woensdag 17 februari 2010

Natal


want dat kondigde ik gisteren dapper aan maar vergat het vervolgens.
Je hebt Natal in zuid Afrika, op de westkust van Sumatra en nog ergens. Oorsprong? Simpel. Plek door de Portugezen ontdekt op kerstmis. Natal, geboorte.

Prachtig gedicht van Pessoa.
Natal... Na província neva.
Nos lares aconchegados,
Um sentimento conserva
Os sentimentos passados.

Coração oposto ao mundo,
Como a família é verdade!
Meu pensamento é profundo,
Stou só e sonho saudade.

E como é branca de graça
A paisagem que não sei,
Vista de trás da vidraça
Do lar que nunca terei!


Morgen (of zo) vertaling.
Kerstmis... Op het platteland sneeuwt het
Ik ben alleen en denk weemoed
Het landschap dat ik niet ben, van achter het glas gezien, van de plek die nooit van mij zal zijn
(Met voorbehoud!)



Zag gisteren, niet eerder gezien, Terms of endearment. Ik vond er totaal niks aan. Wachtte zelfs niet af tot DeVito en Nicholson verschenen (One flew over...!)



Heb daarna Unforgiven herzien. Prachtig. Volgens Eastwood zijn beste western. En ik heb er ooit een weddenschap mee gewonnen. Ik zeg ik zag gisteren een western met Eastwood en met Hackman. Dat kan niet. Jawel dus. Unforgiven.



Trailer hier (alle links hier in een nieuw venster).

Vanavond War and Peace of Les Miserables.

Recept
Worstjes met peultjes en muntchutney
Kleine verse worstjes (chipolata) aanbakken en uit de pan halen.
In dezelfde pan peultjes sauteren en ook eruit halen.
Ui en knoflook in dezelfde pan aanbraden.
Wat gemberpoeder erdoor roeren en er op laag vuur met muntchutney een sausje van maken, met ook nog een scheut sake en wat japanse soja of tamari.
Daarin de worstjes en de peultjes opwarmen.
Like waw man!





Die wilde eend nu, eindelijk.
Bouillon trekken van het rugstuk, fijngehakt, met ui, knof, laurier, piment, jeneverbessen, zout, peper, paddoblokje.



Bouillon overnacht laten afkoelen (vet stolt), afgieten.
Olijfolie, wat boter, poten en borststuk bruin braden. Uit.
Ui, knof, laurier, grove zwarte peper, beetje paddoblokje.



Rode wijn, die bouillon, port. Paddo-mix.



Eendehandel stoven, 10 - 15 minuten. (in internet recepten staat poten lang, borststuk kort en daarna in de oven).



Niet moeilijk doen. Ook niet ontvellen of zo.



Recept
Wortel, zoetzuur
Bak blokjes wortel aan in zonnebloemolie.
Bak even later ui mee, wat knoflook en stukjes gemberwortel.
Kruid met kerrie en laos, en roer er op laag vuur wat goela djawa / gula jawa (palmsuiker; toko) door.
Voeg wat groentenbouillon toe, en bind met maizena.
Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Serveer met rijst en gefrituurde tahoe / tofu (kort tot goudbruin; niet langer want bruiner wordt het niet en het slinkt wel).
Kinderen vinden het vreemdgenoeg bijna altijd lekker.



Goela djawa. En laatst schreef ik al: pas op voor rietsuiker-nep!