vrijdag 23 april 2010

Vrijdag,




(Niet op die slagschaduw en onduidelijke foto's letten. Was een beetje gaar toen ik thuis kwam.)

en ging maar weer eens naar Groningen. Gerepareerd leren jasje ophalen (mosgroen gemzenleer, jawel). Met dat jasje heb ik als herder in Spanje door de doornstruiken gelopen, niks beschadiging. Het sterkste van de soepele leersoorten.
En naar de markt dus. Asperges. 2,50/pond. Morgen met zacht gekookt ei, goede gekookte ham, gesmolten boter, nootmuskaat. De volgende keer dat ik ze eet misschien strapatzen maar de eerste keer (dacht er niet eerder aan en zag ze in de supers niet) rechttoe rechtaan Vlaams. Of "Hollands". Daar moet ik me trouwens altijd vreselijk aan ergeren. Hollandse asperges, Hollandse antieke kast. Nederlands heet dat.



Eendeborst. Ook dat rechttoe rechtaan, en dat is bij mij anders dan bij anderen. Vleeskant dichtschroeien in tefalpannetje met ietsje olie. Met velkant op een zeer heet gril-pannetje (met van die ribbels), vuur laag, heel lang er op en regelmatig het vet afgieten (en bewaren!). Als er geen vet meer af komt is het klaar, en denk niet dat het dan door en door gaar is, nee hoor, nog mooi roze.



Edo. Liet het in de kroeg zien. "Hoe maak je dat klaar?" -"Geen idee". Verbazing alom.
Ik gok er op dat het familie van de cassave is. Eens zien.
Cassave is Manihot esculenta, Euphorbiaceae. Ook wel yuca (niet yucca!) en manioc. Dat spul wat je moet raspen en spoelen omdat je anders blauwzuur binnen krijgt.
Edo nu. Kijk. Niet te vinden. Dat wordt contact opnemen met -Surinaams Hindoestaanse- I.

Maar goed. Morgen die asperges en overmorgen die eendeborst (met aardappel-kroketten en kastanje champignons) en die edo blijft wel goed tot maandag.

Recept
Appel-bonen salsa
Schil en snijd appel in blokjes; hussel de blokjes steeds direct in een kom door redelijk wat citroensap.
Maak er salsa van met gekookte goed uitgelekte zwarte bonen, flink kleingesneden geblancheerde rode peper, korianderblad en limoen- en sinaasappelsap.
Koel goed.
Serveer bij kip of vis.



Bonen salsa. Bovenin trouwens tortilla of zo met die nigella van laatst (search the blog).

Begon gisteren met een mooie bouillon te koken (padddestoelen en witte wijn), daarin aardappel stukjes, bouillon inkoken voor gebonden saus maar ja, toen was het al erg laat. Vandaag verder. Ovenschotel? met van die lichtgroene paprika'tjes en met een of ander Vosgezenkaasje gegratineerd.

Mail van R.
De Naga of Bhut Jolokia is sinds kort niet meer de heetste peper; dat is de Infinity. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Wow. Indian Express met C&A advertenties! Wat doen die daar? C&A: Christen en Ariër...
Overigens zijn er op de JijBuis verscheidende filmpjes te zien van mensen die de Bhut Jolokia eten, met alle gevolgen van dien.
Gaan we opzoeken.
Hier.

Een ding. Ergens las ik (link kwijt) over die Infinity dat het Capsicum sinense is. Dat is pertinent niet zo, dat plaatje, dat is een Capsicum annuum.

Voor mij is de heetste nog steeds de -heel af en toe hier verkrijgbare- Cili goronong. Maleisië, dus uitspraak cili = tsjielie.



Ook een Capsicum sinense. En geen Madame Jeanette!!

Complimenten voor je site trouwens, ik lees 'm graag.
Dank en dank.

Recept
Appelkraak, apple crunch
Werk 200 gram gewone suiker en 175 gram rietsuiker door 125 gram boter en werk er dan twee eieren door, een halve theelepel kaneelpoeder en een half zakje vanille-suiker.
Werk twee afgestreken eetlepels bakpoeder door 200 gram bloem.
Werk de twee mengsels voorzichtig door elkaar en voeg toe stukjes van twee niet te grote appels en wat gebroken noten.
Stort op bakpapier en geef het wat vorm.
Bak een half uur op 200 graden.



Dit is wat anders lijkt me, hoewel het hetzelfde heet. Crumble?.

Cultuur nu. Eindelijk.
De Picturalisten hier.
Architectuurprijs BNA (geen site met recente, de winnaar, gegevens te vinden!): Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal.



Mooi, vooral die niet vindbare foto van dat gebouw in de sneeuw.
Hoe is het mogelijk dat er na een of twee dagen nop te vinden is over de winnaar van de BNA prijs??
Zie Trouw hier.

Vanavond The cook, the thief, his wife and her lover.