zondag 17 oktober 2010

Eerst maar even


die wijn van vrijdag, Marquis de Seillan, Saint Mont 2008. Prima wijn. Tannat druif, die wat naar Merlot trekt.

Op les 7 Spaans bovenin links naar typisch Spaanse recepten, onderin dezelfde recepten klaargemaakt op Youtube hier (alle links hier in een nieuw venster).



Migas
Hier kloppen twee dingen niet. Je eet het door het met houten lepels tegen de wand van de pan aan te drukken, en je eet er koude blauwe druiven bij, zoals ook in de tekst bij deze foto staat.

Zag, nou ja, probeerde even te zien gisteren Lara Croft, Tomb Raider.
Zijn er mensen die dat "goed" vinden? Minus habentes dan toch...

Zag in Tirade 1960 een stuk van Josine Meyer. Dat is één van de sterren wichelende, maar toch zeer zinnig over filosofische problemen schrijvende "Zusjes M. te D.H.", die veelvuldig bij Gerard Reve figureren.



Gisteren.
Aubergine, aardappel, blauwschimmelkaas.
Aubergine in schijven, zout, 10 minuten, draaien, zout, 10 minuten, goed afspoelen en uitknijpen, droogdeppen.
Door de bloem en goud bakken in olijfolie met wat boter. Kleinsnijden.
Met boekweitmeel krijg je een enorm lekkere knapperige korst, maar dat is hier niet handig. Gebruik dat voor borrelhapjes met kleine stukjes, en ook als onder gegratineerd met blauwe kaas.
Aardappelschijven, vastkokende natuurlijk, kort koken.
Olijfolie, ui, knof.



Geplet korianderzaad, ± fijngewreven venkelzaad, geel mosterdzaad, "chilivlokken" soort zonder pitjes.
Witte wijn. Wat stoven. Proef.
Ovenschotel invetten, laag aardappel, idem aubergine waardoorheen ui etc. en stukkies zwarte olijf, droge soort.
Plakken blauwe kaas erop, gratineren.
Serveer met fruitjes erover.



Dat ontwateren van die aubergine hoeft tegenwoordig minder (nieuwe rassen, minder sponzig), ja soms zelfs wordt het daardoor te droog. Maar dat weet je niet vtv. Oplossing: koop die dunne lange Chinese paarse. Ontwateren dan nooit nodig. Ja, of koop die gele of witte "eieren".

Meel van M. Dank!
Ik heb een 4-tal kookboekjes uit de jaren 70, 1 kookboek met foto's uit 1997 en nog 2 kookboekjes van rond 2000, waarvan 1 met foto's. Alles in het Indonesisch. Ik zal morgen (met daglicht) wel een foto maken van deze verzameling.
Een jaar of 8 geleden heb ik bij Scheltema in Amsterdam het lees-kookboek van Sri Owen aangeschaft "De regionale keukens van Indonesië".
En daarnaast heb ik natuurlijk ook een kookschriftje van mijn moeder gekopieerd, en nog een aantal losse receptjes.
"Het Groot Indonesisch kookboek" van Bep Vuyk heb ik niet.
Ik zal je zo af en toe wel een receptje toesturen :-)




Sri Owen hier.

Hier is er eentje uit "Masakan Indonesia - selangkah demi selangkah" uit 2000 (hetzelfde boekje als dat van de "Tahu Goreng Tepung").
Lijkt me wel wat voor jou (ik heb het zelf nooit klaargemaakt omdat ik niet zo van zoet hou, en vooral niet bij/in mijn eten).
Pacri Nanas:
- 1 ananas (niet al te groot)
- 1 theelepel kardemomzaadjes
- 1 theelepel ketumbarkorrels
- 1 theelepel jintenzaadjes
- ½ eetlepel kruidnagels
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 bosuitjes in stukjes van 2 cm gesneden
- 2 eetlepels fijngesneden gember
- 4 kemirinoten, grofgehakt
- 1 kop water
- 1 theelepel sambal ulek
- 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes
- beetje zout




1) Schil de ananas, halveer, ontdoe de helften van de harde kern en snij ze in blokjes
2) Maal de kardemom, ketumbar, jinten en kruidnagels fijn
3) Verhit de olie, bak de bosuitjes, gember, kemiri en de andere kruiden op een laag vuurtje gedurende 3 minuten
4) Doe het water erbij, de sambal, muntblaadjes en ananas, breng aan de kook, zet het vuur laag en kook met deksel op de pan gedurende 10 minuten of tot de ananas zacht is geworden (het mag niet verpappen)
Opmerkingen:
- Voeg indien nodig suiker toe
- Vervang verse ananas door ananas uit blik (450 gram)
Dit recept staat ook in mijn kookboek uit 1997 ("Masakan Indonesia").
In deze versie worden de volgende ingrediënten extra toegevoegd / meegebakken:
- knoflook, venkelzaad, Javaanse suiker, santen, kunyit, kaneelstokje
En verder:
- 5 groene lomboks en 5 rode lomboks ipv dat theelepeltje sambal ulek
- ui ipv bosui
- de ananas in schijven ipv in stukjes
Groetjes,
M.




Dank!. Ook voor je volgende mail, maar die behandel ik later want we moeten hier niet verindonesiën.

Vroeg de Spaanse lessers om te zoeken naar een link van de Paso Doble El gato montés, de -letterlijk- bergkat, beter de wilde kat.
Dit hier is een mooie.
Is dit hier een andere? Ja.

Links. Oei. Rechts is al zo erg.
Singer Laren hier maar ik weet niet meer waarom ik daarheen wilde linken. Zéker niet om die Anne Frank musical. Hoe durf je, daar dik geld aan te verdienen. Ja, 't Anne Frankhuis, dat is wat anders. Dat is poen en nog eens poen...
Heiligenprentjes hier als je 't kan vinden tenminste.
Feest van het licht hier als je 't kan vinden tenminste.
Open Designdag hier. O, shit, dat was vandaag...

Vanavond Deconstructing Harry. Dat is natuurlijk altijd goed.



Citaat
Schopenhauer, over het bewijs van Euclides voor de stelling van Pythagoras.
Er worden lijnen getrokken, maar wij weten niet waarom, en na afloop blijkt dat het valsstrikken waren die zich onverwacht sluiten en zo de instemming van de verbouwereerde lezer afdwingen.
Schitterend... Super groots.
(Zie hier.)