maandag 8 maart 2010

1e van vandaag


en na de 2e ben ik bij.

Inkopen.
Vastkokende aardappelen en gestoomde bietjes. Ga ik iets mee maken. Wat, geen idee. Veel uien erbij, dat wel. En met gebakkken ei of omelet of zo. Eieren ook gekocht dus.
Gerookte zalm (had nog wat mieriks), ansjovis en olijven want op pizza gebruikt, lemon curd (schande eigenlijk want zo makkelijk zelf te maken), kaas en pruimen (bij de groentenboer, mocht proeven, inderdaad prima).
Was bang dat die lemon curd te zoet zou zijn maar nee hoor, prima zoetzuur. Met bittertje.



Carpe diem, vanmorgen.

Meest rechts marmalade, midden boven chocoladevla met yoghurt, links filet americain.

Recept
Salade van zeeduivel
Voordat het culi werd heette die vis hengelvis of hozemoos.
Op hun kop zit een hengeltje met een "stukje aas" eraan waarmee ze, met alleen hun ogen en dat hengeltje boven het zand, "vissen".
Verkocht wordt alleen de staart, wat jammer is want de kop is perfect voor vissoep. Mocht je een kop kunnen bemachtigen: grof hakken en er bouillon van trekken.
Niet je hand in de bek steken want dan moet je met kop en al naar de eerste hulp, hoewel dat altijd nog minder belachelijk is als die tante van mij die met een pas gelakte WC-bril aan haar lijf naar het ziekenhuis moest.
De staart in de lengte doorsnijden en de graat eruit halen.
Inwrijven met wat peper, wat zout en wat zacht paprikapoeder.
In aluminiumfolie verpakt (de twee helften weer tegen elkaar aan) 20 minuten in een hete oven leggen.
Af laten koelen in de folie, uit de folie halen en in schijven snijden.
Serveren met een aardappel-salade of zo



Vergat nog de foto's van die Chileense bonen met paprika en brie van juist voordat de computer en ik ziek werden.







Recept moge duidelijk zijn, en met gewone witte bonen smaakt het ongetwijfeld ook uitstekend.

Laatst schreef ik dat ik Rondom Reve las. Dat klopt niet, dat boek met die beschouwingen van diverse auteurs over Reve heet anders. Ik corrigeer dat (gisteren) zodra me de juiste titel te binnen schiet.
Maar hoe dan ook, nu las ik wel Rondom Reve, van zijn vriend Guus van Bladel, de eigenaar van dat huis in Weert waar Reve jaren woonde. Heel aardig boekje, veel foto's. Van Bladel is Reve enorm toegedaan.

Zag The Shining. Mooi. Nicholson...



Recept
Zee-egels
Houd de zee-egels met een dubbelgeslagen theedoek vast en knip open rond de mondopening (midden in het onderste deel).
Verwijder dat stuk en verwijder ook de alg in de zee-egel (zachtjes schuddend
vindt je alles).
Eet leeg met een theelepeltje.
Zee-egels zijn in zoverre beschermde dieren in Frankrijk dat je er niet in mag handelen.
Wel een of twee voor consumptie ter plekke bestemmen.
Senegal
Leg de zee-egels op de barbecue en draai regelmatig.
Verwijder de stekels en knip ze in tweeën.
Leg in elke helft wat boter met citroen en lepel leeg zodra de boter gesmolten is.



Vergat wat. Die schelvislever van AH van laatst was erg slecht. Drievierde harde donkere stukken.