zaterdag 21 november 2009

Geen flageolets bv.


Vanavond lamsbiefstuk (Aldi; bleek "gemarineerd" verdomme). Wilde er flageolets bij, "groene kidneybonen", niet bij SdB, wel bij AH maar noodwinkel buiten dorp te ver weg.
Tuinboontjes en babymaïs (wel SdB, niet AH).
Zag dat Bonduelle tuinboontjes een tweetalig etiket hebben, Frans. "Fèves du Marais", tuinbonen uit het moeras. In Frankrijk nooit gehoorde naam. Geldt misschien voor kleintjes.



Recept
Taogé met ei en mosterd, een van mijn lieveligsgerechten, vergeten op het NRCNext lijstje wat morgen hier staat.
Eieren "Frans" koken (met koud water opzetten, goed aan de kook laten komen, vuur uit en nog zeven minuten laten staan onder deksel; ik dacht dat dit "mollet" heette maar dat schijnt toch niet zo te zijn).
Taogé kort blancheren, in een sla-mand het water eraf slaan, grove mosterd erdoor roeren en serveren met de -halve- eieren.

Taogé kom je in Frankrijk of Spanje niet tegen. Ja, bij gezonde winkels, in een glazen potje in groenige troebele vloeistof en peperduur...



Hé! Met tuinboontjes!

Gek trouwens dat het dikwijls iets van sojabonen-spruiten heet terwijl het met sojabonen niks te maken heeft; mung bonen, kacang hijau (kAtjang hIEdjau), kleine groene boontjes (geen erwtjes).



Gisteren 1
Gepekelde paprika. Erg lekker bij pasta, rijstgerechten, bonen...



80 gram zout op een liter water, paprikastukjes er vier uur in (massiever spul langer).



Witte wijnazijn laten trekken met jeneverbessen, gebroken piment, cayennepepertjes (ontbreken nog op deze foto), wat foelie, wat kruidnagel, flink mosterdzaad.



Paprika erin, en bedekken met iets minder dan half pekel en iets meer dan half witte wijnazijn.

Gisteren 2
Lamsbouillonblokje opgelost in een halve liter kokend water. Smaak erg lekker, maar niet erg lams.
Boter, ui, knof.



Gebroken zwarte peper, laurier, ietsje foelie, ietsje kruidnagel.
Rijst, even aanbakken, en er met die lamsbouillon risotto van maken.
Paprikastukjes erdoor en wat later stukjes "Chinese" omelet (zoals bij nasi; enkel en alleen maar -flink- geklutst ei.



Dit was over...

Kocht op de markt drie kleine gerookte haringen, ander soort dan de gewone, minder textuur dan die gewone, zelfs minder dan die lekkere Franse, maar wel lekker. Mooi droog. Smaak blijft erg lang hangen. Foto morgen want borg camera net op. "Haringkoninkjes". Vreemde naam want haringkoning is een heel ander soort vis. Je hebt hele grote maar ook kleine op Spaanse markten, voor in de vissoep. Daar zijn ze gelig.



Goed artikel in Trouw over kweekvis hier (alle links hier in een nieuw venster).

En vleesvrij receptenwedstrijd hier. Ik heb er niet eerder over bericht omdat ik niet over commerciële zaken bericht. NRCNext had er ook een advo van staan elke dag. En nog wat: ik neem het NRCNext kokenblog kwalijk dat als ik daar iets post, en mijn emailadres moet opgeven, ik dan daarna spam krijg.
Die Alpro heb ik nog nooit gegeten en ik zweer bij deze dat ook nooit te zullen doen. Ik zweer bij deze bij Quorn! Stukjes naturel.



Had het laatst over Toko Tiptop in Medan, en iemand stuurde me een foto. Mens, wat is dat veranderd! Vroeger was dat een "stil" terras, niks reklame of "live music".

Recept
Tempeh ketjap
Snijd tempeh in dunne plakken, haal ze door bloem, schud de overtollige bloem eraf en bak ze aan beide kanten bruin in olie op hoog vuur.
Bak wat ui, wat knoflook en wat rauwe trassi in iets olie.
Kruid met gember, koriander en komijn.
Roer even om en giet er dan een flinke scheut ketjap manis bij.
Voeg daoen salam en daoen djeroek poeroet toe (toko) en flink sambal; roer goed door en giet over de tempeh.
Laat marineren, enkele keren draaiend.
Warm de tempeh eventueel in de saus op, of eet lauw of koud.



Nav. posts over putti in het Bordeaux-blog stuurde iemand mij dit plaatje, zonder commentaar, vroeg daarom, geen antwoord. Ja, of zou die meest linkse inderdaad dan toch een meisje zijn?
Moet Rubens zijn...

Gisteren of eergisteren was Franco zoveel jaar dood. Jaren aan het doodgaan geweest en jaren stond bij talloze Spanjolen een fles champagne in de koelkast.
Herinnerde me een grap. Stervende Franco wordt, uiterst geheim, naar Lourdes overgevlogen en daar midden in de nacht uitgekleed en in dat ijskoude stromende water gedompeld. Geeft meteen de geest. En een van de begeleidende nonnen rent naar buiten roepend "Milagro! Milagro!" Een wonder! Een wonder!



Ik kan trouwens nooit aan Franco denken (ik kwam al in Spanje toen hij nog fors in het zadel zat) zonder dat zijn eerste minister, Carrero Blanco me in gedachten komt. Die werd met auto en al, bom in het riool, over een gebouw van vier verdiepingen heen geblazen. Heb er in dit blog over gepost maar kan het niet terugvinden; misschien werkt de zoekfunctie niet erg ver terug.





(Niet origineel; documentaire)



"De eerste Spaanse astronaut" hahahahahaha...

Mooie tentoonstelling in Utrecht hier.