vrijdag 11 december 2009

En weer geen idee


Vrijdag Ascleps bloemen dag maar dat wordt morgen.



Deze Stapelianthus decaryi is dus een toegift. Of nee, een, hoe zeg je dat, voorafgift.

Die Dobbelman gisteren. Je hebt een Franse schilder, zelfde onderwerp, maar stukken beter, Balthus (Dobbelman was een zwak keramist en zwak aquarelist maar een goed fotograaf).



Thérèse dromend


Ik zal vandaag wat meer dingen van Balthus laten zien, maar een ding, wat volgens mij Dobbelman heeft gekopieerd, eerste plaatje gisteren, komt morgen pas want dat moet ik fotograferen in het dikke Balthus boek; vond het namelijk niet op het web.

Recept
Tonijn-burgers, tuna burgers, USA
Maak van goed uitgelekte tonijn, dikke aardappelpuree, peterselie, peper en zout een soort deeg, en maak dat dik met paneermeel.
Laat steeds even rusten zodat het paneermeel vocht kan opnemen.
Vorm er koekjes van en bak die in arachide- of zonnebloemolie bruin, eventueel gepaneerd of door bloem gehaald.



Het geduld

Links (op dit moment weer het bekende Blogspot probleem: nieuw venster opent niet automatisch.)
Vegatopia hier (alle links hier in een nieuw venster).
Pluijm op pad hier.



De mooie dagen

Recept
Baskische maaltijdsoep met tonijn, marmitako (marmite a=de ko=vanuit).
Braad in de olie van een of twee blikjes tonijn fijngesneden ui aan (ja, verse tonijn in olijfolie is natuurlijk lekkerder...), en wat later ook gesnipperde knoflook.
Bak na even in dit mengsel flink blokjes aardappel rondom aan, en als ze iets zacht beginnen te worden ook flink gesnipperde prei en rode paprika in blokjes.
Kruid met peper, laurier, iets kruidnagel, iets foelie en wat koriander.
Giet er kokende groentenbouillon bij (of water met een blokje) en laat daarin de aardappels goed gaarkoken.
Warm de tonijn in de soep op.
Proef op zout en peper.
Er zijn twee scholen; paprika en prei. Ik vind de combinatie beter.



Guitaar-les

Nog een aardige link, NRC Next hier.

En wat ik vergat laatst, bij die opsomming van recepten door mij verzonnen ("gecreëerd" of hoe schrijf je dat!): tauge met grove mosterd en gekookt ei. Dus.



Thérèse

Nou vooruit. Een recept nog en een plaatje.
Tonijn-tartaar, tartare de thon, Senegal
Hak rood tonijnvlees, echte tonijn dus, fijn en werk er rauw eigeel door, sjalot, peterselie, zout, iets zwarte peper, Worcestershire, mosterd, kappertjes en citroensap.
Goed koelen en eten met toast.
C`est le thon qui fait la musique zei ik een Frans manneke dat tonijnsalade zat te eten; hoor je dat niet?



Balthus
(Dat soort lui heeft altijd katten...)