dinsdag 9 juni 2009

06-06


Les Ailles du Moulin, de wieken van de molen, van de Moilin, molen, du Tricot. Tweede wijn, Haut Médoc, geen Margaux dus, 2005, 3,30 de fles (kocht een BIB), werkelijk uitstekend. De buren trouwens

At die aangekondigde yoghurt met gemberstroop en meloen. Waw.



Brandade vanavond. Zoutevis weken, water verversen tot net mooi zout, wacht pocheren in dat water tot net gaar.
Koelen, uitpluizen.
Pan, flink olijfolie, citroensap, vis, laag vuur, lang en steeds maar roeren met een houten spaan tot de stukjes vis “los” zijn maar de hele handel begint te binden.Melk erbij tot aardappelpuree-achtige dikte. Op smaak met knof en, peterselie. En peper zou ik zeggen.

Ik kookte er roseval aardappelen bij en in hetzelfde water jonge / bosui.



Urenlange D Day uitzending, indrukwekkend ondanks de Franse wawa inbreng.

Recept
Rabarberijs
Daar had NRC Janneke het over en in ene vind ik een recept wat ik ooit gemaakt moet hebben.
350 rabarber, 250 suiker, 200 water, 200 room.



Autoprijzen hier, daar begrijp ik niks van. Krant, vierdeurs Honda’tje, 30.000. TV, tweedeurs Chrevolet’je, 5.500.

PJ. Casser sa pipe, de pijp uit gaan.



Inkopen. Middelmaat uien en lekkere (althans ruikende) perziken, de een als de ander een kwartje per stuk. Vreemd.
Coeur de boeuf (runderhart) tomaten, zie boven, .40 cent/stuk.
Snijbonen, “coco bonen”, coco = kleine witte boontjes.
Nieuwe aardappelen, hier enorme joekels, 0,35 cent/stuk.
San Daniele ham, 14 maanden.



We hadden het een tijd geleden over “prune d’ente”, letterlijk geënte pruimen, wat is dat. Ben er nu achter. Dat zijn die blauwe pruimen waarvan ze die beroemde pruneaux (gedroogde pruimen) van Agen mee maken. Die ook geserveerd worden op Armagnac.