dinsdag 4 mei 2010

Dodenherdenking...




Inkopen voor twee dagen.
Nederlandse asperges bij de Aldi, en die zagen er goed uit. Dus pekelvlees gekocht. Ben benieuwd of dat een goed idee was. Lijkt me wel. Zie enkele dagen geleden of search the blog op pekelvlees.
Berberana bij AH van 5,- nu voor 3,-. Zure zult. Vanavond kladjes, morgen die asperges 's middags en 's avonds taro-chips, champignons, koolvis. Met? Iets met hoisin? Iets met plum sauce?
Recept pekelvlees hier (alle links hier in een nieuw venster). Joods; dat mag er vandaag bijgezegd worden.
Eigenlijk is het een soort pastrami, alhoewel dat oorspronkelijk van schapenvlees werd gemaakt.



Recept
Asperges, gegratineerd
Kook dikke asperges gaar in de bouillon van de schillen en platgedrukte kontjes getrokken. Bewaar het kookwater.
Gebruik voor dit gerecht alleen de bovenste helft van de asperges; bewaar de rest in de koeling voor iets anders.
Leg in een ingevette ovenschotel een rij asperges, om en om gewikkeld in een plakje jonge kaas en een plakje gekookte ham (of pekelvlees?!).
Maak in een sauspan een roux en werk daar het kookwater door tot de massa loslaat van de wand. Ga verder met kokende melk tot u een dikke saus hebt.
Kruid met zout, peper en nootmuskaat.
Laat op laag vuur 10 minuten zacht doorkoken, zeer regelmatig roerend.
Giet de saus over de asperges, bestrooi met geraspte oude kaas,
leg hier en daar een klein klontje boter en gratineer op 200 graden tot de schotel goudbruin is.



Zo kan je ze in Frankrijk aantreffen. Prima te eten hoor. Vraag me af wat voor saus erbij zit.
Schreef eerder over asperges met Florentijnse saus (hollandaise met mandarijnsap; je hebt ook Maltezer saus, dat is met sap van bloedsinaasappelen erdoor; in beide gevallen dikke hollandaise maken -meer eigeel-, waarbij je nauwelijks citroensap en wel en iets meer van dat andere sap gebruikt) maar bedacht nu dat ik de volgende asperges eens met beurre blanc ga maken. Hier. Ja, of met beurre noisette of beurre noir (hier).
O! Wacht! Asperges, roggevleugels, nieuwe aardappeltjes en beurre noir! Wow!!
Verdomd, dit moet gemaakt worden! U roept, wij koken!



Op radio 4 die in het concentratie-kamp gecomponeerde muziek, niet te vinden wat het is op die shit-site van ze. Gelul over 10 minuten later of zo. Maar goed. Erg mooie muziek maar waarvan je erg triest wordt.

Gisteren.
Naan, tauge, ei.
Pinda-olie, ui, gemberwortel, knof.
Keloewek / keluek / kluek, daoen / daun salam.
Rijstwijn (eventueel medium sherry).
Madame Jeanette, light soy.
Ei erin pocheren, ei in stukken, tauge erin opwarmen.
Met naan serveren en met die fameuze mango chutney-met-schillen.
Hieronder de eerste aanzet. Je kan het aan de foto ruiken, verdomd!



Eergisteren zag ik WO2, dat wil zeggen de laatste DVD ervan. Die kreeg je bij Trouw. Overwinning in Europa. Best aardig, maar vreemd, gekleurd gemaakt. En je kan eea. moeilijk beoordelen op de laatste aflevering. Zie Band of Brothers.
Zie hier.
Zag ook, gisteren, Papillon. Heel mooi. Steve McQueen en Dustin Hoffman. Werkelijk erg mooi.



Vanavond kliekjes dus, mooie tomatensaus met rode wijn etc, witte bonen erin; en een beetje van de tauge met ei van gisteren.
En voor vanavond, DVD, moet ik nog kiezen. Poltergeist, Soldaat van Oranje (of althans dan Voor Koningin en Vaderland; heel toepasselijk voor vandaag!) en Dances with Wolves.
Over die laatste film een aardig verhaal, maar dat vertelde ik hier al dus search the blog op "wolves" (en niks anders want ik meen dat ik me vergiste; "dancing").
Uhh, keek op RTL7 naar Der Untergang.



Engelse versie, ongetwijfeld.

Lees momenteel Brieven aan Matroos Vosch (na Aan mijn lijfarts, Aan Josine M. en Bram P.). En daarnaast het best aardige S. Carmiggelt, Een levensverhaal. Silvia Witteman en Thomas van den Bergh.

Kocht (boekwinkeltjes.nl) Alles is in orde, Heren. Uiterst indrukwekkend.

O! Op omroepgids.nl kan je tegenwoordig niet meer zelf bepalen van welke zenders je het programma wilt zien. Iig vandaag. Is de stiekemheid, de achterbaksheid van de PvdA hier aan de macht?