woensdag 16 september 2009

16-09


Eerst even een eten-filmpje. Wetenschapsmuseum Bordeaux.



Vanavond kook ik voor P. Uhh, zuurkool eergisteren was lekker. Maar je moet natuurlijk geen stamp maken voor twee personen van 2,5 kilo aardappelen en drie grote pakken zuurkool. J. heeft er van gegeten, P. drie keer, z'n moeder en nog staat er een enorme bak.



Dit was een broodje van Paul, een erg sjieke en dure broodjeszaak in Bordeaux. Brood met olijven erin.

O ja, vanavond. Spekjes en partjes stoofpeer in boter gaarstoven, wat later ui erbij en knof, sambal, ketjap. Er schijfjes rookworst in opwarmen en rijst erbij.
Die stoofpeerpartjes liggen eerst een kleine 15 minuten op hun ene snijkant, dan 10 op de andere. Niet schillen.

Zag dat Janneke (in NRCNext en hier in nieuw venster) een recept voor scones geeft. Printte het mijne van een paar posts geleden uit om het te vergelijken.



Omelet eekhoorntjesbrood bij Le Printemps, Het Voorjaar in de bouwput tegenover het station in Bordeaux.

O, en gisteren kidneybonen met puntpaprika en gepocheerd ei gegeten.

Recept. Eindelijk.
Skandinavisch roggebrood
Maak een deeg van 750 gram roggemeel met wat zout en komijn, twee theelepels bicarbonaat, 400 cc melk en 100 cc stroop.
Bak minimaal een uur op 175 graden.

En omdat zo kort nog een.
Skandinavische vissoep
Doorregen spekblokjes uitbakken.
Stevige groenten in stukjes meebakken.
Verder gaan totdat je een mooie groentenbouillon hebt met flink groenten.
Op smaak brengen met peper en Marmite.
Stukjes witte vis erin gaarkoken.
Lijkt op Waterzooi (België), en op Sopas Mallorquinas (Majorca).
Die beide laatste gerechten worden op een flinke snee boerenbrood geserveerd, ik bedoel: daar schep en giet je het overheen.



Nog een broodje Paul.

Vanmorgen trouwens balkebrei besteld voor vrijdag.

Onenigheid met Karel van het Reve!
Uit het hoofd, en uit Ik heb nooit iets gelezen: bekende Israeliërs zijn altijd militair of politicus, nooit wetenschapper. Maar nou heb ik er een. NRC 12-13/09, Zwarte gaten vangen: Hij (Hawkin) was het eens met een collega uit Jeruzalem, Jakob Bekenstein".



Janneke schrijft deze week over eten in Engeland. Bij eten en Engeland moet ik altijd aan een vreemd gerecht denken, Figet pie, noord Engeland.
Maak een pie gevuld met om en om laagjes appel, ui en aardappelen, alles geraspt (de aardappel rauw).
Laat lang bakken in een niet te hete oven.

Wat ik me regelmatig afvraag. Waarom kennen ze in de ons omringende landen noedels (dumplings, knödel, in Frankrijk de technisch vergelijkbare quenelles) en wij kennen die niet, rara.