maandag 7 december 2009

De maandag na de zondag na...


Voor ik het vergeet. Vanavond. Ovenschotel aardappel, broccoli, oude kaas(saus?). Ui, knof, lamsbouillon...

En voor ik het vergeet: lees momenteel Denkbeelden uit een dubbelleven, de biografie van Karel van het Reve door Ger Verrips. Uitermate boeiend boek, ook al omdat er zoveel "bekenden" voorbij komen.
Zocht een plaatje, zag dat ik dat al postte, stuitte op het onderstaande boekje, mij onbekend. Grunberg. Kweenie...



Recept
Tomatensoep
Koop een flinke hoveelheid heel rijpe tomaten (Turkse winkel), maar echt goed wordt het alleen met aan de plant gerijpte tomaten.
Haal ze door kokend water en ontvel ze.
Prak ze iets in een sauspan en breng langzaam aan de kook met wat ui, wat knoflook, laurier, peper, bonenkruid (liefst de overblijvende soort, Satureia montana), bouillon(-poeder + water) en een scheut droge witte wijn.
Roer er voor het opdienen gescheurde basilicum en oregano door.



Nog twee links aangaande dat Bologna artikel.

Wassen lichaamsonderdelen-museum hier (alle links hier in een nieuw venster).

Palazzo Poggi hier. Snelle site, maar ja, saai zonder plaatjes ook.



De beroemde torens van Bologna.
Wat een verschil (Italië) met Bordeaux (als ik dat zo mag zeggen). Italië: uitspattingen, Bordeaux: het detail, minuscuul nageleefd en uitgewerkt.

En mocht je gaan en er honger krijgen:
Osteria dell'Orsa hier (Er zal in Trouw eens een internetadres goed geschreven zijn...).
Cantina Bentivoglio hier (Er zal in Trouw eens een internetadres goed geschreven zijn...).
Trattoria Annamaria hier. (Maar dat is toch ongelofelijk!; drie op een rij verkeerd in de krant. Hebben die Calvinisten en Lutheranen dyslexie of zo? O wacht! Vandaar dat ze de bijbel verkeerd begrijpen!!)



Ook dit is Bologna...

Recept
Tong met kerrie-roomsaus (We zijn al bij de T! Maar: begonnen bij de S) (En een minder bruut recept dan het lijkt; lang geen Tong Picasso)
Leg grote tongfilets in een met boter ingevette koekenpan en zout en peper ze.
Voeg per filet een soeplepel witte wijn toe en een theelepel limoensap (giet de vloeistoffen niet op de filets).
Voeg blokjes gele of oranje paprika toe.
Doe een deksel op de pan en breng op half hoog vuur aan de kook.
Haal van het vuur en laat twee minuten staan.
Haal dan de filets en de groenten uit de pan en houd ze warm.
Breng de vloeistof op hoog vuur aan de kook, met kerrie naar smaak erdoor geroerd.
Laat inkoken, voeg crème fraiche toe, roer goed om en laat verder inkoken tot sausdikte.
Serveer bij de filets en de groenten.



Dover tong, de beste.

O ja; gaat het vel er makkelijk af? Weggooien die tong!

Vanavond in de kroeg hadden T. en T. en ik het over vroeger, over dansles. T. is de oudste; die had nog de Valeta en de Quadrille gehad. En iemand had het over de Quickstep, mij ook volledig onbekend.
Wat worre we oud. Maar geen probleem hoor; ik ben volkomen gelukkig.
Ik vertelde trouwens dat ik op dansles zat met Nancy Dankers. Tsja Nancy... Heb nog vlak voor haar dood met haar gemaild.

Vandaag richting noodwinkels Aldi en AH. Gebruikelijke taktiek 1 = Aldi en wat je niet vond = AH. Vond alles bij Aldi. Chileense wijn (D.!), zure haring ("gemarineerde"; trekt richting die zoetzure van laatst; weet dat die goed is want op het schip bij T. maak ik, als hij Denen heeft, er een bietjessalade van), belegen kaas (prima), geraspte kaas (?), boerenham (prima; die Duitse is minder), eieren (moet ik nog proeven). En ik vergeet nog wel wat. O ja, de broccoli voor vanavond, wat wel morgen zal worden want klusje. Vanavond waarschijnlijk nood-soepblik.



De Lobster quadrille uit Alice.