woensdag 28 oktober 2009

Nog geen idee dus vanalles maar weer


Recept eerst maar, dan kan ik daarna doen en laten wat ik wil.
Stoofperen met spek en aardappelen
In ietsje olie rookspekblokjes uitbakken.
Uit de pan halen.
Stukjes stoofpeer (met huid en al) erin aanbakken.
Uit de pan halen.
Ui aanbakken.
Knoflook en gemberwortel erbij.
Aardappelblokjes (met huid en al) kort omhusselend meebakken, met wat boter erbij tegen het aanbakken.
Kruiden met laurier, nootmuskaat en zoet paprika-poeder.
Een beetje water erbij, aanbaksels losroeren, weer wat water erbij (steeds op hoog vuur), net zolang totdat het water niet meer direkt wegkookt.
Peer en spek terug in de pan.
Mosterd, sambal en ketjap manis erbij, omroeren, en op laag vuur laten sudderen totdat de aarappel gaar is, eventueel met wat extra water.
Wil je peer met meer beet, peer al dente zeg maar, dan die wat later in de pan gooien dan de aardappelen.



Dit maakte ik gisteren. Notities kwijt.
Uhh.
Half boter half zonnebloemolie. Ui, knof, witte kool, blokjes aardappel.
Leffe, bouillon, laurier, kummel, flink grofgebroken witte peper, beetje foelie, beetje kruidnagel.
Inkoken, tevens gaarkoken.
Ovenschotel, geraspte belegen Goudse met paprikapoeder, oven.



Uhh, loste voor de eerste keer de niet zo makkelijke kruiswoordpuzzel in Trouw volledig op, gisteren. Interessant!
Twee weken geleden aanvraag ziekenhuis orthopeed. Vandaag antwoord. 23 november. Nou ja, het kan erger. W., eind juli hartklachten, onderzoek, begin december uitslag.



Trouw bericht over de Nederlandse uitgave. Erg mooi. Crumb is waw.

Nav. daarvan googlede ik wat op cartoons.



Nog een recept. Het kan niet op.
Stoofperensoep
Bak in een flinke scheut olie grofgesnipperde ui aan, met wat later gesnipperde knoflook erbij.
Bak even later blokjes stoofpeer mee (ongeschild, ontklokhuisd) en roer regelmatig om tot de blokjes iets zacht worden.
Kruid met peper, koriander, laurier, iets kruidnagel, iets nootmuskaat en flink wat gemberpoeder.
Roer er bloem door, en laat op laag vuur even roerend garen.
Giet er roerend en achtereenvolgens kokende melk bij, groentenbouillon (of water met een blokje) en bier in een verhouding van een op een op een, en in totaal ongeveer drie keer het volume van de peertjes.
Laat de peertjes gaarkoken terwijl de soep wat inkookt.
Proef op zout en peper.