vrijdag 28 augustus 2009

27-08


Parijs nog. Jee wat is hier alles duur. Kartonnen bekertje thee op het perron, 3 eu.
Verder niks te melden; ontbijt, krant, jus voor in de trein. O ja, broodje rauwe ham met artisjok-creme (laptop, geen accenten). We zullen zien.



Broodje was lekker maar dat artisjok moet ik verkeerd verstaan hebben; snippers soort parmezaan. Creme d'artichauts = grana padano?



Wat een ellende als je in de trein de grens over gaat; mobieltje van iedereen begint te bellen of te toeteren, sms welkom in België.



Recept
Sateh madoera
Pureer in een vijzel of in een blender sjalot, knoflook, kemiri-noten en rode Spaanse peper, alles ongeveer hetzelfde volume.
Bak dit mengsel in arachide-olie op niet te hoog vuur tot het begint te bruinen; roer regelmatig.
Voeg, weer hetzelfde volume, gemalen pinda`s toe, roer om, en voeg een flinke scheut ketjap manis toe.
Meng en breng aan de kook op niet te hoog vuur.
Haal van het vuur en roer er wat limoensap door. Laat koelen.
Neem een klein deel van de saus, meng met flink ketjap manis en marineer daarin een uur of drie blokjes kip, liefst van de poot, op een koele plek, regelmatig draaiend.
Steek de blokjes aan pennen (houten pennen eerst in water leggen met een gewicht erop), strooi er ietsje zout over en grill ze vrij hoog boven het vuur zodat ze een minuut of 10 op de grill kunnen blijven liggen; draai regelmatig.
Serveer met rijst en met de koude saus.



Weer drie uur trein. Brussel, halverwege. Je krijgt een maaltijd als je "comfort 1" zit. Geen idee.

Naar Groningen nog eens drie uur maar gelukkig word ik opgehaald door een vriend; paar dagen Geertruidenberg, welke stad met Dordrecht vecht om de titel oudste stad van Nederland.



Geertruidenberg, eerst inkopen in Raamsdonksveer. Vanavond kidneybonen, at al maanden geen bonen want die krijg je niet in een restaurant, met Spaanse peper, ui, knof, ketjap en verse worst.
Vooraf, bij een wijntje, door vriend ujit Afrika meegebrachte biltong, gedroogd vlees van een of ander soort bok, beetje moeflon achtig.





Terras hier, uitzicht op 'n spits, die zo heten omdat ze plat zijn van voor en van achter. Vroeger speciaal voor de Franse sluizen gebouwd.