zondag 23 mei 2010

Sancocho


Schreef vandaag een proefvertaling (klus van meer dan drie mille op komst...) over de Canarias, en daar eten ze Sancocho [sankÒtsjoo], soort stoofschotel van vis. Nooit van gehoord. Plaatje hieronder lijkt iets met vlees, en je hebt inderdaad Sancochos met vlees uit de Cariben (die vind je, als je alleen zoekt op Sancocho, zonder canarias te specificeren). Maar het plaatje is wel degelijk een Canarische Sancocho, uit Tenerife. Ik was even op wankel gezet omdat die Caribische Sancocho's zowat altijd maiskolf erbij hebben en de Canarische alleen soms.
Recept, zonder maïs maar wel aardig lijkt me hier (alle links hier in een nieuw venster). Tsja, heilbot. Gebruik gewoon stevige witte vis. Koolvis, zeeduivelstaart. En ja, met vlees kan het natuurlijk ook prima. Kip, hamlappen...



Wat een gelul over die krokodil in Nijmegen. Je gaat gewoon op een stoeltje zitten om te kijken of'tie bovenkomt, want ze moeten wel ademhalen...

Recept
Beurre manié, bepotelde boter, heb het altijd in de koeling liggen
Werk gelijke hoeveelheden (aan volume) van boter en bloem door elkaar.
Koel.
Gebruik kleine balletjes om sauzen en zo mee te binden door ze er roerend in te laten oplossen.
De beurre manié kan vrij lang in de koeling bewaard worden.



Gisteren
Wat water aan de kook, gedroogde wijgen erin, zodra weer aan de kook vuur uit. Minstens acht uur laten staan. Afgieten.



Een ongeweekte vijg, opengetrokken, in de kont van een kwartel (kop / nek kan er af) duwen. Kwartels rondom snel / kort bruinen in hete boter met iets olijfolie. Uit de pan.
In de pan ui, knof, soepgroenten. Ff roerend bakken.



Grof gebroken witte peper, gebroken korianderzaad, ietsje kruidnagel (alleen een geplet kopje) en ietsje foelie.
Gevogelte fond erbij en wat Worcestershire. Proef op p/z.
Bedenk dat voor de kwaliteit van de bouillon de groenten niet meer hoeven te trekken, en lekker vers / knapperig kunnen blijven dus.



Kook de kwartels gaar in de bouillon en als ze bijna gaar zijn warm er dan de vijgen in op.
Twee dingen. Steek zo'n vijg niet meteen hup in je bek want die zijn loeiheet van binnen.
2. Maak wat meer bouillon / groenten. In de koeling stolt het prachtig tot gelei, "overal" voor te gebruiken.

Kook vandaag zoals gemeld elders maar heb voor vanavond laat voor mezelf nog een hapje, die hete tofu met die gemengde paddestoelen van laatst. Waar ik papadum bij at. Heb twee taro-knollen. Ga vanavond de ene in schijven snijden, kort koken en dan bakken als gebakken aardappelen. Later de tweede zoals ik iha. gebakken aardappelen maak: rauw, langzaam, lang.



Zag gisteren The Day After Tomorrow. Net als Armageddon een schreeuw-film, een klatsfilm, een special effects schmierer.
Vanavond Twister. Die is wat serieuzer, die zag ik al ooit.

Zag deel 5 van De Oorlog. Op de eerste plaats was het een enkele aflevering. Het ging over "de oorlog na de oorlog". Die gek en kletsmajoor Mulisch kwam aan het woord, nota bene met betrekking tot Het Proces. Nou ja, je moet toegeven dat hij PR-matig een goed bureau heeft gekozen.



De synagoge Groningen. Folkingestraat.
Twee grappen.
1] Is er in ene een nieuw bordeel bordeel in Groningen op het Zuiderdiep, heel modern. Kassa, betalen, doorlopen, gang naar links en gang naar rechts, blonde vrouwen / donkere vrouwen, tiepe gaat richting blonde; weer splitsing grote tieten / kleine tieten, tiepe gaat richting grote; grote lullen / kleine lullen, hij naar grote, komt ie aan een deur, gaat er doorheen, staat ie buiten op de Folkingestraat.
2] Lopen twee joden door een stad. Een heeft een bochel. Zegt die andere tegen die bochel "Kijk, dat gebouw daar, daar ging ik vroeger naar toe, de schul, vroeger toen ik nog jood was". Zegt die bochel "Vroeger, toen ik nog jood was, toen had ik een bochel".



Cultuur. Eindelijk. Boven en onder: Sankt Stephan, Mainz, glas in lood van Chagall.



Blog, waar het ter sprake kwam weet ik niet meer, zag het, en vind het een beetje, tsja, net zoiets als die vrouwen van dure medisch specialisten, die dan maar gaan kleiën of broodpoppetjes maken of -vroeger- macramé, zoiets. Hier.

Cultuur. Toe maar...
Tongtong Indische markt. "Tongtong" is het hameren op zo'n holle boomstam ter aankondiging van de markt. De markt hier.
Fantastisch, was er ooit, jaren geleden, op de stoomdagen in Dordt, hier.
Morgen Dag van het Kasteel hier.
En ook morgen Plantenkalender Bronbeek (Arnhem).
Bronbeek, ik ben er zo dikwijls geweest. Die uiterst bejaarde KNILlers, rondlopend in een museum waar je sigaren roken mocht, etend op hun 80 jaren met forse potten sambal...
Die plantenkalender, dat schiet niet op. De site (je wordt omgeleid via defensie) hier. Maar plantenkalender, niks. Nou ja, hier.



D'olle grieze

Tot slot. Wouter Klootwijk (kleuter wijkwoot) in de krant. Over groene paprika die groen is maar toch rijp (= zoet).
Producent van het zaad is Enza, en verkoop van het product bij C1000. Sweetgreen heet die groene paprika.
Hier.