vrijdag 7 mei 2010

Gisterenavond,


tsjongejongejonge... Computerproblemen, problemen met fototoestel (opgelost; USB poort was dood), grote vertaalopdracht die niet door ging en ik weet niet wat voor -inmiddels verdrongen- ellende nog meer.
Computerprobleem: ongelofelijk. Maandag komt er iemand kijken. Hele scherm ineens knalgeel. Ik in de zeik, probeer van alles, gaat er een vlieg op de PC zitten ook nog, ik haal uit naar die vlieg met m'n zakdoek, pets op de PC, geel weg. Nou u weer...



Die asperges van gisteren. Hierboven trekken bouillon. Hieronder licht aanzetten pekelvlees in boter.



Volkomen duidelijk. Kreeg The cook, the thief, his wife and her lover en dus niet zoals ik dacht the thief the cook. En kreeg Eat Drink Man Woman en dus niet zoals ik dacht Eat man Drink woman.
Volkomen onduidelijk. Kreeg Voor koningin en Vaderland en ook Soldaat van Oranje. Is dat nou wel of is dat niet hetzelfde??
En vond nog een notitie over Dances with wolves. Mooie film, maar ik vind het verhaal zich moeizaam voortslepend. Misschien moet je meer geduld hebben dan ik heb.



F I: onduidelijk beeld, behalve dan dat Schumacher het -eindelijk en tnt- redelijk begint te doen.

O ja. Een bekende van me wist niet dat appelstroop normaliter suikerbieten troep is ("beetwortelsap", de stiekemerds). Kocht en liet proeven echte. Wow.
Over stiekemerds gesproken. AH Zuidhorn vermeldt SdBoer prijzen naast hun prijzen. Maar dat is onvergelijkbaar! Ik bedoel bij AH zoek je je te pletter om normaal geprijsd brood te vinden, je pakt gemakkelijk "Les pains", en dat is dan de dubbele prijs van SdB en ook nog beduidend minder gewicht!
En dat Laagste prijs garantie gedoe. Filet américain 2,- / 150 gram, Aldi ernaast (prima fil am) 1,50 voor zelfde gewicht. Wat een nep...

Recept. Eindelijk.
Aubergine, gevuld met groenten en tofu
Kook in de lengte gehalveerde en iets uitgeholde aubergines half gaar in water met zout; bewaar wat je uit de aubergines snijdt.
Bak in arachide-olie ui, knoflook, champignons en de achtergehouden aubergine.
Kruid met paprikapoeder, oregano, peper en zout.
Meng, van het vuur af, met blokjes tofu en wat tomatenpuree.
Vul er de aubergines mee en bak die 15 minuten op 200 graden, eventueel met paneermeel over de vulling.



Die uiterst fraaie "Oosterse" vissoep nu. Eergisteren, vandaag restant.
Arachide-olie, ui, gemberwortel, knof, champignon-stelen, Madame Jeanette.
Daoen salam, daoen djeroek poeroet (nieuwe spelling daun, jeruk, purut). Venkelzaad, gekneusd (en altijd zaad ná kneuzen METEEN door het eten roeren want anders kan je er net zo goed gemalen kurk door doen, als je een goede smaak hebt).



Pot visfond.
Op smaak met hoisin en light soy.
Rijst erin (ik had er eigenlijk, maar die had ik niet, van die Turkse rijstvormige pasta door willen doen), garen, stukken koolvis erin en champignon-hoeden-schijfjes, garen en prakken.
Eerlijkheidshalve: ik vond nog een potje Aldi champignons. Hoe ik er aan kom, geen idee, maar ik ken ze van werken op passagiersschepen.

Inkopen Groningen.



Verse knof. Mocht je het niet weten: dwars dunne schijfjes van snijden, buitenste droge vel(len) er af, bakken.



Ikan teri [teerIE], gedroogde visjes, en oedang / udang kering, gedroogde garnalen. Enorm lekkere knabbeltjes alletwee.
Uh, schiet me in ene te binnen: 10 jaar geleden kon je rond Bordeaux zo'n soort kleine visjes, maar dan vers kopen. Niet meer gezien.



Heerlijke dadels. Zie dat gist-laagje er op. Je kan ze zo in water doen en maar laten gisten...
Ik geil enorm op -goed- gedroogd fruit. Elke avond voor ik slapen ga (volgen mij 12 engeltjes na), met een stuk extra bittere chocolade.



Japanse mispel. Een van mijn favoriete vruchten, naast salak, tamarillo, frambozen en kruisbessen.



Salak. "Opa, waarom kan je hier nooit salak kopen?" Opa vertelt. "Uhh, twee dingen. 1] je kan zonder ze te pellen niet zien of ze goed zijn (wit, niet gelig onder de schil; vond ze in Nederland één keer, Wageningen, niet goed), 2] je moet wél weten dat je na het schillen van die dikke "knoflooktenen" ook een heel dun velletje moet, duim, afdrukken, tot het hele oppervlak glimt, als je er schuin licht over laat vallen. Doe je dat namelijk niet (je ziet het niet eens als je dat niet weet) dan smaakt het enorm bitter.
Palmvrucht trouwens. Voornaamste producent Bali.