vrijdag 4 december 2009

Vandaag geen muziek


Heb de biografie van Karel van het Reve binnen (Ger Verrips, Denkbeelden uit een dubbelleven), richting 500 pagina's, dus niet zoveel tijd.
Wat Citaatjes uit hoofdstuk 2. "met schampere minachtig veroordeelde hij [de grootvader] de slagers die het vlees van een koe ossevlees durfden te noemen". "Dat hij, opa, nooit iets anders te eten had gekregen dan roggebrood met spek en dat hij van zijn leven niet ziek geweest was". "Dan at hij twee witte boterhammen met bruine boterhammen daartussen". En hij had een moestuin. "Aardappelen en bessen en dat soort dingen".



Kijk...
Legde Karel op de trap voor de tekst hierboven, dronk m'n glaasje leeg, neusde ondertussen in DEDIKKE, Vlaams pladijs = schol, bedacht kampernoelies = paddestoelen, melanzaan = aubergine, telloor = bord, wat was pan ook weer en in ene schoot me te binnen dat ik aan iemand, geen lid van de Eetclub, een fraai boek uit de bieb van de Eetclub uitleende en dat nog steeds niet teruggekomen is, wat een dik jaar geleden wel beloofd was. Morgen langs A., verdomme. Gaston Clement, De raadsman in de kookkunst. 35 piek verdomme.



Om onduidelijke redenen zijn alle afbeeldingen die je met Google vindt onscherp. Waarschijnlijk genomen na goed tafelen met Schaapskoteletten met knoflook en Sauternes... Search the blog.

Trouwens, wat dat Search the blog betreft: dat werkt niet meer erg goed als de post van een of twee jaar geleden is. Maar gewoon Google leidt perfect tot mijn blog...

Komende drie dagen geen "Vandaag" want ik kook(te deels al) voor vrienden. Vandaag erwtensoep voor morgen (Gronings? Half split half hele erwten). En voor vandaag gerookte heilbot / radijs / halve gekookte eiwitten gevuld met forel-ei'tjes; fondue Bourguignon met van alles en nog wat; Arretje's cake. En voor zondag dat beslissen we morgen, gezamelijk inkopen doend. Pasta in ieder geval (met gerookte haring?) en soep vooraf (die Italiaanse waarvan ik de naam nooit kan ophalen, groentesoep met witte boontjes en kleine pasta maar nu die pasta dus niet), en na ?.



De oplettende lezertjes zullen zich hebben afgevraagd "Vrijdag is toch Ascleps-foto's-dag?" Ja, maar vandaag, later, een klein thema'tje dienaangaand.
Eerst gisteren.
Ietsje pinda-olie, spekjes, uitlekken.
Schijfjes harde bakbanaan frituren (foto mislukt).
Spek + ui en knof. + Groene curry paste en cocosboter.
Proef, stukjes paprika erdoor (in dit geval "mini" of "knabbel" paprika of zo), banaan idem.



Link. Trouw videorecepten. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Aardig. Ik kreeg overigens geen geluid, u wel?
O, en broccolisoep wordt een zomerrecept genoemd, tsja.



Kijk, dit is de eerste van drie Ascleps bloemen die "iedereen" bekend zijn.
Hierbij het Lantaarnplantje, Ceropegia woodii ssp. woodii.

Recept, eindelijk.
Tomaat uit de oven, mijn recept van tomates provençales
Flink grote en goed rijpe tomaten dwars in tweeën snijden.
Snijvlak en vel inwrijven met olijfolie, zwarte peper over het snijvlak malen, en bestrooien met rozemarijn en selderijzout.
180 graden tot zacht en gaar.
Met pruimtomaten
Snijd de tomaten aan de steelkant kruislings in en zet ze dicht tegen elkaar aangepropt met de insnijding naar boven in een ovenschotel.
Giet er flink olijfolie over, strooi er flink grof zeezout over en maal er zwarte peper over.
Zet in een oven op 140 graden en laat een uur of twee, drie staan.
De tomaten zijn heerlijk maar de "rode olie" ook!



Hoya carnosa, met die honingdruppeltjes...

Ik heb nog een derde foto dus ik moet nog wat verzinnen, nou ja, nog een recept dan maar.
Tomatenmousse met ham
Maak een goede tomatensaus (search the blog) en haal die door de draaizeef.
Meng er blokjes gekookte ham door.
Proef op peper en zout.
Werk er gelatine door (wat meer dan aangegeven op het pakje) en koel tot de saus begint op te stijven.
Klop room zonder suiker iets stijf en spatel die voorzichtig door de tomatensaus.
Doe de saus in vormpjes en laat verder opstijven.



Stephanotis floribunda

En een prettige avond en prettig Sinterklaasfeest en een prettig weekend, wat wil u nog meer...