vrijdag 12 februari 2010

Tsja




Vandaag Botero. Daar moet ik altijd aan denken, geen idee waarom, als ik (zoals gisteren) schrijf over Kahlo.
Maar goed. Dit is uit een serie over Abu Ghraib. Ik vind die totale verwerping niet correct. Wat die Amerikanen daar hebben gedaan is slecht, in-slecht. Maar duizenden en duizenden mensen doodmartelen (ook kinderen voor de ogen van hun moeders, en zwangere vrouwen de buik opensnijden voor de ogen van hun mannen), dat is ff wat anders...
Over Amerika - Abu Graib moeten we ons opwinden, maar niet overdreven.
Ik denk dat die schilder een thema nodig had. Thema whatever.
De kwaliteit van zijn werk is ook stukken minder, in vergelijking met het oudere werk...



Ballerini
Zag ook een foto met Botero voor een schilderij van hemzelf, "Botero zegt..."
Ik ben totaal niet geïnteresseerd in wat een kunstenaar over zijn werk denkt. Ik bedoel, want daar gaat het dan dus indirect over, uhh, ik moet blijkbaar er dan dus óók zus en zo over denken. Maar dat maak ik zelf wel uit! Nog afgezien van het feit dat als die kunsttype mij wil laten denken dat ik ook wel graag op de Wadden zou willen varen, waarom schrijft die tiepo dan niet gewoon "zou jij niet ook wel graag op de Wadden willen varen?"

Eerst even een correctie op dat eerste bericht van gisteren. C1 begreep er niks van. Hier komt het originele bericht. Die kwijte email dook ineens weer op (ik heb dat met GMail; ik antwoord iemand, antwoord + origineel bericht verdwenen, later duikt het in ene weer op). Maar goed.
(E.)
Ha Maarten,
Ik hoor net van C1 dat je de Martin Lovett filmpjes in je blog vermeldt. Hartstikke leuk!

Is dat zo? Ik zet zoveel op het blog dat me de tramontane af en toe bijster wordt, maar ja, het zal wel. Ach, o ja! "Deed me denken aan Victor Borge", jaja.
Vooruitlopend op je opmerking hieronder over zoekfunctie: ik meldde het al eerder; het lijkt dat het zoekvenster linksboven voor "Blogger" is; dat is niet zo; het is voor mijn blog alleen (Puh!). Ik vond er Lovett meteen.
Ze schreef ook dat je mijn kruiswoordpuzzelende Karel van het Reve foto een keer erop hebt gezet. Maar ik kan geen zoekfunctie in je blog ontdekken.
Zie boven over zoeken, en Oops qua copyright. Ik heb die foto natuurlijk allang weggehaald¦¬]
Trouwens: in Amerika zeggen ze: wil je niet dat je plaatje wordt gejat? Zet het dan niet op het web.

Rest antwoord morgen.

Recept
Witte bonen met Eisbein
Dat is tenminste wat anders dan die witlofhapjes, Jezus...
Week en kook witte bonen; giet af, spoel koud en houd apart.
Bak in olijfolie ui, prei en knoflook.
Kruid op laag vuur met komijnzaad, laurier, cayennepeper, foelie en kruidnagel.
Voeg wat bouillon toe, breng aan de kook en stoof de prei gaar.
Proef op peper en zout.
Voeg blokjes Eisbein toe en even later de bonen; warm door.
Serveer met wat ketjap manis erover.

Eisbein kan je makkelijk zelf maken.
Neem net tussenin schouder- en ribkarbonades.
Vier uur in pekel (80 gram zout/liter).
12 uur hangend drogen.
Bakken etc.



Tot mijn uiterste verbazing vond ik bij de Aldi (naast de brie; zie "vanavond") Baskische Pyreneeënkaas!
Verdere inkopen: Markt groningen een wilde eend,



gula jawa / goela djawa die nep bleek te zijn,



want geen palmsuiker maar suikerriet, en, met veel moeite



normalemenseonderbroeke; niet die met pijpen, die tussen je billen gaan zitten en zo. Ou sont les onderbroeken d'antan.

Recept
Witte bonen met kaas
Week en kook de bonen; gebruik in ieder geval ui, knoflook, kruidnagel, peterselie en selderijblad in het kookwater.
Bak in wat olijfolie blokjes bacon bruin en bak halverwege ook gesnipperde ui mee.
Roer dit door de uitgelekte bonen en proef op peper en zout (proef wat bonen samen met een stukje vlees).
Roer er iets gesmolten boter door en wat geraspte kaas.
Doe in een ovenschotel, bestrooi met flink geraspte kaas en gratineer op 180 graden.



Dit (niet hierboven maar wat ik nu ga verteklen) is een hele ouwe. Truc met hond. "Wat [of Hoe] doen de meisjes in Amsterdam?". Hond op de rug, spartelen en oeh!oeh!
Erg ouwe. Vond er een, mager.
hier (alle links hier in een nieuw venster).

Vanavond
Capucijners, paprika, Brie (en ui, knof, kruiden...)



Gisteren Seven Years in Tibet.



Hier kan je zien dat die Chinezen feitelijk "mongolen" zijn.
Hier
.