vrijdag 21 augustus 2009

20-08




Markthal verbouwd tot expositieruimte, mooi. Sociale verzekering want ik vergat wat. Cyber en wasserette er tegenover. Was naar hotel, Libanees broodje crudités - feta - olijf. Porte Cailhau (zie foto's).



Recepten
Sambal
Sambal oelek
Wrijf in een vijzel kleingesneden rode spaanse pepers met de pitjes fijn, met zout.
Gebruik ongeveer een theelepel zout op acht grote pepers, op 10 middelgrote etc.
Sambal manis
Als oelek, en met voor elke theelepel zout een theelepel assem (tamarinde-pulp) zonder pitten of wat limoensap, twee theelepels goela djawa (palmsuiker) en wat gebakken trassi.
Sambal trassi
Als oelek, met in plaats van het zout de halve hoeveelheid daarvan en iets meer gebakken trassi.
Sambal djeroek
Als oelek, en daarna licht vloeibaar gemaakt met citrussap.
Sambal brandal
Als oelek, maar fijnwrijven met ook redelijk wat bruin gefruite ui.
Sambal petis
Als oelek, maar met petis oedang, limoensap, wat goela djawa en weinig zout.
Sambal badjak
Dit is een gebakken sambal.
Prepareer als oelek, en met petis oedang, laos en goela djawa.
Bak het mengsel roerend aan in olie, met daoen salam, wat blokjes tomaat, en sereh.
Voeg wat assemwater toe, breng aan de kook en laat even zacht doorkoken.
Laat koelen.



Vanavond vis, dacht aan St. Michel, van die zoutevis laatst, kwam er met de tram min of meer langs en zag een mosselen-friet. Dat dus.



Crypte van de St. Seurin gezien, 2e - 5e eeuw, fotos later. Rondgelopen tussen de ruïnes van het amfitheater, was open.
Terrasje, witte wijn, pistachejes.
Vergat te melden dat je hier gratis je hond of je fiets in de tram en bus kan meenemen.



Mosselen friet dus. Maar ik kwam langs die tent van die zoutevis en daar hadden ze ook mosselen. En octopus! Maar ja, ze zouden om 19.30 opengaan en om 19.45 waren ze nog dicht en dan krijg ik kwaje zin. Terug naar de kade dus.
Mosselen perfect, van die kleine Franse, en als je daar een mosselpan van krijgt dan zit daar heel wat meer mosselvlees in dan als het grote zijn. Brood perfect, wijn perfect, friet niks. Nog geen tientje. Mosselen: witte wijn, laurier, flink ui en peper.
Eeuwige probleem van de mosseltent: ze koken meerdere keren in dezelfde vloeistof dus die is warm dus vrij veel niet of slecht open.



TV, reportage Hendrik IV. Hadden we het laatst over nav. die reportage in de Figaro bijlage.
77 maitresses, zes keer van geloof veranderd...



Dit is de Pont de Pierre, de stenen brug. Zelfde architect als dat pakhuis waarin het museum moderne kunst nu, twee posts terug.