donderdag 1 april 2010

1 april!


Vanavond de Lukas Passion, vrijdag Markus, zaterdag Mattheus, zondag Johannes.



Geen YouTube met beelden van een uitvoering. Wel muziek, Das Lamm verstummt, Naaldwijk, vandaag hier (alle links hier in een nieuw venster).

Vanavond witte bonen, mooie tomatensaus met rode wijn en zo, in de oven met Brie erop.
Je zal zeggen "Dat is de derde keer al in een maand". Ja. De eerste keer liet ik het verbranden en de tweede keer, dat was die dag dat ik zo ziek werd van die antibiotica.
En ook dit ging weer haast fout. Van wie kreeg ik ook weer die bonen? Die gebruikte ik nu voor de tweede keer. Uren koken, nop, keihard, en dat toen door die zwak ziek en misselijkheid vergeten. Kon nog net naar de winkel voor een pot bonen...



Recept
Kaasfondue
Met het weer deze dagen kan het nog nèt...
Meest gebruikte kaas-combinatie: twee op een Gruyère en Emmentaler.
Wrijf de caquelon in met knoflook. (Was ooit in Zwitserland, wilde een caquelon kopen, vroeg om een "kÀkkelòhn", grote hilariteit. kÀklon.)
Doe er 400 gram Gruyère en 200 gram Emmentaler in, beide geraspt.
Voeg 400 cc Fendant toe (de wijn moet lichtzuur zijn; voeg eventueel ietsje citroensap toe); gebruik een deel om anderhalve koffielepel maizena mee los te roeren en voeg dat ook toe.
Op hoog vuur zetten, even omroeren en aan de kook laten komen.
Laat nog een twee en een halve minuut doorkoken (niet al te hard) en werk er ondertussen een borrelglas Kirsch door (dus niet met de maizena, zoals je veel hoort), peper en nootmuskaat.
Op het réchaud moet de fondue juist aan de kook blijven.
Serveer met stokbrood (alle stukjes met korst), Fendant, Kirsch en augurken.
Welschlands: alleen Gruyère (pittiger fondue).
Zwitserse variaties, alles twee op een:
Gruyère met Vacherin à Fondue.
Gruyère met Appenzeller (gebruik mooi gelige Appenzeller, niet die bleke die je hier soms treft).



Architectuur als noodzaak hier.
Dat architectuur instituut trouwens, daar was een min of meer bekende van me directeur, Aaron Betsky. Maar dat functioneerde niet. Wat ie nou doet, geen idee; publiceren waarschijnlijk. Vóór het NAI was ie assistent van Gehry oa.

Kocht vandaag Orange Marmalade, maar dan de fruity versie. Heerlijk! Fris!
En kocht, deed ik vroeger, vergeten, een blik haringfilets in tomatensaus. Kost nop. In een kom, prakken, wat peper en op brood. Heerlijk en erg gezond.



Vanavond Être et avoir, zijn en hebben. Schitterende docu. Een onderwijzer in een klein Frans dorpje, 13 man in de klas (= de hele school).
Wanklank: die film kreeg veel succes en toen wilde die onderwijzer in ene poen zien.
Hier een stukje, als de kinderen gedichten voordragen.

Een paar tips. Trouw.
De Eenhoorn, Kampen hier. Koffie van één oogst en van één plantage (malt koffie!) en Wulong thee, die je koud moet zetten, 10 uur trekken en als apéritief serveren.
Remeker kaas hier. Lunteren. Heb ik kort gewoond. Praat me er niet van...



Kan binnenkort weer...
En dan kokkels rapen en mosselen plukken en scheermessen opwroeten. (Schoenen aan! Een vriend van me kreeg twee jaar geleden een scheermes recht door z'n voet. Zat vast ivm. die weerhaakjes aan de zijkant.)
Tip. Zorg dat je zo'n sinaasappel- of mandarijnenzak hebt, van dat rooie plastic. Schelpdieren erin, naast het schip hangen, varen, alle zand spoelt er uit.
Kokkels: rauw of door pasta; mosselen: rauw of koken; scheermessen: MOETEN op de gril / bbq. Met veel knof.