zaterdag 4 juli 2009

03-07




Inkopen.
Schapenvlees, blauwschimmel geitenkaas,



en paraguayos, “platte perziken”. Op de foto kan je goed zien dat er twee soorten zijn, maar dat betreft alleen de kleur, niet het formaat. Die gele moeten niet redelijk rood beginnen te worden want dan smaken ze voos en wee. Terwijl deze vruchten juist krokant en fris moeten zijn.
Er schijnen trouwens ook platte nectarines te bestaan.



Opvallend. Als je in Frankrijk of Spanje een wortel koopt, dan kan je er drie dagen later een knoop in leggen. Had het vandaag ook met drie dagen oude aardappels. Maar ja, de oplossing is simpel; in blokjes snijden en in water leggen. Wat ik trouwens altijd doe met sperziebonen en met snijbonen in sepjes gesneden (“roma-bonen”).
Iets anders. Als je hier in een supermarkt een paprika koopt moet je je door een stuk of vijf, zes beschadigde of aangetaste heenspitten voordat je een goede vindt.



Recept
Rodekool-soep
Borsjtj; Rusland, als ik het goed heb. Ik meen dat het in Polen met rode bieten gemaakt wordt, maar het kan ook andersom zijn.
Rookspek uitbakken, ui en knoflook erbij, komijn, rode kool in dezelfde pan aanbakken, bouillon erbij en de kool gaar laten worden.
Serveren met sour cream.
Je kan het ook pureren, wat agar agar erbij, en koud eten.
Of het niet soepig maken en gewoon, met aardappelen, als groente eten.
Erg lekker wordt het als de kool wordt gekookt met een scheut bier erbij en blokjes rookworst.



Vanavond revolutionair eten. Aardappelen gestoofd in tomatensaus (met rode wijn, bergbonenkruid etc.) wat erg lekker is. Maar nu ook zoutevis erin gaargestoofd. Dus zoutevis met tomatensaus, nooit gehad, wel met tomaat uit de oven, op de manier van Porto. En zoutevis gaar gestoofd in saus. En dan, bedacht ik in ene, met wat spekjes erbij en zwarte olijven...



Wat tegenviel: die geweekte maar verder rauwe zoutevis ontbotten en ontvellen.
Olijfolie, spekjes, ui, knof, peterselie.
Espelette peper, tomaten uit blik, rode wijn, geconcentreerde groentebouillon, groene kruiden.
Aardappelblokjes er driekwart in gaarstoven. Zoutevis erbij en vlak voor het serveren zwarte olijven.



Die hittegolf zou vandaag wat minder worden, wat klopt, maar we hebben een luchtvochtigheid, waw. Nog minder draaglijk.