woensdag 9 juni 2010

Gisteren een lange,


vandaag een niet zo lange. Zit te wachten op opgehaald worden, wat nog 20 minuten kan duren maar ook een klein uur.
Die, hoe heten die nou ook weer, briñones van gisteren, uhh, kan nooit op de naam komen, ah! nectarines! van de Aldi die zo fantastisch roken: het hele huis ruikt er naar, en, dat zou ik nog melden, ze smaken perfect. Je moet alleen met deze temperaturen de boel goed in de gaten houden want anders rot het onder je handen weg. Uh, beter dat dan onrijp spul wat vaag "rijp" wordt.



Amsterdamse School in Groningen. Veel fraais.



Zelfde gebouw, hoek weg van station naar centrum / (Gedempte) Zuiderdiep. Foto tegen de zon in.

Recept
Frans boeren brood, Pain de campagne
Maak brooddeeg van ongebleekte bloem of van twee derde bloem en een derde volkorenmeel.
Laat goed rijzen, en kneed terug op de volgende manier: wals plat en iets langwerpig, vouw een derde van de lengte naar binnen en daaroverheen de andere een derde helft; draai om, draai een kwartslag en herhaal de procedure; draai om en laat narijzen (op met bloem bestoofd vlak).
Draai om en bak.
De truc van dit brood is dat het, rijzend, niet openscheurt op de insnijdingen, maar op de door de "fabrikage" aangebrachte "las-punten". Hieronder: lijkt er erg op, weet niet of het precies is.



Vanavond stond gepland tofu, sperzie, mihun, maar dat gaat dus niet door: opgehaald worden, koken, voor nop mee-eten en -drinken!. Ga een (het wordt laat; slaap daar) "Chinese zoetzure tomaten-eetsoep" maken. Geen idee nog. Maar wel, verkiezingen, rood! En "zoetzuur", dat wordt Chinese zwarte rijstazijn en palmsuiker. Dat wel.