dinsdag 20 april 2010

Heel wat, vandaag


Eerst maar even wat links.
Groenten en fruit hier (alle links hier in een nieuw venster). Misschien niet de eerste keer. Vond er Awarra (zie verderop).
Engels spul hier.
Fraaie groenten (Frans) hier.
En voor dat soort spul en ander spul in Nederland, als ik het goed begrepen heb hier.



Die figuur van de laatste link, alweer als ik me niet vergis, had het over Kashmiri chilis, Spaanse pepers uit Kashmir. Zie hierboven.
Vreemd dat Chili Balkon ze niet kent (hier).

Recept
Ananas in ketjap
Laat verse schijven ananas vijf uur marineren in ketjap manis met daardoorheen wat ketjap asin en wat sambal. Draai regelmatig.
Laat uitlekken en snijd de schijven in stukjes.
Serveer bij oosterse gerechten.



Eerst maar even die rijst met awarra. Hierboven die awarra's. Suriname.





Heb er eerst "bouillon" van getrokken omdat ik snelkookrijst had. Moet lang en langzaam trekken (misschien moet er iets bij? Zuur of base of zo...)



En daarin die rijst gekookt dus. Lekkere smaak. Laten afkoelen.

Maakte er een curry bij. Maakte het curry-basisrecept van NRC-Next van maandag vorige week.
Eieren zacht koken, schrikken, pellen. Want het kan overal mee, en eieren waren aan de beurt.
Die saus zie hier en hier.



Die tomaat, dat ken ik niet zo. En ik heb ook heel weinig tomaten gezien in India. Maar het was wel lekker.
Een ding: gebruik heel weinig koriander!



Rijst op bord, grof gehakt ei erover, saus erover, warm piepen.
At er ook wat chapati bij en wat sambal setan [satan, very hot dus].

Keek gisterenavond de eerste helft van Rosemary's baby. (Voor de tweede keer, maar kwam iets verder dan de eerste keer. Niks tegen die film hoor, maar tegen de kijk-omstandigheden.) Mooi.



Recept
Anchoiade
Week ansjovis uit olie in melk, laat uitlekken, spoel af en dep droog.
Blend met peterselie en wat sjalot.
Maak er met olijfolie een "mayonaise" van.
Breng op smaak met citroensap en peper.
Serveer bij een fraaie biefstuk of entrecôte.
(Kreeg daar in ene enorme zin in...)
Google op anchoiade:



Wat is dit? Ging naar de site. Prachtige Flash! Hier. Franse wijn. Heb nog niet naar die tomaat etc. gezocht.

O, wacht. "Heel wat, vandaag" schreef ik. Maar ja, die hele lijst kunst etc.-links deed ik gisteren al...
Een prettige avond!