zondag 2 mei 2010

Her-"gisteren"


Op de eerste plaats vergat ik bij die sperziebonen Madame Jeanette-pepers, en op de tweede plaats vergat ik te vermelden hoe die taro, gekookt, smaakt. Lekker! Knapperige witte aardappel. Iets zoet, soort zoet zoals dat zoete van die paarse zoete aardappel maar volstrekt niet hinderlijk zoals daar. Precies goed. (Dat speciale zoete van die paarse zoete aardappelen, dat is ook dat zoete van, soms althans, die zonnebloem-familielid-knollen, hoe heten die ook weer, wat me niks bevalt. Trouwens, die genoemde "raar-zoete dingen" zijn altijd onbeperkt eetbaar voor diabetici, dat weer wel. Smakelijk eten. Doet me denken aan "Astmatici zijn vrolijke mensen. Die staan bij regenachtig weer fluitend op.")
Heb nog een forse taro en dat wordt deels chips (lang geleden), en deels "gebakken aardappelen" (nog nooit).



Dat was een.
Vandaag nu, voor ik het vergeet. Was vlees al weer aan de beurt? Geen idee, ± wel, niet dat het me ook maar iets uitmaakt, maar hoe dan ook, opwelling: entrecôte met ansjovis-boter! En dat vlees dan gebakken in dat eendevet van die eendeborst van laatst, en erbij die heerlijke rode wijn-tomatensaus die ik over had, met die witte bonen erdoor... Wow man...



Alweer een vegetarian nightmare...

Dan heb ik nog gisteren twee wijn vergeten. Alletwee prima. Ben trouwens wijn al maanden vergeten. Zal er wat aan doen gaan.



Hema. € 5,- geprijsd, € 4,- aan de kassa. Mooie bitterheid.



SdBoer. Lekker hoor...

En nog wat, die mango chutney van gisteren.
Ik schilde die kleine keiharde mango'tjes niet. Tsja, je kan prima die schilletjes uitspugen, er zit zowat geen vlees meer op. Ik wilde het door de draaizeef doen, maar beter toch maar schillen.



Zoals ook bij jam: kleinsnijden, suiker erbij (rietsuiker hier), 12 of 24 uur op een koele plek laten staan, regelmatig omroeren. Vocht ontwikkelt zich.
Die kleine mango'tjes zijn vrij zuur, ook als goed rijp (= zacht) dus er mag vrij veel suiker bij. Ik scheef al: te zoet: corrigeren met azijn, wat er trouwens sowieso bij moet.
Dan pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, Madame Jeanette (wat zou ik zonder haar zijn...)(Pastoor, 1950, "Ik houd van drie vrouwen. Mijn moeder, Maria en Elisabeth Bas".)
Daoen salam, daoen djeroek poeroet (daun salam, daun jeruk purut, weg met sOEkarno!, Indische laurier en blad van de kaffer-citroen).
Garam masala (zie recept). Aangepast van NRCNext.
Zachtjes pruttelen en roeren, hele mango-suikerhap erbij, aan de kook, zachtjes pruttelen.
Iets af laten koelen, en op smaak brengen met zwarte rijstazijn.



Recept, eindelijk
Garam masala (aangepaste versie van die uit NRCNext kookblog).
Gelijke delen venkelzaad, nigella, kaneel (gebruik enkel en alleen die makkelijk te verpulveren stokjes van opgerolde blaadjes, niet die keiharde nep), kruidnagel en zwarte peper (voor de houdbare variant; je kan natuurlijk dat ook weglaten en verse Spaanse peper gebruiken).
De zaadjes uit een groene kardamom-peul (NB! Alleen zeer donkere of zwarte zaadjes gebruiken! Gele troep in de vuilnisbak!)
Als je in het recept zelf geen daun salam gebruikt, dan drie verkruimelde blaadjes erbij.
Dit is mijn recept, maar er zijn er natuurlijk duizenden, net als van kerrie en van raz hanout. Je ziet dikwijls komijn langskomen, koriander, nootmuskaat, kruidnagel...



Dit is die nep-kaneel! AH, SdBoer, you name it: nepstokjes. Markt, kruidenspecialist, Ceylon-kaneel. Door een kind fijn te drukken staafjes.
(Uh, niet bij de "Kruidenspecialist" in Nijmegen kopen! "Ik had graag karwij". -"Komijn bedoelt u?")



Bung Karno, broer Karno. Soe[karno] is lijkt me hetzelfde als Si in Batak, hij genaamd. Si laga maan, Karo Batak, Hij die graag eet. Search the blog.

Las vandaag, ik weet niet meer waar, over een streekgerecht, atriaux.
Lekker lijkt me! Zwitsers. Vaud, Fribourg, Savoyard.
Gehakt varkensvlees en -lever, peterselie, kruiden, balletjes, in buiknet, gebakken in de pan, met witte wijnsaus.
Lijkt dus op die Luikse bouletten (in bier gestoofd; search the blog; luik, bouletten/s, leffe).



Hopelijk schrik ik niet teveel vego's af. Maar toch, dat moet je toegeven, ik besteed minder ruimte aan vlees en vis dan aan ei, tofu, kaas, tempeh...
Toch?!

Links.
De Opstand van Warshaw hier (alle links hier in een nieuw venster).
We blijven in Polen. Chopin museum hier.
Stedelijk Museum Zwolle. Gerritsen. Wat 'n shit. Hier.
Zaanse molens hier.
Ikonenmuseum Kampen hier.
Over "Herinner me" ergens hier werd in de krant moeilijk gedaan. Iets naar beneden scrollen. Mwah...
De Verdieping van Nederland hier.
Bevrijding als thema op de site van het Legermuseum hier. Als je het kan vinden dan dus.
Oorlog in Drie Dimensies in het Haags Historisch Museum hier. Dat wil zeggen: weer een shit Flash site, dus geen directe links mogelijk. Klik Actueel, Tentoonstellingen en dan de eerste.
Rob Cohen, overlevende van de holocaust hier.
(Volgende site werkt niet zonder www ervoor. Schande.) Hans Calmeyer hier. Ook trouwens een vermakelijk lange URL.

Zo kan ie wel weer.