dinsdag 20 oktober 2009

Post C1 etc.


Post van C1 dus.
De mooiste verzameling Ascleps bezit de hortus van de VU, zeg jij. Welnu, dat zul je altijd zien, die wordt ernstig bedreigd momenteel. De hortus moet wijken voor nieuwbouw van het VU medisch centrum "in het kader van de herprofileringsoperatie van de Campus". Je kunt er meer over te weten komen via Actie VU Hortus. Misschien iets om in je blog naar te verwijzen?
Bij deze en alle links hier altijd openend in nieuw venster.
Uhh, ik wilde wel wat zeggen over die hortus. Het is geen arboretum, het zijn (krappe) kassen. Ik bedoel: ik kan me prima voorstellen dat een nieuwe behuizing beter, bruikbaarder, mooier is. Of misschien moet ik zeggen: kan of zou kunnen zijn.



Alikruiken oftewel kreukels

Vraag: je hebt het bij dat eenpansgerecht-voor-jezelf over gehaktballetjes, die je o.a. met paneermeel aanmaakt. Is er paneermeel die jij kunt aanraden, zou dat bestaan? Ik gebruik altijd beschuiten. Soms geeft dat problemen, vooral bij britse receptuur. Die hebben het over fresh breadcrumbs. Ik maak o.a. regelmatig een steengoeie chocoladetaart uit een sainsbury kookboekje (die hadden vroeger een prima serie). En daar gaat geen bloem maar 100 gr breadcrumbs in. Nou, als je weet hoeveel beschuiten dat zijn.. Ik stop altijd bij ca 70 gr, dat zijn er al 9 ofzo.
Ja, ik gebruik ook beschuit maar had die geen en ging naar de buren...



Kwartel

Nu schiet me er nog een te binnen: hoe komt het toch dat Nederlanders bij kümmel altijd denken dat ze komijn bedoelen, die Duitsers? Terwijl het toch overduidelijk karwij is. Zou het komen omdat Duitsers komijn nauwelijks kennen (en klopt dat wel)? Want onze Leidse kaas noemen ze altijd Kümmelkäse. De volgende vraag is dan natuurlijk weer; waarom kennen Duitsers komijn nauwelijks. Zo blijf je bezig.
Been al beter?
groet
C

Ja! In een winkel in Nijmegen. Kummel. Krijg ik komijn. Ik zeg nee geen komijn maar kummel. "Dat is hetzelfde meneer". Maar nou komt het. Hoe heette die winkel? De Kruidenspecialist!
Je andere twee vragen kan ik niet beantwoorden. Werkte nooit in Duitsland en was er heel erg weinig op vakantie. Zette ze in NRCNext kookrubriek.
Been redelijk goed, behalve vandaag na lange wandeling. Dank, ook voor de rest van de post.



(Geen fraaie kwaliteit maar toch een mooi plaatje)

O ja, dit kreeg ik ook nog van C1.
Graag de petitie voor 1 november ondertekenen er is nu een eindsprint nodig!
Er zijn nog heel wat handtekeningen nodig om de drempel van 40000 handtekeningen te halen (met de ca 3000 papieren handtekeningen meegeteld komen we toch nog zo'n 4000 handtekeningen tekort).
Als je in je eigen kennissenkring nog zo veel mogelijk mensen kan uitnodigen de petitie te ondertekenen en er zo veel mogelijk aandacht voor te vragen via websites, emailnieuwsbrieven, hyves-pagina's, e.d. zou dat helpen. De link is: Stop de Bijensterfte.

Herinnerde me dat ze in Arsac altijd grote velden inzaaien met een bepaald bloemenmengsel voor de bijen. Ik denk dat dat is om de bijen in de buurt te houden, zodat ze er tijdens de korte bloei van de wijngaarden bijen voorradig zijn.



Laos, familie van de gember en de kardemom

Recept. Eindelijk.
Spruitjes-stamppot. Stoemp. Belgische stamppot.
Dus dat restaurantje in Antwerpen aan het eind van de Pier Potstraat, "De stoemppot", heet vertaald de stamppotpot.
Maak niet te dunne aardappel-puree met nootmuskaat, zout, witte peper, boter en iets melk.
Maak er stamppot van met bijna gare spruitjes.
(Het kan ook met flink fijngesneden selderij-blad en ook wat peterselie.
Serveer met konijn of bloedbeuling (stevige bloedworst; lijkt op Duitse droge bloedworst) of bouletten (gehaktballen) of witte worst (kalfsworst).
En met veel jus. En met Belgische mosterd of met Süsser Senf.
Als Pier Pot een Belg is, dan misschien Pol Pot ook wel, want er lopen in België heel wat Pollekes (Paul) rond.
Dwarsstraat aan het eind van de PP straat: veel buitenlandse restaurantjes, oa. een Russisch. Tegenover het begin een heel aardig etnografisch museum. En ga ook eens eten bij De Rode Hoed (de rodenoet).



Steranijs