woensdag 20 mei 2009

18-05


Heb er weer een. Ook volgens Stendahl is Bordeaux de mooiste stad van Frankrijk.

Zag dat die gedroogde tuinbonen, die ik gisteren in de week deed, fantastisch mooi gezwollen waren. Spuitwater want dat kocht ik in de plaats van plat water.
Morgen of overmorgen koken, saus ui, knof, groen pepertje, witte wijn etc. Bonen in ovenschotel, saus erover, gegrilde paprika erover, oven, grana padano.
Maakte trouwens alweer gedroogde tuinbonen, binnen een week of zo, maar dat is om dat weken in kraanwater en flessewater beter te kunnen vergelijken.



Morgen naar die landbouwbeurs, voor alle duidelijkheid voor groot publiek, niks professioneels. Is in dat enorm lange gebouw van laatst.

Recepten

Pisang goreng met roedjaksaus
Maak de pisang goreng met beslag gefrituurd (stukjes van een-derde banaan, in de lengte gehalveerd).
Serveer met dezelfde saus als die waarin roedjak wordt gemarineerd.
Met bak-banaan: gebruik plakken banaan, uit de lengte gesneden.

Roedjak manis
Maak een marinade met ketjap manis, rijstwijn of medium sherry, iets ketjap asin of Japanse sojasaus, goela djawa, sambal oelek, assem-water, petis oedang en trassi goreng.
Alles bij de toko; assemwater: stukken assem (tamarindepulp) in heet water, af en toe prakken, zeven..
Marineer hierin een half uur stukjes appel, sinaasappel, banaan en komkommer.
Serveer direct.

Roedjak melayu, Maleise roedjak, lunchgerecht
Als boven, minder zoete marinade, appel, komkommer, blimbing (stervrucht; liefst groene) en vergelijkbaar niet te zoet spul. En stukjes gebakken of gefrituurde tofu erdoor.



’s Avonds ergens een quiche gegeten, prima, met fruits de mer en groentetjes.