woensdag 6 mei 2009

30-04


Eerst wat Spaans voor PJ. (cs: cum suibus!-).
Atahualpa Yupanqui zingt ook over El Che maar toch mag ik hem wel. Interviewde hem ooit voor NRC. “The master is very tired” wat klopte, met een lege fles Vat 69 onder z’n stoel in de kleedkamer van Muziekcentrum Utrecht. Niet gepubliceerd want er kwam niks uit.



Niet alle accenten, sorry

Preguntitas sobre Dios

Un dia yo pregunté
Abuelo donde esta Dios?
bis
Mi abuelo se puso triste
Y nada me respondio.
Mi abuelo murio en los campos
Sin rezor ni confesor,
Y lo enterraron los indios,
Flauta de cańa y tambor.
Y... bis

Al tiempo yo pregunté,
Padre que sabes de Dios?
bis
Mi padre se puso serio
Y nada me respondio.
Mi padre murio en la mina,
Sin doctor ni confesor,
Color de sangre minera
Tiene el oro del patron
Color... bis

Mi hermano vive en las montes
Y no conoce una flor
bis
Sudor, malaria y serpientes,
Asi la vida del leńador.
Y que nadie le pregunta
Si sabe donde esta Dios,
Que por su casa no ha pasado
Tan importante seńor
Que... bis

Yo canto por los caminos
Y cuando estoy en prision,
bis
Oigo las voces del pueblo
Que canta mejor que yo.
Hay un asunto en la tierra,
Mas importante que Dios,
Es que nadie escupa sangre
Para que otro viva mejor
Es... bis

Que Dios vela por los pobres?
Tal vez si, tal vez no,
Pero es seguro que almuerza
En la mesa del patron
Pero... bis



Redelijk letterlijke vertaling nu, zodat je kan zien wat het Spaans met Spaans doet zeg maar.

Vraagjes over God

Op een dag vroeg ik,
Opa waar is God?
Mijn opa werd droef
En antwoordde me niets.
Mijn opa stierf in het veld
Zonder bidder of biechtvader;
De indianen begroeven hem,
Rietfluit en trommel.

Later ooit vroeg ik
Vader, wat weet je van God?
Mijn vader werd bedrukt
En antwoordde me niets.
Mijn vader stierf in de mijnen,
Zonder dokter of biechtvader.
Kleur van bloed van mijnwerker
Heeft het goud van de baas.

Mijn broer woont in de bergen
En heeft nog nooit een bloem gezien.
Zweet, malaria en slangen,
Dat het leven van de houthakker.
En dat niemand hem vrage
Waar is God;
Langs zijn huis is niet langsgekomen
Zo een belangrijk heer.

Ik zing op de wegen
En als ik in de gevangenis zit
Hoor ik de stem van het volk
Dat beter zingt dan ik.
Er is iets op de aarde,
Belangrijker dan God:
En dat is dat niemand bloed spuugt
Zodat een ander beter leeft.

Of God op de armen let?
Soms wel, soms niet.
Maar het is zeker dat hij eet
Aan de tafel van de baas.



Atahualpa was een Quechua, alhoewel een van z’n oma’s Baskische was.

En zo zijn we helemaal terug bij de Internationale Nieuwe Scene, Hoeden en Petten, ook waanzinnig mooi. “W’ebbe zwart gezien van den oenger”.

Maar goed. Naamsveranderingen in de appelations.
Veel wijngebieden rond Bordeaux krijgen nu de algemene naam Côtes de Bordeaux, gevolgd door een specificatie; Blaye, Francs, Premières Côtes (Cadillac), en Castillon (allemaal voornamelijk Merlot). Côtes de Bourg bv. verdwijnt dus maar daar staat tegenover dat ze nu “Bordeaux” op hun etiket kunnen zetten. Export!



Mooi of lelijk?

Wat die export betreft was er oa. sprake van Jakarta. Daar dronk ik ooit een Vouvray op de 40e etage of zo. Die wijn kwam boven in een supersnelle lift. Wijn open, wit, nog voor ik kon proeven geel en nadat ik geproefd had oranje.

Recept
Paprika-saus, Spanje
Bak gesnipperde ui en knoflook aan in olijfolie.
Voeg wat tomates concassés toe.
Kruid met zout, peper en wat suiker, en eventueel wat groene kruiden.
Laat paprika uit blik uitlekken en haal door de draaizeef, samen met de tomatensaus.
Gebruik geen verse paprika; het recept moet worden gemaakt met gegrillde piquillo-paprika, en die zitten in die blikken.
Als er piquillo op staat dan heb je de dure gedenomineerde soort; staat dat er niet op dan zijn ze goedkoper en even goed.
Laat warm worden en proef op zout en peper.
Voeg eventueel citroensap toe.
Serveer bij pasta of bij kip.
Turkse variant. Pikant.
Maak met paprika-puree (Turkse winkel) in plaats van met piquillo-paprika.
De blikken paprika-puree zijn nogal groot; vries de rest van de puree in porties in en gebruik in soep of saus zonder eerst te laten ontdooien.
Serveer bij rijst, pasta, eieren, vlees, vis, kaasgerechten...



Vanavond die zoutevis dus. Zie morgen.