe dan dus, meebakken, en de paddestoelen en die lelieknoppen wokken.
Shiitake-weekwater, wat droge witte wijn, ietsje medium sherry en als zout wat light soy. Inkoken/doorkoken tot de rijst gaar is.
Proef.
Blokjes tofu erdoor. Gewoon rauwe.



Citaat
J. van Oudshoorn (Jan Koos Feylbrief).
Wel waren het heldere streken, waar mijn scheepje heen dreef. Het lijkt weer wrak geslagen. Hopen we op betere tijden.