dinsdag 5 mei 2009

26-04


Hoofdletters lukt al!

Ramp trouwens. Vrijdag 1 mei nationale feestdag, bieb dicht en dus ("dus") ook zaterdag.
Komendweekend idem, onze 5 mei.
Zal zowel morgenvroeg als -middag posten.

Zat nog over Het verhaal na te denken. Karel van het Reve schrijft over wetenschappelijke ontdekkingen. Dat die niet uit waarnemingen voortkomen. “Er bestaat geen wetenschappelijke methode”. Helemaal mee eens. De waarnemingen sturen iemand een bepaalde richting uit maar de ontdekking volgt er niet direct uit.
Maar hoe werky het dan wel? Ik ben er heel zeker van dat de “opdrachten”, de aanwijzingen voor het soort uit te voeren waarnemingen, het hoe en wat ervan, uit de “dominante” hersenhelft komt. Maar het Eureka! komt uit de andere helft. Trouwens een uitvinding, een creatie kan natuurlijk nooit uit de ratio komen...



Saté babi, pindasaus
marineer de blokjes varkenshaas in ketjap manis met iets asin.
Gemberwortel, ui, knof, sambal brandal. Ook wat rijstwijn of medium sherry en wat citroensap. Regelmatig roeren.



Maak gewone satésaus uit een pakje (hier kan dat moeilijk anders), doe er de marinade door met zoveel mogelijk stukjes gember etc. en laat er een half blok kokos in smelten.
Vlees aan stokjes en grillen
Rijst, salade, vlees.



Maar goed. Brood bezorgd voor de laatste keer voorlopig, sportkrant gekocht (F 1), tas gepakt met ook een half stokbrood, een stuk Beaufort en Zeeuws spek, wat pruimen...
Trein Macau-Bordeaux, “kaartjes in de trein” en niemand gezien. Hotelkamertje tegenover station met TV voor de F 1. Cybercafé was dicht. Wat foto’s van die fontein die overgemaakt moesten worden, die hammenmarkt.



Proefde die Beaufort, “van exceptionele fijnheid” en inderdaad. Maar wist meteen dat ik die kende. Op de Eetclub hadden we oa. Appenzeller en toen zei T. “Volgende keer dat we kaas hebben moet je ‘ns Beaufort nemen.
Appenzeller, Beaufort: die koeien eten gras met veel kruiden ertussen. Geldt natuurlijk ook voor Geska en voor “Pyreneeënkaas” wat van alles zijn kan maar ook appenzeller-achtig.



Recept
Paprika met chorizo, Mexico
Gebruik kleine groene paprika`s (bij de Turkse winkel; Biber dolmas) of die langwerpige lichtgroene.
Snijd de kop eraf en haal ze uit.
Vul met kleine stukjes chorizo (of beter en als verkrijgbaar: het worstvlees van verse chorizo`tjes, of eventueel worstvlees van Merguez, Marokkaanse slager), gemengd met stukjes ui en knoflook.
Wrijf de paprika van buiten in met olijfolie en zet een kwartier in een hete oven.



Ik vertelde al eens dat de Place de la Bourse en de huizen aan de kades links en rechts ervan op die Unesco lijst van wereldmonumenten staat. Welke titel het dreigt kwijt te raken als die grote nieuwe brug er komt. Ongetwijfeld is dat ook de reden dat er aan de tramhalte daar geen abri’s staan en geen kaartjesautomaten.



Die mensen staan op die tram te wachten
Trouwens ik las dat de wijngaarden van St. Emillion ook op die lijst staan. Las dat toen ik ergens Himalaya darjeelijg zat te drinken. Mooi bittertje.



Zuurkool

Terrasje in de zon, poulet Basquaise, geen foto, batterijen leeg. Deze van het net.



Link hier (alle links hier in nieuw venster)



Zo’n Baskisch ding voor pelote

F 1: mooi resultaat; Brawn, Red Bull, Toyota.

Ziekenhuis. 1: wachten wachten... 2 “opname”, efficiënt. 3 Hoofd verpleging efficiënt. 4 Kamer: gaat. 5 Hartchirurg (onnodig) efficiënte zeurpiet. 6 anesthesist efficiënt.
Eten matig. Minuscule gevulde tomaat met rijst. Vooraf Parijse erwtensoep heet het geloof ik, van doperwten. Kiwi toe. Gelukkig heb ik harissa bij me.