dinsdag 21 juli 2009

18/20-07


18 tot 20? Inderdaad. Zie onder.

Zaterdagmiddag 20 kilometer naar een of andere tent wat vroeger mosselen-friet was maar nu blijkbaar ’n goed restaurantje. Goed gegeten, boerenkip friet en perfect aangemaakte salade. Mooie wijn, 1996 Listrac meen ik, briefje kwijt, zie onder. Mooie ham vooraf en worst en die worst ook gekocht.



Worst met hazelnoot; deze en de volgende uit de Haut Savoie

Retour, stap uit, stap op ’n stuk plastic, slip!, achterkant kop tegen de muur, klap op de grond, twee keer geprobeerd op te staan, twee keer weer tegen de hardstenen stoep, bijgekomen in de ambulance, onder het bloed.



Worst met vijgen; al geproefd; mooie heel lichte vijgensmaak

Ambulance hier: zeer forse brandweerwagen (want voor een ambulance moet je de brandweer bellen) met een soort operatiekamer erin.
Woewoewoe naar ’t Pellegrain ziekenhuis in Bordeaux met zo’n ding rond m’n nek, afdeling spoedgevallen en die helemaal vol met kermende bedden, bezopen snurkende, gillende etc.



Pointu, puntige, ook wel à l’ancienne, op z’n ouderwets; mooi grijs boerenbrood

Röntgen en scanner (drie uur ’s nachts), zondagmorgen om 11 uur mocht ik gaan, niks te eten gehad.
Ziekenhuis bleek zo groot dat om er half omheen te moeten lopen naar de tram je minstens een kilometer aflegt. Tram, trein naar Margaux (geen bus in het weekend); taxi.
Rechter elleboog totale ruïne, linker knie idem, ribben rechtsboven en linksonder, achterkant linker schouder... Zeer groot geluk dat die gerepareerde pezen heel gebleven zijn...



Recept
Runderstoofvlees Ayala
Zet water op met ui, knoflook, soepgroenten, groene kruiden, gebroken zwarte peper, zout, wat kruidnagel, wat foelie, laurier, gebroken piment en stelen van grot-champignons of kastanje-champignons.
Bak in een koekenpan hamvet uit of beter nog vet van gerookte eendeborst.
Wrijf runderschenkels in met bloem aan beide zijden.
Bak ze bruin aan beide zijden in het vet in de koekenpan, en laat op elke kant nog even na-stoven.
Doe de schenkels in de kokende bouillon, samen met een heel klein gesneden bloemig kokende aardappel; laat stoven tot het vlees iets gaar begint te worden.
Giet af; verwijder uit het kookvocht de laurier en pureer het vocht.
Snij het vlees klein en doe bij het vocht, samen met blokjes aardappel (niet bloemige soort); geef het bot aan de hond (na afkoeling).
Breng alles aan de kook en laat vlees en aardappel gaarkoken.
Als alles gaar is dan in de vloeistof grofgesneden hoeden van de gebruikte champignons opwarmen.
Twee mogelijkheden; giet af, houd het vlees en zo warm, serveer het vocht als soep en daarna de rest. In dat geval kan er beter een deksel op de pan zodra de aardappel erin is gedaan.
Of: serveer kookvocht samen met het vlees, champignon en de aardappel.
Hoop gedoe, veel tijd, maar erg lekker. "Basaal".



Geschoren, in bad, fors gegeten. Eerst een stuk pizza met die hete pepers en ’s avonds longanise (van Spaans longaniza; die half varken half schaap en met paprikapoeder, knoflook, rozemarijnbloemen, deze varken), flageolets (“groene kidneybonen”), paprika en flink ui. Gebruik eventueel merguez.



Olijfolie, worst, uit de pan.
Flink ui, knof.
Komijn, koriander- en mosterdzaad.
Sambal badjak, witte wijn en geconcentreerde groentenbouillon. Inkoken.
Plus bonen, paprika, stukjes worst.
Morgen tweede helft met ketjap en gembersiroop.



Fantastisch! Maar wel gemist omdat ik in het ziekenhuis lag.
Een leerling hier is nogal dik en rent altijd met veel gebonk de trap op en af. Komt ie naar beneden, kraak! door de trap in de afwasbak!



Zie trap linksboven...

Recept
Runderstoofvlees, Zuid Afrikaans.
Maak runderstoofvlees met in ieder geval ui, knoflook en wortel, maar begin met het vlees en de groenten te sauteren in heet gemaakte pindakaas.
Kruid met laurier, kruidnagel, gember, zout en cayennepeper.
Voeg tomatenpuree toe, citroensap en flink bouillon.
Laat aan de kook komen en dan met een deksel op de pan zachtjes gaarstoven.
Meng een eetlepel pindakaas met iets meer dan twee eetlepels bloem en bind daarmee het kookvocht.
Laat nog even staan en proef op zout en peper.
Serveer met gekookte aardappelen of met aardappelpuree.



Las Mont-Oriol.
Eindelijk een boek met niet alleen enkel kommer en kwel.
Interessant. Karel van het Reve schrijft, in Ik heb nooit iets gelezen “In zijn poging om broer Pieter van zijn spaarcentjes af te helpen beloofde Eduard [Douwes Dekker] aan Pieter gouden bergen. Hij zou hem rijk maken. Hij zou hem ruimte geven, en de middelen, ter opvoeding van zijn kinderen, en een goed eigen huis. ‘Gij zoudt er onverwachts instappen – het eigendomsbewijs ’s middags onder uw servet vinden’. Wat mij interesseert is of Dekker die formule ‘onder uw servet vinden’ zelf bedacht heeft of van iemand heeft overgenomen”.
Welnu, wat lees ik in Mont-Oriol? “De twee kleine [dochters] Oriol hadden onder hun servet elk bijouteriedoosjes gevonden met daarin een armband met parels [...]”.
Zo heb ik ook een theorie over dat rupsje dat zonder schromen rondspringt op alle bomen. Dat komt uit Tollens. “Zoudt gij soms uit Tollens komen, o rupsje zonder schromen?”



Lees nu dit. Hm. Dat zij orerende mensen die Balzac’s meningen verkondigen.
Iemand die op het land werkt in dat boek heeft brood bij zich, uien en noten.