dinsdag 16 februari 2010

Belem en Natal


O ja, in die uiensoep van gisteren flink madera, merk Belem [buhlEIng], Portugees voor Betlehem. De Torre de Belem, de toren van B., is een monument vlakbij Lissabon: Manuelijnse gothiek. Die toren, dat was overigens het vertrek- en aankomstpunt van de ontdekkers. Weer wat geleerd.



Recept
Kool, Pools. Kapusta.
Bacon-stukjes bakken, wat later ui meebakken en weer wat later stukken stevige appel.
Flink bloem erdoor, even blijven roeren op laag vuur, en er dan een saus van maken met melk, bouillon en dunne tomatensaus.
Op smaak brengen met peper en zout, en er gekookte witte kool in opwarmen.
Eigenlijk moet het gestoomde kool zijn, maar ja...
Trouwens, net als in alle grote landen: bovenin betekent het gestoofde kool, onderin zuurkool...
Je hebt ook Kapusta met witte kool trouwens.



Maar dit heet kapusta.

Die eend van gisteren. Heb nu de stoofvloeistof klaar (karkas-bouillon, beetje uiensoep nog, rode wijn, port, wat gembersiroop) en nu stooft die eend daarin. Met paddo-mix en krieltjes. Foto's morgen.



Recept
Pizza bianca, witte pizza.
Maak een pizza, enkel belegd met streepjes ansjovis en/of stripjes rode peper die door wat olie gehaald zijn en/of grof zeezout en/of komijnzaad en/of zwarte olijven (droog aangeleverde soort, even door de olijfolie gehaald).
Combineer ansjovis niet met grofzout!
Bak en snijd in puntjes.
Pizzette. Idem, formaat theeschoteltje.
Borrelhapjes...



En, o ja, vandaag kregen we, met instructies, de milieuzak. Voor plastic. Terwijl het allang duidelijk is dat scheiden ná aanlevering goedkoper is. En dan die instructies. Ongelofelijk wat een lijst van wat er wel en wat er niet in mag. Daar word je mismoedig van. En trouwens: voordat je met je plastic wikkels en zakjes die zak vol hebt, dat is maaaaanden...



Waarom Jaques Brel? Omdat het me in ene te binnen schoot dat ik de 10 CDs volledig werk niet heb teruggevonden.
Morgen links en muziek.

O ja! Was bij Super de boer, oudere man, "Uhh, ik moet salieblaadjes hebben en rozemarijntakjes, ik zou niet weten wat het is". Ah! riep ik, want ik had net tevoren het dagelijkse Telegraaf recept gelezen, en me aldaar verbaasd over de combinatie (met worstvlees, als kipvulling). Recept, zoals gewoonlijk, niet op de site te vinden.



Recept
Worstjes met peultjes en muntchutney
Voor de echte liefhebber.
Kleine verse worstjes aanbakken en uit de pan halen.
In dezelfde pan peultjes sauteren en ook eruit halen.
Ui en knoflook in dezelfde pan aanbraden.
Wat gemberpoeder erdoor roeren en er op laag vuur met muntchutney een sausje van maken, met ook nog een scheut sake en wat japanse soja of tamari.
Daarin de worstjes en de peultjes opwarmen.
Like waw man!



Tamari.
Maar je vind ook, Gauguin, Te Tamari No Atua. Whatever that means.



Nog wat muziek?
Trikitixa [triekietIEsja] van Amaiur eta [en] Saioa.
Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Je ziet rechts wat links, o.a. naar ene (tweede van boven) Edurne. Dat is een prachtige Baskische vrouwennaam. Sneeuw. Komt van Maria Edurne, Maria van de sneeuw, een kapelletje boven in de Pyreneeën.

Ondoloain (ondoolooAIn, slaap zacht)!