vrijdag 13 november 2009

Literatuur, vormgeving, eten, u name it


Op de eerste plaats: vrijdags = Asclep-bloemen foto's maar dat wordt morgen. Helaas pindakaas. Oftewel, lang geleden op de Spaanse helpdesk van Packard Bell, Vaya pena, queso de cacahuetes.

Eerst maar even die stroopwafeltest, die gezien de beschikbaarheid van supermarkten in Zuidhorn beperkt moest blijven tot AH, SdB en Aldi. En het zou kunnen dat ik er op terugkom want, eea. laatst besprekend met een stroopwafeleter ("De hele dag in bed blijven liggen met een stapel tijdschriften, en bij elk nieuw tijdschrift een nieuw pak stroopwafels opentrekken!") heb ik misschien bij SdB "honing-roomboter" stroopwafels ipv. gewone gekocht. Bij AH zeker niet (want ik was vanmorgen voorbereid) en bij de Aldi hebben ze die niet. Ik trek morgen of maandag nog ter controle derwaarts.



Lang geleden zag ik ooit op een kermis een stroopwafelbakker. Deeg voor de wafel werd dubbelgeslagen voordat het in het ijzer ging, eenmaal gebakken waren die helften makkelijk te scheiden met een paletmes, dat mes was dan warm, in de stijve stroop gestoken bleef daar net genoeg stroop aan hangen, werd op de ene helft van die opengeklapte wafel gesmeerd, wafel dicht, klaar.

Maar goed.
Aldi. Redelijke geur, lekker knapperig, ietsje te zoet.
SdB. Beetje taai, erg veel stroop maar niet te zoet, integendeel, net niet zoet genoeg.
AH. Uitstekend van geur, mooi bros-krokant verhouding, te zoet.
Winnaar? Tsja, daar vraagt u me wat. Beredeneren kan ik het niet (linker hersenhelft) maar als u me nou vraagt waar ga je ze volgende week kopen (gesteld dat ik stroopwafels zou gaan kopen althans) dan zou ik zeggen Aldi.



Recepten eerst maar, voordat de receptzoekers afhaken (had trouwens wéér een aardige reactie op dit blog in NRCNext koken blog; "mooie tofoe-recepten").
Taklia, Egypte, ongelofelijk en verslavend lekker.
Grof zeezout met een deegroller walsen, samen met veel knoflook en korianderzaad.
Op zacht vuur bakken in wat geklaarde boter.
Eten bij linzen(soep), bij pompoensoep...
Tapas van tempeh, jaja
Marineer plakken tempeh in witte wijn, wat medium sherry, wat Nuoc Mam (toko; vissaus) en wat tabasco, met flink geperste knoflook.
Laat uitlekken, haal de plakken door bloem en bak ze in olie (geen olijfolie) goudbruin.
Kook de marinade in.
Snijd de tempeh in blokjes en giet er de gezeefde marinade over.



(Dit is naturel gebakken tempeh...)

Was dus bij AH, Allerhande nieuw gedesigned. Kocht ook (aanrader!) HP/De Tijd van deze week, 1.000ste aflevering. Volgens mij is de vormgever van beide dezelfde.

En een fraai computertechnisch misverstand. Bestelde bij de bieb het derde deel van de Verzamelde Verhalen van Tsjechov, waarin namelijk De Sirene (volgens Karel van het Reve een enorme lijst gerechten en dranken) maar kreeg iets heel anders. J.M.A. Biesheuvel, Verzameld Werk deel 3. Wat blijkt. Daarin vind je een stuk Karel van het Reve(!), Tsjechov en Biesheuvel.
Ik heb het boek natuurlijk toch meegenomen, ook al omdat ik al heel veel jaren van plan was iets van Biesheuvel te lezen.



Biesheuvel, overigens, was ervan overtuigd dat Karel van het Reve God was...

Mooie tentoonstelling Theo van Doesburg hier (alle links hier in een nieuw venster).

Geniet elke morgen in bed, Trouw, enorm van Anton Dingeman.
Met Trouw is niks mis mee (en trouwens, wat moet ik anders lezen 's morgens? De Volkskrant??). Nou ja, om het kruiswoord op te lossen moet je bijbelkennis hebben, dat wel. En af en toe krijg je een verkeerde krant. Nederlands Dagblad. Jeeezus...



Maar goed, culinair weer.
Hier vroeg ik enige tijd geleden om info over dat "Apehaar" wat je vroeger bij de "Chinees" (van toen) kreeg. Dat blijkt abon-abon te zijn. Ja, ik geloof dat ik me die naam herinner. Recept hier en inderdaad, zoals die persoon in dat blog meldde, nogal wat werk. Maar de moeite waard want ongelofelijk lekker. Geen afbeelding te vinden.
Maar zoekend vond ik wel wat anders. Hoe er ontzettend gerommeld wordt. Dit vind je onder de abon-abon recepten. Ik zeg "Die foto, dat is dengdeng". Ik download het plaatje en hoe heet het, jawel, dengdeng (gedroogd gekruid buffelvlees).



Enorm lekkere biefstukken van buffels trouwens. Heel vreemd. Draadjesvlees maar dan als half rauwe biefstuk. Aan het Singkarak-meer ter hoogte van Padang. Griezelige stad overigens; 25 jaar geleden liepen daar meisjes van vier of vijf al volledig gesluierd, en katholieke nonnen die ik bezocht waren hun leven niet zeker.

Die persoon die over abon-abon berichtte had het ook over ebbi, iets soortgelijks van garnalen. Ik vind alleen informatie over gedroogde garnalen.

Die gedroogde garnalen, overigens, zijn erg lekker om zó te eten, als tapa zeg maar, net als die gedroogde visjes, ikan kering.