zondag 20 juni 2010

Eerst een aanvulling


Ik vergat gisteren een opmerking, aangaande die aubergine. Veel Nederlanders houden niet van aubergine omdat het week, "sponzig" is. Ja, dat zal er ook wel de reden van zijn dat men hier niet veel houdt van tofu of van gnocchi. Je bent hier niet grootgebracht met week spul, of het moet gebakken lever zijn. Weke brei OK, weke dingen, nee. Ik kijk daar meer Oosters tegenaan. Elk mondgevoel heeft zijn functie. Je hebt in de Oosterse keuken zelfs dingen die er alleen maar voor het mondgevoel zijn, zonder smaak, zoals waterkastanje.



Vismarkt, Groningen

Het wordt geen groot verhaal vandaag want ik heb niet alleen nogal wat werk, ik moet ook een boek uitgelezen hebben vandaag (God dobbelt niet / Interviews van Max Pam; héél erg aardig).

Recept
Nog één keer broccoli: Broccoli-stamppot met camembert
Kook stukken aardappelen en stukken broccoli-stengel in water met zout en foelie.
Voeg, als de aardappelen beginnen te garen, de broccoli-roosjes toe.
Als de aardappelen goed gaar zijn alles in een vergiet storten, terugstorten in de pan en pureren met een scheut melk, een flinke klont boter en zwarte peper.
Terwijl de aardappelen en de broccoli opstaan in flink olie ui aanbakken.
Als de ui begint te bruinen knoflook toevoegen.
Kruiden op laag vuur met Provencaalse kruiden.
De stamppot in een ingevette platte ovenschaal doen en het oppervlak glad maken.
Stukjes camembert in de stamppot steken en het hele oppervlak bestrooien met paneermeel.
Het uienmengsel erover gieten en met een kwastje over het hele oppervlak werken.
Gratineren in een hete oven.



Surinaamse groenten (in een Surinaams ogende kraam!-), onder andere Surinaamse pompoen.

Zou vanavond iets met Malta's, prei en eieren maken maar het wordt, gezien het werk, een blik ravioli, opgeleukt met ui en knof, en gegratineerd met blauwschimmelkaas. Ik bedoel: over die aardappelen en zou zou ik ook nog moeten gaan nadenken...