zaterdag 23 mei 2009

22-05


Ontbrekende foto zaag vorige post gecorrigeerd.

Vanavond –dus- die grote wilde garnalen met cocos-curry, rijst en raketsla. Zie foto en recept verderop, morgen eventueel.

Ook vandaag nog wat freewheelen; ben nog niet 100%.

Recept
Porra antequera, Spanje
Pureer goed uitgelekte paprika uit blik (snij ze open) met blokjes tomaat (zonder vel, vloeistof of pitjes) en flink knoflook.
Haal schijven oud stokbrood door water met zout en knijp ze uit.
Werk het brood door de groentemassa; het moet een vrij stevige prut worden.
Maak met olijfolie een "mayonaise" van deze massa en breng die op smaak met peper, zout en witte wijnazijn of citroensap.
Doe in een kom en garneer met stukjes gekookte ham en/of goed uitgelekte tonijn en/of gekookt ei.
Laat goed koelen.
Serveer met stokbrood.



Wat dit op die beurs was, geen idee. Geen idee ook waarom ik vergat het te vragen. Heeft enige tijd gehangen, maar kaas? (had hij ook), charcuterie? Geen idee...

Erg mooi boek gevonden. Recepten van Canadese indianen, inclusief vallen maken, overwinteren, survival en hoe je in uiterste nood vlees van jezelf moet snijden. Ook een uitgebreide eetbare plantenlijst met maar een enkel klein (schrijf)foutje erin.
Kwam er de Hailtsuk tegen, waar ik veel geweest ben, en de Kwakiutl, waar ik een paar maanden gewoond heb (die hadden geen voortanden; niks genetisch maar gewoon van het straalbezopen klats voorover op de vloer vallen). Vancouver Island.
Recept: Pemmigan. Dacht dat het Pemmikan heette en dat het gedroogd vlees is maar nee, het is iets wat je van gedroogd vlees maakt. Stam: oorspronkelijk de Cri, later “overal op de vlakte” dus niet op Vancouver Isl.
Gedroogd vlees: bij ons in de toko (dengdeng) of in een Amerikaanse zaak, beef jerky, erg lekker om gewoon zo te eten ook.
Gedroogd vlees op een platte steen met een kleine steen tot vezeltjes slaan. Twee eendeeieren (of kip) erdoor werken of vier schildpadeieren. Twee koppen plantaardig of dierlijk vet erdoor werken. Op smaak brengen met maple syrup of beter nog fijngestoten suiker die je daaruit kan destilleren.



Nu ga ik een heel lang verhaal kort maken. Had het met iemand over. Ik zeg die juten, CRI, Driebergen, die wilden met me op neutraal terrein spreken. Niet bij mij thuis dus. Ik zeg politiebureau? Nee, dat nog minder. Café in het dorp? Die hebben een afsluitbare serre etc. “Kennen ze u daar?” –“Ja natuurlijk!” En toen kwam het. “Is er ook een café in Zuidhorn waar ze u niet kennen?” Hahahahahahahaha..........



Beurs, lui uit midden Frankrijk. Indre et Loire of zo. Zie bijna links onder die geitekaasjes met as eromheen.