woensdag 8 september 2010

Nog meer inkopen, "Huhh??", hart en gamelan


Als ik er allemaal aan toe kom.



Boodschappen vandaag. Boven groene asperge-tips, AH. Perfect voor (kort!) op de BBQ of het gril-pannetje, maar hier wordt het morgen verwerkt bij tempeh en papadum. Dat moet een beetje sauzig worden en daar heb ik wat voor. Kookte kip-filets (afslank-dieet broodbeleg, ja, ik kon de helft van m'n broeken niet meer aan...) in een potje gevogelte fond, dus dat smaakt!

(Toen ik die tempeh kocht stond ik naast iemand die ook in Frankrijk heeft gewoond. We hadden het er over, zoals ook een tijd geleden hier, dat je in Frankrijk nauwelijks tofu tegenkomt, en al helemaal geen tempeh, Quorn, Valess of hoe het allemaal ook mag heten. Nee. Kan je je voorstellen hoe een Fransoos kijkt als ie dat voorgezet krijgt? Zo'n tiepe die met een zwik andere penzen, geweer onder de arm, Gitanes in de mond, zondags om een uur of zeven aan de rand van het bos staat te lullen over waarom zwarte fazant beter smaakt dan gewone...)

Hieronder iets waarmee Aldi vandaag in de krant adverteerde. Erg lekker. Ietsje ietsje te zout. Heel aparte structuur, uhh, mondgevoel. Wel mooi. "Brokkelig-zacht". Niks voor Chinezen of Japanners dus.



Die "Huhh??" nou.
Kreeg een rekening van Anderzorg. Klopte niet. Klacht. Antwoord van afdeling Klachten en Bezwaar. In onderzoek. Kreeg een mail van afdeling Incasso, van dat die rekening nog niet betaald was. Ik mail terug van dat dat in behandeling is bij hun afdeling Klachten en Bezwaar, bij mevrouw Dinges, klacht nummer 1234567.
Krijg een mailtje terug. "Kunt u wat duidelijker zijn?"

Recept
Flageolets op de manier van Parijs
Week en kook de flageolets, met in ieder geval een of twee halve uien, stukken winterwortel en bleekselderij, peterselie, tijm, bonenkruid en laurier.
Verwijder ui en laurier.
Of koop een blik. "Groene lima-bonen" of zo'n soort naam bij Bonduelle.
Bak in boter gesnipperde knoflook en sjalot, en voeg zonder de boter toe aan de bonen, samen met stukken tomaat.
Laat de bonen nog vijf minuten op het vuur staan, af en toe omroerend.
Maak jus van de boter.



Gisteren.
Arachide olie, ui, knof, gemberwortel, lombok.
Plat gedrukte champignon-stelen.
Linzen ff roerend meebakken. Flink Madras kerrie.



Water, en als warm fish sauce en rijstwijn.
Grill panir.
Champignons, kleingesneden, bij de linzen (die richting droogkoken en tegelijkertijd gaar worden gaan). Champignons geven wat vocht af!



Proef op kerrie-smaak, zout en peper.
Panir-blokjes erdoor.
Opmerking: panir smaakt erg mooi fris zuur, maar net zoals met hal(l)oumi: blokjes ergens door roeren, dat moet je met panir niet doen. Dan wordt het slappe sponstroep.



Ziet er niet echt fraai uit, maar smaakte like wow man...

Vanavond aardappelen, prei, tonijn, witte wijn saus. Ja, 's avonds wordt er niet gedieet, kom nou, dus het gaat langzaam, dat gewicht, ook al omdat de wijn rijkelijk blijft vloeien, maar tóch: het gáát: drie kilo in acht weken. Kijk. Vandaag de broekriem voor de tweede keer een gaatje verder terug; nóg een gaatje = kan broeken weer aan.

Schreef wat, programma meldde dat "kostenloos" niet goed is. "Kosteloos". Hoezo? Het is toch ook (vreselijk, maar goed) apendrol en schapenkop?
Nou ja.
Groentesoep.

O ja, Aldi adverteerde ook met "Bijen Honing". Wat anders dan? Hommelhoning?

Hart eerst maar.



Hierboven runderhart, het Zuid Amerrikaanse sateh'tje. Populair straatvoedsel. Klaarmaken als dat lamshart van een paar dagen geleden. Blokjes marineren (citroensap, witte wijn...) of wrijf in met papaya-puree en laat een tijdje liggen, stokjes, kort grillen op hoog vuur. In de super, vlees, "Diervoeding" staat er op, maar wees niet benauwd: omdat het naast mensenvlees ligt moet het mensen-geschikt zijn. Ook prima: blokjes aanbakken met ui en knof en zo, vloeistof, stoven.
Wat ik ook erg lekker vind is heel dunne plakken op de BBQ. Kan ook in de pan maar verdomd, ze springen de pan uit.
Geen foto van dat hart want zie lamshart, en denk "flink groter".
Idem kalfshart, groter maar niet flink dan lams. Klaarmaken als lamshart maar in twee helften houden. Inkwasten met olie, vullen met aangemaakt gehakt, oven, afblussen met droge sherry. Op de manier van Madrid is dat.



Varkenshart. Minder schoonmaakwerk. Stoofvlees. Frans klassiek burger-recept: in sinaasappelsaus. Cœur de porc à l'orange.
Boter, ui, knoflook, hart-blokjes aanbakken, foelie, kruidnagel, laurier, koriander, droge witte wijn, rasp van sinaasappel-schil, sinaasappelsap, Cointreau of Grand Marnier, en de blokjes hart gaarstoven.
Op het laatst blokjes beetgare aardappel erin opwarmen.
Proeven op zout en peper.
Ik heb het ooit gekookt op een bruiloft, die goedkoop moest maar wel echt lekker. Leek me wel toepasselijk, hart. "Varkensvlees met sinaasappelsaus". -"Wat voor soort varkensvlees?" "Uhh..."



Nou ja, we naderen het einde. Kan ik eindelijk gaan koken en al dat jankend hongerig kindertuig van me afschudden.
Gamelan. In Trouw vandaag een artikel over moderne gamelan muziek, in ons toonstelsel; daar gaan we dus niet op in. Nou ja, als jullie persé willen: Tropentheater, Gamelan Festival Amsterdam hier (alle links hier in een nieuw venster).
Balinese gamelan, dorps, hier en van het hof, met hofdanseressen ook nog hier.
Sundanese (West Java) gamelan, met Bali een van de twee belangrijkste soorten, hier.



Een dezer dagen Wayang. Mét gamelan-muziek.
Wayang kulit, w. klitik, w. golek, w. orang en nog zo wat.