woensdag 14 juli 2010

14 juillet vandaag,


en herinnerde me die waanzinnige enorme parades en marcherende muziekkapellen en ruiterafdelingen en noem maar op vorig jaar, daar op de tv.



(Bakjes bij Blokker; kocht deze bakjes omdat ik ze tzt. rechtstreeks in die bakjes ga planten, en dan moeten er gaten in zitten want deze orchideeën zijn epiphytische planten, dwz. groeien op andere planten, op humus in tak-oksels bv., en met luchtwortels.)

Eindelijk beroemd. Kreeg vandaag deel 2 van de Reve biografie. "[...] voor de totstandkoming van dit boek noem ik met dankbaarheid [...] Maarten van Thiel [...]". Vincent Mentzel en Frans L. Pannekoek staan ook in het lijstje.



Die rechtse hierboven, een kweekvorm van Dendrobium nobile, vond ik in een bloemenzaak hier. In een afgrijselijke kwalijk-fel groene glazen ompot. Wat die kostte zonder die pot. Nee, moest met pot. meer dan een tientje. Had ik bijna gedaan (pot aan buurvrouw geven). Toch niet gedaan. Daarna Super d B, idem plant, nog geen 3 Eu. En met ook nog vier zijscheuten (nodig voor bloei). Kijk.



Recept
Chorizo-spread, Sobreasada, Spanje
Maak chorizo-worstvlees. Meng gemalen (2,5 of 3 milimeter plaat) doorregen spek met de helft van het volume daarvan aan mager fijn gemalen varkensvlees en/of lamsvlees.
Kruid met zout, flink half-pikant paprikapoeder, oregano en eventueel knoflook.
Doe het mengsel, goed aangedrukt tegen de bodem, in een skillet (een kleine hoge gietijzeren pan) en zet op zo laag mogelijk vuur waarop een vlamverdeler.
Laat met een goed sluitend deksel op de pan een uur of zes staan.
Laat afkoelen voor gebruik. Eet op brood.
Variant met Mexicaans chorizo-worstvlees: gebruik flink knoflook, en ook wat komijn.
Meng wat witte wijnazijn door de massa.



Vandaag de laatste dag van San Fermin. Hierboven de beroemdste foto.

Koop altijd Centrum vitaminepillen. 19 Eu / 100 stuks. Vond exact dezelfde pillen bij Kruidvat, nog geen 3 Eu / 100. Kijk.

Vanavond garnalen, couscous, bamboe.



Vorig jaar, een van de corrida's.

Recept
Chow Mein
Voor dit gerecht moet je nestjes van mie hebben. Kook die dingen dus voorzichtig, doe in kommetjes en vul. Chinezen schijnen die nestjes ook nog te bakken, na koken en vóór vullen. Geen idee.
Bak groenten naar smaak in arachide-olie met wat sesamolie; gebruik in ieder geval óók bamboe, wortel en taoge.
Bak ook garnalen mee en kleine stukjes varkensvlees en/of kip.
Roer wat sojasaus en wat rijstwijn (of medium sherry) door de groenten etc. en vul er de nestjes mee.



Geen slachtoffers van de stieren, maar van de alcohol...