dinsdag 18 augustus 2009

17-08




Verhaaltje eerst, weet niet waarom het me te binnen schoot. Rond 1955, sjiek hotel in Noordwijk aan Zee, nu een soort conferentieoord. Stonden er een keer in de lift met Edith Piaf en een andere keer zat de riem van de teckel tussen de deur dus die hond ging naar het plafond. Maar schoot los.
Kroket. Zat een groene punaise in. Volgende dag flensje. Twee spelden. Ik heb mijn vader sindsdien nooit meer zo horen tieren.



Mijn vader had daar een raketje voor me gekocht, wat je met kracht op een buisje met een veer moest duwen. Dan kwam dat langzaam omhoog tot los, peng! drie tafels verder in de soep.



Vandaag naar Arsac, dingen regelen.

Recept
Salade uit Nice, salade niçoise.
Kook aardappelen, schep ze uit het water en spoel koud.
Doe sperziebonen in het water.
Snijd de aardappelen in dobbelsteen-grote stukken en doe die in een slakom.
Giet de bonen af, spoel ze koud en snijd ze in stukjes.
Doe ze bij de aardappelen, met stukjes tonijn en halve kerstomaten. Meng.
Beleg een schaal met bladeren Romijnse sla, Turkse winkel, die lange, en
leg daar de salade op.
Garneer met partjes ei, ansjovis en zwarte olijven.
Koel goed.
Maak een vinaigrette en serveer bij de salade.



Zit tegenover het station, thee croissant krant, op de trein naar Margaux te wachten. Wat je bij ons niet ziet: militairen met fraaie uniforms met van die tressen en zo, die gewoon "los" over straat lopen. Wat je ook niet ziet bij ons is dat de chauffeur die de chauffeuse van de tram aflost en die chauffeuse elkaar zoenen. Structureel.



PJ. L'arbre qui cache la forêt, geen idee. Onjuiste verklaring die de werkelijkheid moet verhullen?

Margaux, taxi, bakkerij, huisarts (verklaring dat ik mag reizen), auberge gesloten, lekker broodje kip uit de winkel, post opgehaald, naar station gebracht, terrasje, besluit niet de eerste maar tweede trein te nemen; post doorspitten, dingen schrijven, veel tijdschriften nog in m'n tas en twee kranten.



Lees over Menorca. Bouillabaisse van kreeft, formatjades (volgens mij is dat iets met kaas): calzone met sobrasada (search the blog).
Lees over Bretagne. Taart van krab en artisjokken, tartaar en carpaccio van (rauwe) sardien, grijze garnalen en foie gras in meurette (search the blog) van witte wijn, barbeelfilet met asperges, zeebaarsfilet met waterkerssaus (ook lekker bij pasta met lamstong of -hart), blanquette (gebonden witte wijnsaus) van kabeljauw en schaaldieren.



O ja, kocht vanmorgen het treinkaartje uit de touch screen automaat en dan moet ik altijd iemand vragen me te helpen; ik ben blijkbaar niet geleidend of zo dus ik kan drukken wat ik wil...

Witte wijn op terrasje, blikje gepofte reuzemaïs.



Fles Côtes de Duras. Volgens mij eerder ook al eens, en in blog genoemd.
Niks slecht; heeft vaagjes wat van een bourgogne.

Zat te denken waar zou je in Godsnaam een gerecht met enkel kaas kunnen krijgen? Ja, in de pizzeria natuurlijk...