zaterdag 17 juli 2010

Wat zal ik vanavond nu weer eens


uit mijn mouw schudden (aka uit mijn duim zuigen...).

Recept
Gepekelde citroen, Noord Afrika
Maak vier sneden in de citroenen, overlangs en tot op het vruchtvlees.
Leg de citroenen drie weken in pekel van 50 gram zout op een liter water voor direct gebruik, of 100 gram om ze erg lang te kunnen bewaren.
Gebruik de citroen met de schil in stukjes gesneden als bijgerecht.



Je ziet: er zijn ook andere methodes. Heel wat, zoals een simpele Google op preserved lemon > afbeeldingen laat zien. Van Noord Afrikaans tot India's en (vandaar?) Engels.

Vandaag (eindelijk want gisteren kwam het er allemaal niet meer van wegens (ver)planten, timmerman instrueren, prosecco bij de buren, reparatie aan een drempel) die Chinese oesterzwammen (ragoutje) en oven-aardappelen, gegratineerd met Grana Padano.
Gisteren dus simpelweg een opgeleukt blik ravioli.



Nu we toch bezig zijn: ook erg lekker, ja, in het gebruik dan, uhh, bij het koken, zijn gedroogde limoenen. Niet altijd te krijgen dus als je ze ziet flink inslaan. Gebruik bv. doormidden gesneden in een stoofschotel. Wees niet bang voor een zuur effect; net als bij yasa (yassa?; search the blog; mijn favoriete kiprecept) krijg je een -zuurloze- citroen-smaak.



Recept
Citroen-custard, Lemon curd, Engeland
Roer 100 gram boter zacht en werk er 200 gram suiker door.
Voeg het sap en de rasp van de schil (alleen het gele deel!) toe en daarna twee goed opgeklopte eieren.
Laat au bain Marie binden, continue roerend.
Je kan (NRCNext rubriek laatst) lemon curd ook in vinaigrette gebruiken.

Zag gisteren een van mijn lievelingsfilms, herzag dus, Escape from Alcatraz.



Ook hier (alle links hier in een nieuw venster).

Cultuur maar weer. Tsjonge...
Hebben we dat niet al gehad? Congo-foto's, in Groningen ook nog, gehad toch? Hier.
"Schilders proberen al eeuwenlang 'beweging' te suggereren" maar daar komt David Schnell, nomen est omen! Hier en dan op het eerste bolletje achter tentoonstellingen klikken..
Maastrichtse krant over Roermondse tentoonstelling hier.

En de ovenaardappelen zijn gaar en nu dus de paddo-ragout maken. Dus.



En hier sta ik donderdagavond...