maandag 29 november 2010

Ben net


flipperkampioen geworden van Holt in Zuidhorn. Wow, van 1,25 miljoen schoof ik het in een keer naar 2,55...
Zegt de eigenaar "Daar ga ik vanavond nog overheen", zeg ik "Ik gun iedereen z'n dromen".
Kan er meteen een citaat achteraan, ben vergeten van wie.
Dromen is niet erg; niet meer kunnen dromen, dat is erg.

En J. schrijft dat ze Aziatische kookboeken voor me te leen heeft en ik schrijf terug dat ik daar geen tijd voor heb en dan sta ik te flipperen...
Trouwens, ik ben niet zo'n kookboekenmens, hoogstens standaardwerken.



Recept
Gorgonzola-crème, Gorgonzola Butter passiert, Oostenrijk
Meng met een vork gelijke delen Gorgonzola met boter.
Serveer op toast of vul er verse dadels of vijgen mee.
Grapefruit uit de oven
Haal het vruchtvlees uit halve grapefruits en snijd het in partjes; vang het sap op.
Doe de partjes terug in de schillen.
Kook het sap met suiker en wat medium sherry in.
Giet dit vocht over de grapefruit, en strooi er nog wat bruine basterdsuiker over of honing en/of amandelsnippers.
Maak warm in de oven.



Billenbloot nu. Gelukkig hoef ik maar af en toe, maar je zal maar Blote Bilders zijn, dan moet je de hele week.

Goeiemorgen (neem ik aan),
Ten eerste, waarom is er geen reageermogelijkheid op uw blog? Ik neem aan dat Blogspot dat ondersteunt en ik weet zeer zeker dat het de hoeveelheid reacties te goede zou komen. Aan de andere kant, misschien zijn het niet de snelle, minder doordachte reacties waar u op hoopt. Mijn normale reacties op blogs (ipv late night emails zoals deze) zijn weliswaar wél nuchter, maar dat terzijde.


Ten eerste, ik ben geen "u". Daarnaast wil je niet weten wat een gezeik je op je hals haalt met comments. Ik bedoel het controleren ervan. Kijk, dit is niet een of ander blogje, dit trekt honderden bezoekers per dag. Voor een groot deel overigens eenmalige (60%), omdat het al zo lang bestaat, omdat er daarom dus zo veel in staat, waardoor er dus veel Google verkeer binnen komt.

Ik had al wel eens eerder willen reageren over cuisines waar ik bekender mee was, maar hoe dan ook, ik zag net de pot "fermented red beancurd" liggen. Leuk spul. Ik heb ook zo'n kruik hier ergens. Het rood komt sowieso niet van een virus, maar van een gist (hier, alle links hier in een nieuw venster). Ik zie het als rijst vaak liggen in Chinese supermarkten, hoewel ik er nooit mee ben begonnen in die vorm.

Dank voor de correctie, en trouwens: ik ken dat helemaal niet. Rode rijst wel, maar die is dan niet "fermented", gewoon rood. Ben ik niet erg gek op, maar wel aardig om met kinderen rijst te kweken. (Goed nat houwe!)
Ga het ogenblikkelijk uitproberen. Donderdag Chinese toko.



Rode rijst wordt ook als poeder verkocht

"Sint Vitusdans" wordt trouwens veroorzaakt door een andere schimmel: hier.
De namen, zowel als hun eigenschappen, zijn toch wat anders. Vandaar ook dat het vrijelijk verkocht mag worden.


Ja, geen idee waar mijn fout vandaan kwam...
Maar ja, de essentie van echte wetenschap = uitvinden dat je geen gelijk hebt.

Dit is maar goed ook, want anders hadden de Chinezen een hoop problemen gehad met rare hallucinaties. Geloof me, dit is niet een psychedelica die u normaal in uw eten zou willen. Als u het verwacht kan het al overweldigend zijn (sprekend uit eigen ervaring) laat staan onverwachts.
Met vriendelijke groeten,
E




En dient voor rode rijstazijn

Nee ik verwachtte geen ervaringen; ooit eerder schreef ik al dat het zout het virus (schimmel dus) kapot maakte.
Ik schreef daar wel ook dat dat Vitusdans spul (ergotism) verwant is aan LSD. Lyserginezuurdiëthylamide. En ook aan medicijnen die ik ooit slikte na een motorongeval, tegen dat syndroom, hoe heet het ook weer, dat als je opstaat uit stoel of bed het zwart voor je ogen wordt. Lysergot en Ergotamine.

O ja, Orthostatisch syndroom.

Zag gisteren, geen idee wat de titel is, Battlefield / Pacific war / Guadalcanal. Mwah. Veel geklets.

Gisteren
Weer foto's vergeten.
Prei, kriel, plakjes kaas want ik had dubbel gekocht. (Ja, plakjes. Twee dingen kan/ken ik namelijk niet: kaaschaven en kroketten.)
Olijfolie + boter, sjalot, knof, wat lonbok.
Prei, ff roeren, uit de pan.
Eventueel extra olijfolie en boter, krieltjes, ff, witte wijn, ansjovisstukjes uit blik als zout, ff, proeven.
Wat droge zwarte olijven in stukjes erdoor en idem gedroogde tomaat op olie.
Prei erdoor, en gratineren met plakken Goudse.



Raar. Die Beaujolais Villages Nouveau van gisteren of zo, met die bloempjes, was heel lekker vlak na opentrekken. En toen ging ik flipperen, kwam terug, niet echt lekker meer...

Vanavond
Peultjes, struisvogelbiefstuk, pasta.
Maakte ooit enorm lekkere struisvogelbieftsuk met zoetzure Gewürztraminer-saus. Maar ja, hoe dikwijls eet je struisbioef als je ook nog eens een keer daarnaast maar eens in de vijf dagen vlees eet? En dan ga je wat anders maken... Wat dan? Tsja.
Proefde die uiterst kort aangebakken (AH) struisbief al even (gaat later in stukjes door de rest). Inderdaad half bief half kip. Maar ja, je proeft ook dat die struizen min of meer hetzelfde vreten krijgen als die kippen. Je proeft vooral soja en ietsje vismeel.

Gebaren-straattaal (voor doven; niet het middenvingertje) hier.
Lelijke site, ligt een beetje plat, erg aardig initiatief.



Veel knoppen.
Voelen zich goed bij mij.

Had het met iemand ook nog over The Fallacy of Concreteness, het falen van de concreetheid. Kousbroek schreef daarover in ons taalgebied.