maandag 10 augustus 2009

09-08


De zaterdag was nog niet voorbij. Nog wat over de zaterdagmiddag en -avond.



Jee! Een echte priester! Met wapperende soutane! Dat is lang geleden...



Nou begrijp ik waarom ik die St. Eloi kerk niet kon vinden. Die staat niet ergens maar dat is een deel van de Grote Klok.



Fotografeerde de prachtige ingang en het fraaie interieur (komt later) en stuitte daar op een heel mooi orgel - fluitconcert. Zie onder, luidsprekers open.



Recept
Hasselback aardappelen, Zweden
Neem langwerpige aardappelen en snijd er in de langte een plakje af zodat je ze kunt "neerzetten".
Snijd er plakjes van, dat wil zeggen net niet tot de onderkant. Leg een half uur in koud water.
Laat uitlekken, olijfolie en flink knoflook erover en bak in de oven op 200 graden.
Kan ook met geraspte kaas en/of paprikapoeder.



Vanavond een Côtes de Marmandais, Lot-et-Garonne, de eerste in m'n leven. 2006. Krachtige merlot +? wijn. Mooi.



Bij die Tunesiërs gegeten, niet veel honger, herinnerde me drie jaar geleden daar een sandwich kebab te hebben besteld met sla erin en ui en harissa en tomaat. Friet ernaast. Bestelde dat, at de friet en een stuk van het brood, Tunesisch zacht maar wel lekker stokbrood, en bewaarde de rest voor morgen.
6,50 inclusief zeer forse bel wijn.
O, en we zijn nu op 's morgens hand geven terms.



Zondag nu.
Pokkeweer. Bewolkt, windvlagen, regen af en toe. 's Nachts trouwens diluviaanse stortbuien met fors onweer.



Veel lopen vandaag. Markt Capucins: geen tram, bus snap ik niet, flink stuk lopen van Victoire. Vandaar flink stuk naar St. Croix; zag ik al maar hoorde later dat er Xe en XIe eeuwse delen moeten zijn. Dan via een andere straat dan vorige keer van St. Croix naar St. Michel lopen, erg aardige volksbuurt. Kom je trouwens langs die bistro die, op verkiezing door de Herald Tribune, enkele jaren geleden beste bistro van de wereld is geweest.



Culinair nu, eindelijk.
Heb een paar pagina's uit de damesbijlage van de Figaro gescheurd met recepten. Geef ze en becommentariëer ze tussen rechte haken.
F1, wat nu Figaro 1 betekent.
Een verbluffend entrée waarbij bluf schuimig betekent, denk aan Haagse Bluf.
Twee grote aubergines schillen, in twee centimeter dikke plakken snijden, oliën aan twee kanten, op een ovenplaat en 35 à 40 minuten bakken op 150° [na 20 minuten draaien].Prakken met een vork en er drie geklopte eieren doorwerken. Z/p.



Vier bolle [halve bollen] siliconenvormen invetten, spul erin, 20 à 25 minuten in de oven [180 lijkt me]. Eruit, koelen tot lauw, uit de vorm [op bordjes], koelen.
[Volgens de foto decoreren met strips auberginevel maar dat lijkt me wat eetbaarheid betreft niks. En met munt en dat lijkt me ook niks.]
Serveer met een coulis van paprika of tomaat, met basilicum.

Uitgestapt op Victoire, gerommel in de lucht, regen, schildpad toch maar gefotografeerd. Klopt niet; schildpadden zien hun moeder nooit.



F2, Cakes, muffins, financiers en brownies zijn makkelijk te maken en smaken de dag erna beter. Ze kunnen ook "zout" zijn [hartig, wat klopt want ik at ooit heerlijke cake met spekjes].
[Voor financiers zie hier (alle links in nieuw venster).]
Enkele zoute suggesties. Met garnalen, bevroren doperwten en kerrie; met Mozzarella, gedroogde vijgen en gehakte noten [hm, met geraspte pikante kaas ook lijkt me] [maar ik was te vlug; dat vonden ze zelf ook:] en met geraspte Gruyère; met gerookte zalm, verse geitenkaas en geraspte courget [goed uitgeknepen].



Kreeg een speculaasje bij de thee. Veel lekkerder dan in Nederland; boterig.

Vandaag is het 206 jaar geleden dat de eerste stoomboot rondvoer. Op de Seine. Moet bij stoomboten altijd denken aan die waanzinnige maar echt bestaand hebbende stoomduikboot.



Tussen Victoire en Capucins heb je de Afrikaanse buurt. Wel gribus.
Capucins-markt: helft van de kramen dicht maar toch veel volk. Veel propvolle eettentjes ook.



De oude markt, vlakbij, zie hier onder, was veel te klein, meeste kramen stonden buiten. Daarom staat de Capucins markt, heel nieuw, in mijn gids waarschijnlijk nog bij de openlucht markten.



"Witte" perziken gekocht trouwens. Zelfde kleur als die platte, zelfde structuur en smaak maar niet zo fris. En zeer zeker niet hetzelfde als perziken die je in Nederland koopt en die er ongeveer hetzelfde uitzien. Deze zijn echt wit van binnen.



St. Croix: niks Xe XIe te zien.

F3, Een groene kaas, verse geitenkaas met pistaches.
Laat 250 gram verse geitenkaas goed uitlekken en prak. [Er bestaat een vergelijkbaar recept met kweeperengelei erdoor en gegarneerd met plakjes gekookte ham.]
Meng met twee snufjes vierkruidenpoeder, een soeplepel [gehakte] kervel, idem munt [jammer voor de kervelsmaak] en peper.
30 gram [30 gram gepelde] pistaches hakken en idem [kort aangezette] pijnboompitten. [Waarom niet enkel 50 pistache? Of 40, en 20 pijnboompitten?]
Blancheer schijfjes courget kort [en laat uitlekken en koelen].
Bedek een kleine terrine met courget, daarop 1/3 van het mengsel, pistache, [courget,]weer 1/3, pijnboompitten, [courget,] rest mengsel. [Je krijgt dan een terrine met een zijkant van verschillende kleurenlaagjes.]
[Druk aan en laat goed koelen.]
Serveer met crudités (tomaat, bleekselderij, [kort geblancheerde] venkel) en met dunne schijfjes krenten- of notenbrood [toast zou ik zeggen].



Informeerde trein Nederland want als ik niet een dezer dagen iets redelijks vind om te wonen dan vertrek ik.
160 maar ik krijg tot Parijs 25% RailPlus korting en vanaf Parijs idem senioren.



F4, Iets heel simpels: terrine van kip met olijven.
Mix [fijnhakken lijkt me, iets grof] 500 gram kippevlees [rauw; denk aan Salmonella] met een soeplepel paneermeel, twee snufjes [fijngewreven en onmiddelijk erdoor gewerkt] komijnzaad, twee eieren, een soeplepel gehakte peterselie, idem koriander en z/p.
Vet een cakevorm in. Leg er 1/3 van het mengsel in en daarop een laag gehakte zwarte olijven [gebruik de soort die droog wordt verkocht] gemengd met hgehakte gedroogde tomaat [uit olie]. Mengsel, olijven en tomaat, mengsel. Aandriukken en invetten [gebruik de olie van die tomaat].
Een uur op 180 graden [lijkt me erg lang], afkoelen, 12 uur in de koeling.
Serveren met kappertjes of augurk [en pesto] en een krokante salade.



Wetenschapsmuseum. Heel aardig voor niet te jonge kinderen, niks voor kleintjes, aardig voor volwassenen.
Regelmaat: hoek is 60°. Je mag ze zelf omgieten waarbij er natuurlijk een ontsnapte, die ik op Hulot achtige manier het halve museum achterna zat.





Terrasje, vlakbij niet erg interessante St. Martial in de steigers, 15.30 uur, er werd nog fors getafeld. Zo ziet trouwens die hele Chartronswijk eruit.



F5, Hoe maak je gedroogde tomaten, door Michel Troisgros.
Goed rijpe [gerijpt aan de plant] [pruim]tomaten [in de lengte] in vieren snijden, uithalen, op een plaat, iets olijfolie en zout [in die volgorde want anders spoelt de olie het zout weg], twee dagen in de zon.



Terrine verloren brood, F5 nog steeds.
Drie eieren mengen met 60 gram suiker, 15 Cl melk en idem room.
Daarin zes sneden brioche-brood weken. Die sneden [ na iets uitlekken] bakken in boter, in een ovenschotel, rest eispul erover, 10 minuten op 180. Koud serveren.



Was weer eens bij de VVV. Drie dingen uit de gids nog steeds onvindbaar. Aanwijzingen kloppen niet. Uiteindelijk blijken twee zich op binnenplaatsen te bevinden wat het totaal van afgebeelde monumenten die je niet kunt zien op 8 brengt. Zet dat erbij, ipv. "die en die straat".



Tram. Bovenleiding alleen buiten het centrum. In het centrum midden tussen de rails een strip van vier meter staal, anderhalve meter niks, staal etc. Dat moet inductie zijn.



F6, de laatste. Home made chutney en jam, de lekkerste hits van de zomer. Hartig: bij paté en grilwerk. Zoet: door yoghurt of verse kaas. [Voor basisrecepten jam en chutney zie links links.]
Light: 100 suiker op 300 vruchten, maak kleine hoeveelheden, bewaar in de koeling, gebruik snel.
Mooie combinaties: kwetsenchutney met rozemarijn [bah] en espelettepeper [maar er zit toch al een of andere soort Spaanse peper door Chutney?]; tomatencondiment [?] met dragon en venkel [hm]; ingemaakte paprika [gegrilde, ontvelde en uitgehaalde (sap opvangen), geweckte [plus sap] paprika met basilicum en balsamico; perzikenjam met meloen en munt. [Gegarandeerd allemaal achter de computer verzonnen.]



Perziken in frambozengelei
In een stevige pan 200 gram frambozen met 100 gram suiker en 200 Cc water [langzaam] aan de kook laten komen en 15 minuten laten sudderen.
Licht prakken, filteren [niks prakken en filteren; draaizeef], vier geweekte blaadjes gelatine erin oplossen.
Vier "platte perziken" [eerste recept wat ik tegenkom] in kwarten snijden, rasp halve citroen erover en twee soeplepels citroensap, mengen, verdelen over [vier] glazen, gestold [?] frambozenspul erover, twee uur koelen.
Serveer met zandgebakdeeg-koekjes.



Cybercafé dicht, geen zin in de drie andere die ik ken (te krap, shitcomputers, te donker), Verzetsmuseum bleek open.
Volgeplempt jaren 50 museum maar wel simpatiek. Uiterst indrukwekkende reportage met originele filmopnames van mensen (wandelende skeletten) waarop ze "medische experimenten" gingen doen (inspuiten met fenol) en hun lijken later.



At weer bij Het Voorjaar, zalmmoot met mooie room-tomatensaus en mooi stevige gekookte aardappelen. En sla.

O, en vond eindelijk dat laatste ontbrekende monument. Mooi.